Η ανοησία της ΝΔ

Οταν η Ν∆ υπόσχεται δεξιά κι αριστερά πως όταν έλθει στην εξουσία θα καταργήσει τον νόµο για την απελευθέρωσητων ταξί, δεν ελέγχεται για λαϊκισµό. Ελέγχεται για ανοησία. ∆ιότι θα έπρεπενα είχε διδαχθεί από τα παθήµατα του ΠΑΣΟΚ πως όσο περισσότερο κάνεις τον µάγκα όταν είσαι στην αντιπολίτευση, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να ξεφτιλιστείς όταν βγεις στην κυβέρνηση. Υπενθυµίζω, ας πούµε, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί (µεταξύπολλώνάλλων)να επανακρατικοποιήσει τον ΟΤΕ και την Ολυµπιακή, ναδιώξει τους Κινέζουςαπό τον Πειραιά και να δηµιουργήσει έναν.

Οταν η Ν∆ υπόσχεται δεξιά κι αριστερά πως όταν έλθει στην εξουσία θα καταργήσει τον νόµο για την απελευθέρωσητων ταξί, δεν ελέγχεται για λαϊκισµό. Ελέγχεται για ανοησία. ∆ιότι θα έπρεπενα είχε διδαχθεί από τα παθήµατα του ΠΑΣΟΚ πως όσο περισσότερο κάνεις τον µάγκα όταν είσαι στην αντιπολίτευση, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να ξεφτιλιστείς όταν βγεις στην κυβέρνηση. Υπενθυµίζω, ας πούµε, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί (µεταξύπολλώνάλλων)να επανακρατικοποιήσει τον ΟΤΕ και την Ολυµπιακή, ναδιώξει τους Κινέζουςαπό τον Πειραιά και να δηµιουργήσει έναν… δηµόσιο τραπεζικό πυλώνα.

Τη συνέχεια την ξέρετε. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση έκανε µε όλα αυτά ό,τι ακριβώς θα κάνει και η Ν∆ µε τον νόµο για τα ταξί όταν έλθει η ώρα να κυβερνήσει.

Γι’ αυτό τα σοβαρά κόµµατα κρύβουν λόγια και κόβουν υποσχέσεις. Ιδίως όταν έχουν µεγάλες πιθανότητες να αποτελέσουν την επόµενη κυβέρνηση. Σε αντίθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ που µπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι – ούτως ή άλλως, αποκλείεται στοορατό µέλλον νακληθούν να τα υλοποιήσουν…

Ακόµη περισσότεροπου η Ν∆ και ο Αντ. Σαµαράς βρίσκονται σε ένα κρίσιµο σηµείο. Αφενός εξαργύρωσανµε τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη και δύσκολη απόφαση να αντιταχθούνστο µνηµόνιο. Αυτή η στάση τούς επέτρεψε να ξαναµπούν στο πολιτικό παιχνίδι,να κυριαρχήσουν στον χώρο της ευρύτερηςΚεντροδεξιάς και να πάρουν ήδη καθαρά κεφάλι στις δηµοσκοπήσεις.

Αφετέρου δεν φαίνεται να έχουν πείσει για την ικανότητα διακυβέρνησης που διαθέτουν είτε σεπρόσωπα είτε σειδέες. Και αυτή ακριβώς η δυσπιστία περιορίζει σηµαντικά τηδυναµικήπου θα µπορούσαννα αναπτύξουν.

Εκεί ακριβώς λοιπόν εντοπίζεται η ανοησία. Από τη στιγµή που, ούτωςή άλλως, καρπώνεσαι τη δυσαρέσκεια που προκύπτει από το µνηµόνιο, δεν έχεις κανέναν λόγο να αναλαµβάνεις πρόσθετες δεσµεύσεις, τις οποίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιήσεις. ∆εν είναι ούτε σοβαρό ούτε αξιόπιστο.

Ούτως ή άλλως, ηεµφάνιση του Σαµαρά το επόµενο Σαββατοκύριακο στ η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει µια ιδιαίτερη σηµασία. Πέρυσι ουδείςασχολήθηκε ιδιαίτερα µαζί του, µάλλονπέρασε απαρατήρητος. Τώρα όλα τα µάτια θα στραφούν πάνω του για να µετρήσουν το πραγµατικό του µπόι.

Είναι προφανές ότι µέσα σε δώδεκα µήνες η Ν∆ και ο αρχηγός της άλλαξανκατηγορία. Αλλά αυτό δεν σηµαίνειότι πήραν και το πρωτάθληµα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.