Τα υπέροχα βουβαλίσια προϊόντα

Πριν από δύο χρόνια περίπου, ένα ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ σχετικά με τα βουβάλια και τα προϊόντα τους με έκανε να εξοικειωθώ με γεύσεις που πριν από εκείνη τη στιγμή περιορίζονταν στη mozzarela di bufallo. Εκεί λοιπόν γνώρισα κάποιους παραγωγούς, που με την επιμονή τους έφεραν το βουβαλίσιο κρέας και τα υπόλοιπα προϊόντα του ζώου αυτού στη θέση που τους αξίζουν.

Λίγα χρόνια πριν κανένας δεν αγόραζε κρέας βουβαλίσιο. Τώρα οι ταβέρνες γύρω από τη λίμνη σερβίρουν βουβάλι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους και ο καβουρμάς, τα λουκάνικα, το σαλάμι, η μπριζόλα αλλά και το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο, το αριάνι, το τυρί και τα ζυμαρικά φτιαγμένα με γάλα βουβαλιού φτάνουν σε επιλεγμένα ντελικατέσεν και αλλαντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο καβουρμάς «Το Χασαπάκι του Αθανασίου Κοκκώνα» (τηλ. 23270 22029) είναι φτιαγμένος μόνο με βουβαλίσιο κρέας, ενώ του Μπόρα (23270 31109) είναι αναμεμειγμένος και με μοσχαρίσιο για να γίνει πιο μαλακός. Γενικά να έχετε υπόψη σας πως τα γαλακτοκομικά που προέρχονται από το βουβάλι (Μανδραγόρας, Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, 210 4172 961) έχουν γεμάτη γεύση και περισσότερα λιπαρά από τα αγελαδινά.

Το κρέας βουβαλιού όμως, σε σύγκριση με το βοδινό, περιέχει 40% λιγότερη χοληστερόλη και 55% λιγότερες θερμίδες. Θα πρότεινα βέβαια να δοκιμάσετε και τα Παραδοσιακά Ζυμαρικά Ανω Ποροΐων (23270 51553), φτιαγμένα με βουβαλίσιο γάλα. Γίνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά και είναι πολύ νόστιμα.
Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα ντελικατέσεν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.