Μας δουλεύετε, κύριε πρόεδρε;

Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που έχουν

Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που έχουν διαχειριστεί την κατάσταση διακήρυξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι πως από εδώ και πέρα η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέλθεί από οριζόντια μέτρα αλλά από διαρθρωτικά και προτίστως από την αποκατάσταση των αδικιών, όπως αναφέρουν στο προγραμματικό πλαίσιο των 43 σημείων οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.
Αφού λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια διέλυσαν τη ζήτηση, κατέστρεψαν την αγορά ακινήτων, δημιούργησαν 1,5 εκατ. ανέργους, οδήγησαν στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, «έστειλαν» στο εξωτερικό δισεκατομμύρια καταθέσεις, τώρα λένε ότι ήλθε η ώρα να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά! Θα κάνουν αυτά που έπρεπε να είχαν κάνει προτού βάλουν φόρους επί δικαίους και αδίκους. Δηλαδή, να κλείσουν τις μαύρες τρύπες του δημόσιου ταμείου, τις οποίες φυσικά δεν ανακάλυψαν τώρα.
Ηταν το καλοκαίρι του 2011 όταν ο κ. Βενιζέλος παρουσίαζε το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου για να πάρουμε τη δόση –μεταξύ των οποίων και το περίφημο «χαράτσι» της ΔΕΗ –όταν δήλωνε ότι πρέπει επιτέλους να μπει πάτος στο βαρέλι ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες των φορολογουμένων.
Ομως τίποτα δεν έγινε. Εκτοτε, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοκινήτων, μικροί και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες έχουν ξεπαραδιαστεί, ενώ το «χαράτσι» μονιμοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή, οργανισμοί και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που παράγουν τεράστιες ζημιές κάθε χρόνο και ακυρώνουν τις θυσίες των φορολογουμένων, συνεχίζουν να λειτουργούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡ-ΚΑΛ), η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΣΕ, οι σωρευτικές ζημιές των οποίων στην τριετία της κρίσης ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο μνημόνιο προβλεπόταν ότι θα είχαν ιδιωτικοποιηθεί ως το τέλος του 2010. Οπως και η συγχώνευση και το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου. Ομως ελάχιστα έγιναν, καθώς σύσσωμο το πολιτικό σύστημα «έπαιξε καθυστέρηση», επειδή δεν ήθελε να σπάσει τις πελατειακές σχέσεις.
Στο προγραμματικό πλαίσιο των 43 σημείων οι δύο αρχηγοί μιλούν για ένα Δημόσιο που θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Ομως δεν έχουν παρουσιάσει ούτε ένα σχέδιο για την αναδιάθρωση του δημόσιου τομέα, ούτε καν το ενιαίο μισθολόγιο δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν, ενώ παίζουν «κρυφτούλι» με την τρόικα για 2.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα!
Πώς το είπε ο παρουσιαστής του Bloomberg στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όταν τους πρότεινε να κάνουν δημοψήφισμα στις ΗΠΑ για τον δημοσιονομικό γκρεμό; Μας δουλεύετε, κύριε πρόεδρε;
gpapai@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.