Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μέχρι τέλους μαρξιστής. Δεν ήταν οπαδός της δικτατορίας του προλεταριάτου ή της βίαιης επανάστασης. Ηταν όμως οπαδός της μαρξιστικής μεθόδου ανάλυσης της Ιστορίας. Οπως ήταν στα φοιτητικά του χρόνια, όταν είχε συγκροτήσει, με τον Κορνήλιο Καστοριάδη και άλλους, τη συντακτική επιτροπή παράνομου τροτσκιστικού περιοδικού που κυκλοφορούσε από τους φοιτητές της Νομικής […]
Μια Δευτέρα του Ιουνίου του 1997 ένας άγνωστος νεαρός με πρόωρη φαλάκρα μπήκε στην αίθουσα του γεύματος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε των «15».
Εχω το προνόμιο να κατοικώ πολύ κοντά σε μια από τις πιο λαμπρές παραλίες της Αττικής. Σε 45 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος
Οι εθνικολαϊκιστές, που κυριαρχούν στην πολιτική και ιδεολογική σκηνή από το 2015, μίσησαν θανάσιμα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είναι πολιτικός. Εκλέγεται ελεύθερα και δημοκρατικά
Αφού άκουσε κατά κόρον, από αυτούς που ήθελαν να διασώσουν έστω και την τελευταία στιγμή την αξιοπρέπεια της χώρας
Οι αποτυχημένοι αυτής της ζωής συνήθως τα βάζουν με την «κακούργα κενωνία».
Ο υπουργός της κυβέρνησης Τσιπρανέλ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μπαλάφας
Τον καιρό της Πασοκαρίας, το εξευρωπαϊσμένο Σημιταριό εισήγαγε από τη Δυτική Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς τη λέξη Ρομά.
Στα μέχρι τώρα κείμενά μας καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα.
Στο μέτρο που το έθνος-κράτος είχε κάποια αυτεξούσια δυνατότητα, η οικονομική πολιτική αφορούσε, κατά κύριο λόγο, την αναδιανομή του προϊόντος (ΑΕΠ).
Στη μέχρι τώρα διερεύνηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.
Οι αναθεωρητές του 1968 είχαν συσπειρωθεί γύρω από την ιδέα μιας δημιουργικής και μαχητικής συμμετοχής της Ελλάδας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Με τον Νικόλαο Λιούση δημοσιεύσαμε το 2005 ένα βιβλίο:
Γνώρισα τον κ. Σαββίδη στη Μόσχα.
Οταν το 1984 πέρασε και όλοι διαπιστώσανε ότι ήταν μια χρονιά χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, είχα γράψει κάπου ότι οι προφητείες του Τζορτζ Οργουελ δεν είχαν επαληθευτεί.
Αναλύσαμε, την περασμένη Κυριακή, γιατί οι γνήσιες δημοκρατικές δυνάμεις μιας χώρας οφείλουν να απορρίψουν ή εν πάση περιπτώσει να βλέπουν με σχετική δυσπιστία την προσφυγή στα δημοψηφίσματα. Είχαμε αναφέρει δύο λόγους συμμετρικά αντίθετους:
Ο εκ πατρός θείος μου, ναύαρχος Θησέας Πάγκαλος, άνθρωπος δημοκρατικός και μετριοπαθής, επαναλάμβανε συχνά προσπαθώντας να με τιθασεύσει:
Πρόσφατα σε μια εκπομπή του ραδιοφωνικού προγράμματος «Το Βήμα» 99,5 στα FM
Σε προηγούμενο άρθρο προσπαθήσαμε να δώσουμε την εσωτερική διάσταση της έννοιας «ουτοπία», όπως μπορεί να τη ζει σήμερα ένας πολίτης της χώρας μας.