Λιμοντσέλο

Υλικά • 6 λεμόνια • ½ λίτρο  
καθαρό αλκοόλ • 200 γραμμ.
ζάχαρη • ½ λίτρο νερό

Εκτέλεση Πλένετε καλά τα λεμόνια. Τα καθαρίζετε προσεκτικά (όπως τις πατάτες) χωρίς το λευκό μέρος (κρατάτε μόνο την κίτρινη φλούδα). Βάζετε τις φλούδες μαζί με το αλκοόλ σε ένα βάζο. Φτιάχνετε το σιρόπι ζεσταίνοντας το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Μόλις κρυώσει, το ρίχνετε στο βάζο. Αφήνετε το μείγμα μια μέρα να καθήσει και έπειτα το φιλτράρετε.
Το μοιράζετε σε γυάλινα μπουκάλια και όταν θέλετε να το σερβίρετε το παγώνετε στην κατάψυξη.

Λεμονανθός Ανδρου

Υλικά • 400 γραμμ. πέταλα ανθού λεμονιάς • 400 γραμμ. ζάχαρη • 1 ποτήρι νερό
• χυμός από 4 λεμόνια

Εκτέλεση Συλλέγετε προσεκτικά μόνο τα λευκά πέταλα από τα άνθη της λεμονιάς. Τα πλένετε, τα στεγνώνετε πολύ καλά και τα διατηρείτε σε νωπή πετσέτα στο ψυγείο μέχρι να συλλέξετε την ποσότητα που σας χρειάζεται. Μόλις τα συγκεντρώσετε, τα βράζετε για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια λεκανίτσα με πολύ κρύο νερό (για να σταματήσει ο βρασμός) μαζί με τον χυμό τριών λεμονιών. Αφήνετε τη λεκάνη στον ήλιο για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και τα σουρώνετε ξανά. Ξεπλένετε προσεκτικά. Εν τω μεταξύ, βάζετε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει σιρόπι. Προσθέτετε τα πέταλα και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις. Τέλος, βάζετε τον χυμό του τελευταίου λεμονιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το σιρόπι – μόλις δηλαδή η σταγόνα του σιροπιού στέκεται στο κουτάλι και δεν στάζει.

Κρέμα λεμονιού

Υλικά Για την κρέμα • 3 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ ή νισεστέ • 1½ φλιτζ. ζάχαρη • κρόκους από 3 αβγά • 1½ φλιτζ. νερό • ½ φλιτζ. χυμό λεμονιού • φλούδα από λεμόνι

Για το γιαούρτι • 400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα • 1 φλιτζ. αμύγδαλα με φλούδα • 1 φλιτζ. ζάχαρη • 2 κ.σ. νερό
• 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση Για την κρέμα Διαλύετε το κορν φλάουρ με το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τη φλούδα. Βάζετε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει σαν κρέμα. Αποσύρετε και προσθέτετε τους κρόκους. Αναμειγνύετε για να ενσωματωθούν. Αφήνετε να κρυώσει.
Για το γιαούρτι Αναμειγνύετε γιαούρτι και ζάχαρη. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα Βάζετε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αναμειγνύετε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένη επιφάνεια. Το αφήνετε να κρυώσει. Σπάτε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη.

Σερβίρισμα Σε μπολ βάζετε μια στρώση κρέμα λεμονιού, ρίχνετε λίγα αμύγδαλα και από επάνω μια στρώση γιαούρτι. Πασπαλίζετε ξανά με αμύγδαλα.

Μαρμελάδα λεμόνι

Υλικά • ½ κιλό λεμόνια βιολογικά • ½ κιλό ζάχαρη άχνη • 100 ml νερό • 1 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση Βάζετε τα λεμόνια σε μια κατσαρόλα που καλύπτεται με νερό και βράζετε για 20 λεπτά. Στραγγίζετε και επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές, διατηρώντας το νερό από το τελευταίο βράσιμο. Κόβετε τα λεμόνια σε μικρά κομμάτια, τα βάζετε στον πολυκόφτη και τα πολτοποιείτε ελαφρώς. Τα βάζετε σε κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη και περίπου 100 ml από το νερό που κρατήσατε από το τελευταίο βράσιμο. Βράζετε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και όταν είναι έτοιμη τη βάζετε σε βαζάκια. Ολοκληρώνετε με την κλασική διαδικασία της κονσερβοποίησης (minutestips.blogspot.com). Αν θέλετε λίγο πιο «πιπεράτη» γεύση, προσθέτετε 1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη λίγο προτού την κατεβάσετε από τη φωτιά.

 
Λεμόνια σε άλμη
Μαροκινή συνταγή που συνοδεύει πουλερικά και κρέατα

Υλικά • 5 λεμόνια βιολογικά • 5 κ.σ. αλάτι χοντρό • 1 ξυλάκι κανέλας • 3 σκελίδες σκόρδου • 5-6 σπόρους κόλιαντρου • 3-4 κόκκους μαύρου πιπεριού • 1 φύλλο δάφνης • φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (αν είναι απαραίτητο)

Εκτέλεση • Πλένετε τα λεμόνια και τα τρίβετε με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. • Μουλιάζετε τα λεμόνια σε χλιαρό νερό για τρεις ημέρες, αλλάζοντας το νερό καθημερινά. • Κόβετε το μικρό σκληρό κομμάτι από την πλευρά του κοτσανιού. • Από την άλλη άκρη κόβετε τα λεμόνια σε τέσσερα μέρη με εγκάρσιες τομές προσέχοντας να μην κόψετε πολύ βαθιά μέχρι την καρδιά τους, πρέπει να σταματήσετε 3 εκατοστά πριν από τη βάση τους. Ουσιαστικά τα κόβετε σε σχήμα X προσέχοντας να μην κόψετε τον κεντρικό τους άξονα.
• Πασπαλίζετε με μπόλικο χοντρό αλάτι – περίπου μία κουταλιά ανά λεμόνι – τη σάρκα και ξανακλείνετε δίνοντας εκ νέου το σχήμα του φρούτου όσο είναι εφικτό. • Βάζετε τα λεμόνια με το αλάτι σε αποστειρωμένο βάζο.
• Προσθέτετε τα μπαχάρια κατά βούληση ή όλα μαζί και πιέζετε τα λεμόνια, ώστε να βγάλουν αρκετό από τον χυμό τους. • Σκεπάζετε το βάζο και την επόμενη ημέρα πιέζετε ξανά ώστε να βγάλουν επιπλέον χυμό.
• Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 2-3 ημέρες ώστε τα λεμόνια να βγάλουν τον χυμό τους και να καλυφθούν με αυτόν (αν δεν είναι πολύ ζουμερά, προσθέτετε επιπλέον χ υμό λεμονιού). • Αφήνετε τα λεμόνια να ωριμάσουν σε έναν ζεστό χώρο, κουνώντας το βάζο κάθε ημέρα για να διαλυθεί το αλάτι με τον χυμό. • Σε 30 ημέρες είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.
Διατηρούνται μέχρι και έναν χρόνο.
• Για να τα χρησιμοποιήσετε, ξεπλύνετε τα λεμόνια κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε τη σάρκα (το εσωτερικό), αν θέλετε, και ψιλοκόψτε τη φλούδα σε λεπτές λωρίδες. Συνο-δεύετε με αυτά ψητό ή κοτόπουλο.
Ο χυμός επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε dressing για σαλάτες, αλλά με φειδώ, διότι είναι πολύ αλμυρός.