Για πάντα κλειστή θα παραμείνει η Βαλκανική Οδός της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Η ΠΓΔΜ εξετάζει τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για περιορισμούς των προσφυγικών ροών και αναμένεται να αποφασίσει και αυτή επισήμως το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.
«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή και αυτό για πάντα» είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.
Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.
«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη» είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.
«Εξαιρετικά επικριτική» για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
«Εξαιρετικά επικριτική» εμφανίστηκε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ απέναντι στο σχέδιο συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο για την Ευρώπη να πετάξει τις αξίες της στην θάλασσα.
«Είμαι εξαιρετικά επικριτική. Το βρίσκω ανησυχητικό ότι η Τουρκία θέτει υπό εποπτεία μια εφημερίδα που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών», σημείωσε η υπουργός πριν από την έναρξη σήμερα συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.
«Διερωτώμαι πραγματικά αν έχουμε ακόμη σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στην θάλασσα», πρόσθεσε η Μικλ-Λάιτνερ, η οποία έκανε τις δηλώσεις αυτές στον αυστριακό δημόσιο ραδιοσταθμό Ο1.
Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν λαθραία στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται για καθέναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία να μεταφέρει έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία στην ΕΕ.
Όμως η Άγκυρα αξιώνει επίσης επιπρόσθετη βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2018, την εξαίρεση από το καθεστώς χορήγησης βίζας ήδη από τα τέλη Ιουνίου των πολιτών της που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και να ανοίξουν γρήγορα πέντε νέα κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά την πολιτική για τις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζα) «υπάρχουν ακόμη πολλά κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν και δεν πρέπει να γίνει εξαίρεση για την Τουρκία», σημείωσε επίσης η Λάιτνερ.