Στο άρθρο μας της προηγούμενης Κυριακής γράφαμε ότι η χαμηλότερη απορρόφηση από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι το σκανδαλώδες 13,68% που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το αμέσως επόμενο σε υστέρηση είναι το πρόγραμμα που αφορά την ψηφιακή σύγκλιση με 23,12%. Τα δύο, δηλαδή, προγράμματα που ήταν προορισμένα να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του ελληνικού κράτους, να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά που σήμερα δαπανά αλόγιστα ο δημόσιος προϋπολογισμός.
Τα προγράμματα αυτά εξάλλου είναι οι δύο μοχλοί που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη διαφάνεια. Να μάθουμε, δηλαδή, επιτέλους πόσοι εργάζονται στο Δημόσιο, σε τι απασχολείται ο καθένας από αυτούς, ποιες είναι οι ικανότητές του και τα προσόντα του, ποιο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του και, τέλος, ποια ακριβώς είναι η αμοιβή του, περιλαμβανομένων και των διαφόρων επιδομάτων και άλλων όχι τόσο τυχαίων ποσών.
Συνολικά για τη διοικητική μεταρρύθμιση μας διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007 631 εκατ. ευρώ. Αυτά θα έπρεπε να τα έχουμε απορροφήσει ως το τέλος του 2013 και μας εδόθη έπειτα από αίτημά μας και λόγω των αδυναμιών μας παράταση ως το 2015. Σήμερα έχουμε απορροφήσει μόνο 81 εκατ. ευρώ. Το πράγμα στράβωσε από την αρχή. Το 2007 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αντί να κάνει έστω μια εν εσχάτοις προσπάθεια να αποκτήσει έναν στοιχειώδη σχεδιασμό για την υλοποίηση του προγράμματος, διάλεξε την εύκολη λύση της διανομής χρημάτων στις υπηρεσίες για να κάνει η καθεμιά την πολιτική της. Ετσι σπαταλήθηκαν τα χρήματα αυτά που στην πραγματικότητα έγιναν ένας πρόσθετος κουμπαράς, ένα ταμειακό φέουδο στη διάθεση των υπουργών και των μεγάλων μανδαρίνων.
Η δημόσια διοίκηση ήταν αδύνατον να ωριμάσει αυτοβούλως, να σχεδιάσει και να εκτελέσει παρεμβάσεις αυτοβελτίωσής της. Ηταν σαν να ζητούσαμε από κάποιον βαριά ασθενή να χειρουργήσει ο ίδιος τον εαυτό του.
Τα πράγματα όμως έγιναν ακόμη χειρότερα γιατί διάφορα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δούλευαν συντονισμένα εναντίον της οποιασδήποτε μεταβολής, δηλαδή εναντίον της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Χαρακτηριστική είναι η ίδρυση της ΕΥΣΣΕΠ, δηλαδή της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικού Συντονισμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων (ουφ)! του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο σκοπός αυτής της υπηρεσίας ήταν η διαχείριση περίπου 64 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2012 είχε δαπανήσει μόνο 125.000 ευρώ σε επιμίσθια, αμοιβές από αυτεπιστασίες για άχρηστες δράσεις κτλ. Διαθέτει πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό και ίσως έχει γίνει γνωστή στους αναγνώστες από τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις ενός εκ των προϊσταμένων της, του κ. Καρκατσούλη, ο οποίος συνεχώς επιτίθεται στην εκάστοτε κυβέρνηση και την κατακρίνει για την απουσία μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση!
Οι ιθύνοντες αυτής της σκοτεινής δραστηριότητας είχαν την κάλυψη, αν όχι την ενθάρρυνση, της τότε ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης κυρίας Μπεργελέ. Επίσης ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος φέρει και την πολιτική ευθύνη αυτών των δύο προγραμμάτων, έδειξε για λόγους που ως αυτή τη στιγμή δεν έχω κατανοήσει πλήρη ανοχή και έτσι διαιωνίστηκε αυτή η κατάσταση ως και τις ημέρες μας.
Ιδού, λοιπόν, στάδιον δόξης λαμπρόν, κύριε Μανιτάκη και κύριε Κουβέλη, που τόσο πολύ ενδιαφέρεστε για τη διατήρηση και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και του δημόσιου τομέα. Κινηθείτε, επιτέλους! Διαλύστε τα κυκλώματα και τη διαβόητη πλέον ΕΥΣΣΕΠ, η οποία έχει αποδείξει όχι μόνο ότι δεν παράγει τίποτε αλλά και ότι είναι ένας ηθελημένος και συγκροτημένος πόλος προς κάθε μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό. Στείλτε στο διάολο τους μανδαρίνους που ζουν παρασιτικά από το υστέρημα του έλληνα φορολογουμένου και απορροφήστε επιτέλους αυτά τα κονδύλια που μας ανήκουν. Ρουφήχτε τα που να τα πάρει ο διάολος, μήπως και δούμε άσπρη μέρα.
Ο κ. Θ. Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ