Οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές και στα ορεινά τα χιόνια στολίζουν με λευκές πινελιές τα βουνά. Τα περίφημα Ζαγοροχώρια, μία από τις πιο όμορφες περιοχές της ελληνικής επαρχίας, αποτελούν ιδανικό σκηνικό για μια ολιγοήμερη απόδραση. Εκτός από μια τετράδα ξενώνων εντυπωσιακής αισθητικής, τους οποίους ξετρυπώσαμε και παρουσιάζουμε σήμερα, προσφέρουν μια καταπληκτική παλέτα δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες: Βόλτες και ποδήλατο σε υπέροχα μονοπάτια, ορειβασία ή ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη για τους πιο περιπετειώδεις, εξερεύνηση στο ξακουστό φαράγγι του Βίκου σε συνδυασμό με νόστιμα παραδοσιακά φαγητά αλλά και ζεστές, ρομαντικές βραδιές δίπλα στο τζάκι.

{{{ map }}}

✓ Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και πιο εντυπωσιακά φαράγγια του κόσμου με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή οικοσυστημάτων. Αποτελεί μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας που προσφέρει καταφύγιο σε άγρια ζώα. Με μήκος 24 χλμ., ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να το διασχίσετε μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος. Η διαδρομή διαρκεί περίπου έξι ώρες και είναι απίστευτης ομορφιάς.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

✓ Στο Aristi Mountain Resort, ένα συγκρότημα πέτρινων κτισμάτων στον οικισμό της Αρίστης, απέναντι από τη χαράδρα του Βοϊδομάτη. Με 18 ευρύχωρα δωμάτια, προσφέρεται για αποδράσεις στη φύση, με όλες τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου. Συνδυάστε τη διαμονή σας με στιγμές ευεξίας και χαλάρωσης στο spa, που διαθέτει κλειστή θερμαινόμενη πισίνα με θέα στα βουνά. Ακολουθήστε το λιθόστρωτο καλντερίμι και επισκεφθείτε την πλατεία του χωριού με το γραφικό καφενείο και τα αιωνόβια πλατάνια (www.aristi.eu).

✓ Στο Κήποι Suites. Με θέα στο ποτάμι και στο βουνό Μιτσικέλι, πρόκειται για ένα μοναδικό μπουτίκ ξενοδοχείο που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Δύο οικίες του 1850, πλήρως ανακαινισμένες με σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους, έχουν μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο, πολυτελή ξενώνα. Το μικρό εστιατόριο προσφέρει σπιτικά γεύματα με ντόπια προϊόντα, κάθε ώρα της ημέρας (www.kipisuiteszagori.gr).

✓ Στο Amaryllis Luxury Guest House, ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1867, που έχει μετατραπεί σε ξενώνα πολυτελείας οκτώ δωματίων. Με σεβασμό προς στη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική αλλά και με αέρα από τη γαλλική Προβηγκία, είναι ένας ξενώνας υψηλής αισθητικής. Σκαρφαλωμένα στο ψηλότερο σημείο του χωριού Ανω Πεδινά, τα τρία κτίριά του βρίσκονται περιμετρικά μιας κεντρικής αυλής δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ενός μικρού χωριού με θέα στο βουνό (www.amaryllis-house.gr).

✓ Στο Μονοπάτια Mountain Resort, στον παραδοσιακό οικισμό των Ανω Πεδινών. Δύο αρχοντικά του 19ου αιώνα που έχουν αναστηλωθεί και μετεξελιχθεί σε τρεις ευρύχωρες σουίτες και στο Μονοπάτια Restaurant με το εντυπωσιακό μπαρ. Οκτώ παλιοί αχυρώνες διαμορφωμένοι σε ανεξάρτητες οικίες, τα δύο κτίρια της υποδοχής, το λόμπι και τέσσερα δωμάτια συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα, μαζί με καλντερίμια, ιστορικά αλώνια και αυλές (www.monopatiaresort.gr).

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

✓ Για τους τολμηρούς και για τους λάτρεις της περιπέτειας η περιοχή προσφέρει: Ράφτινγκ ή καγιάκ στον Βοϊδομάτη, σαφάρι με τζιπ, πεζοπορία, αναρρίχηση και ορειβασία στις κορυφές της Γκαμήλας μέχρι τη Δρακόλιμνη, αλεξίπτωτο πλαγιάς (γνωστό ως «παραπέντε») στις πλαγιές του βουνού Μιτσικέλι και mountain bike στα μονοπάτια του. Δύο γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, το No limits (www.nolimits.com.gr) και το Compass (www.compassadventures.gr) οργανώνουν για μικρά ή μεγάλα γκρουπ όποια δραστηριότητα επιθυμείτε.

✓ Από τα ωραιότερα χωριά, σπάνιας ομορφιάς, είναι το Πάπιγκο (σε υψόμετρο 980 μ.). Χτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας, αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Θαυμάστε την υπέροχη αρχιτεκτονική και επισκεφθείτε τις πηγές του Βοϊδομάτη, και το φυσικό κολυμβητήριο στο «Ρογκοβό».

✓ Με θέα στις επιβλητικές κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 1.080 μ., το Τσεπέλοβο είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

✓ Στην Αρίστη, στο εστιατόριο Salvia, γευθείτε λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας, ηπειρώτικο γαλοτύρι και αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου (τηλ. 26530 41330).

✓ Στο Τσεπέλοβο δοκιμάστε το εστιατόριο της κυρίας Βασιλικής Τσουμάνη (τηλ. 26530 81255).

✓ Στα Ανω Πεδινά, στο εστιατόριο Αλώνι (τηλ. 26530 71216).