Ένα παιδί από τη Νότια Αφρική που είχε γεννηθεί με τον ιό HIV φαίνεται να έχει θεραπευθεί από το AIDS μετά από 12μηνη αντιρετροϊκή αγωγή. Οκτώμισι χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας το παιδί παραμένει ελεύθερο της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Έταιρείας για το AIDS στο Παρίσι.
Συνήθως οι πάσχοντες από AIDS πρέπει να λαμβάνουν δια βίου αντιρετροϊκή αγωγή, ώστε ο ιός HIV να είναι υπό έλεγχο. Αλλά ο σχεδόν πια εννέα ετών ασθενής τα τελευταία οκτώμισι χρόνια δεν λαμβάνει θεραπεία και δεν έχει ενδείξεις της νόσου.
Το παιδί, του οποίου το όνομα και το φύλο παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, συμμετείχε σε κλινική μελέτη για την επίδραση της άμεσης θεραπείας του HIV σε νεογνά από τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό και εν συνεχεία διακοπή και έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, ώστε να είναι πάντα υπό έλεγχο.
Η μετάδοση του ιού HIV είχε γίνει από τη μητέρα και η αντιρετροϊκή αγωγή είχε ξεκινήσει όταν το νεογνό ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων. Διεκόπη στις 40 εβδομάδες όταν ο ιός κατεστάλη και έκτοτε το παιδί βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση για τυχόν ενδείξεις υποτροπής.
Η περίπτωσή του, καθώς και άλλες παρόμοιες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, σαφώς αναπτερώνουν τις ελπίδες των 37 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως, για μελλοντική ίαση του AIDS. Εξ αυτών τα 19,5 εκατομμύρια υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Να σημειωθεί ότι η πανδημία του AIDS από το 1980 μέχρι σήμερα έχει γίνει αιτία θανάτου για 35 εκατομμύρια άτομα.
Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι η περίπτωση του παιδιού από τη Νότια Αφρική είναι σπάνια και σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να γενικευθεί.
«Είναι μια περίπτωση που εγείρει περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις. Μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως η αντιρετροϊκή αγωγή τελικά δεν είναι αναγκαία δια βίου. Αλλά είναι ξεκάθαρα ένα σπάνιο φαινόμενο», τονίζει η Λίντα-Γκέιλ Μπέκκερ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS.
Οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική που παρουσίασαν στο συνέδριο το περιστατικό αναφέρουν σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν ότι «είναι η πρώτη περίπτωση παρατεταμένου ιολογικού ελέγχου μετά από έγκαιρη έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής σε νεογνά. Ο 9χρονος πια ασθενής παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός».
Μαίρη Μπιμπή