«Ο δικαστικός λειτουργός κατάλαβε ότι σε έχουν εκμεταλλευτεί. Θα σε πάει στο ψυχιατρείο, σε αυτή την πτέρυγα όμως που πληρώνουν για να μείνουν. Δεν είναι τρελοί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν για να μείνουν εκεί για να μην είναι μέσα στη φυλακή. Θα κάνεις ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία και στο δίμηνο, που μπορούμε να κάνουμε έφεση, είναι γνωστός του ο διευθυντής και θα μας δώσει χαρτί ότι έχεις άγχος!».
Απόσπασμα από συνομιλία που καταγράφηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη δράση νέου παραδικαστικού κυκλώματος που εξασφάλιζε αποφυλακίσεις ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις εντός και εκτός φυλακών κατηγορουμένων κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών. Τη δικογραφία αυτής της υπόθεσης αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».
Φασόν γνωματεύσεων
Το κύκλωμα παρήγε εκατοντάδες ψεύτικες ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, ενώ προσέφερε και άλλες διευκολύνσεις στους συλληφθέντες. Με αποτέλεσμα την ανακύκλωση της εγκληματικότητας με τα «κόλπα» των ψεύτικων πιστοποιητικών και των υποτιθέμενων ψυχιατρικών προβλημάτων. Με ένα «τρικ» που είχε εμφανιστεί και πριν από 14 περίπου χρόνια, με τη δράση του αρχικού παραδικαστικού κυκλώματος που είχε αναδειχθεί την περίοδο 2003-2004. Και όπως φαίνεται, υπάρχει συνέχεια με παρόμοιες μεθοδεύσεις. Μια υπόθεση που αποκαλύπτει τη διαφθορά σε σημαντικό τμήμα της Δικαιοσύνης αλλά και των υπηρεσιών σωφρονισμού.
Τα νέα λοιπόν στοιχεία για τη «μαφία των πιστοποιητικών» προέκυψαν από μεθοδική έρευνα αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, η οποία ξεκίνησε ύστερα από την εξέταση –στις αρχές του 2018 –της δράσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών με τη συμμετοχή 18 Ελλήνων. Η σπείρα των Αλβανών αποτελούνταν από τρεις «πυρήνες».
Στον πρώτο «πυρήνα», ο αρχηγός, που παραμένει άγνωστος, είχε αναλάβει τη μεταφορά – εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Ολλανδία στην Ελλάδα. Τα μέλη του κυκλώματος επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για να μην εντοπίζονται. Επιπλέον υπήρχε και ένας άλλος «πυρήνας» που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών με εντολές μέσα από τις φυλακές. Υπήρχε και τρίτος «πυρήνας» που προχωρούσε σε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης κατ’ οίκον. Τα ναρκωτικά διακινούνταν σε νυκτερινά κέντρα αλλά και σε.. κέντρα ψυχοθεραπείας.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν στη διάρκεια της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της σπείρας –πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού –ότι προχωρούσαν σε συνεννοήσεις με γιατρούς και κρατικούς υπαλλήλους ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Ετσι συνέχισαν την έρευνά τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων και μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας για την υπόθεση των ναρκωτικών. Μάλιστα κατέγραψαν και τέσσερα βίντεο από τις συναντήσεις για τον χρηματισμό.
Το νέο παραδικαστικό
Αρχικά, κεντρικό πρόσωπο στην παρακολούθηση ήταν ένας 28χρονος Ελληνας που φερόταν να είχε κύριο ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών από τη συγκεκριμένη συμμορία. Επιπλέον, στην κατοχή του είχαν βρεθεί και οδηγίες για τον τρόπο που θα αποφεύγει την παρακολούθησή του από την ΕΛ.ΑΣ.
Από τις περαιτέρω καταγραφές συνομιλιών του εντός του Κορυδαλλού αποκαλύφθηκε ότι ερχόταν σε επαφή, μέσω συγγενών του, με ψυχιάτρους – πραγματογνώμονες (ένας εκ των οποίων εργάζεται στις φυλακές Κορυδαλλού) για να αποκτήσει πιστοποιητικά ότι είναι τοξικομανής, αλλά και για να εξασφαλίσει τη διαμονή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που θεωρείται ότι έχει καλύτερες συνθήκες κράτησης.
Στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα διαμένουν περίπου 240-260 κρατούμενοι, εκ των οποίων ένα ποσοστό 40%-50% έχει διαπιστωμένα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι υπόλοιποι, εκ των οποίων δεκάδες έμποροι ναρκωτικών, ανακυκλώνονται με τη χρήση πιστοποιητικών, πολλά από τα οποία είναι αμφιλεγόμενα.
Με βασικό ακόμη στόχο πολλών κρατουμένων, με επίκληση των προβλημάτων υγείας που υποτίθεται ότι έχουν, να αποφυλακιστούν πρόωρα…
Ετσι λοιπόν στον φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν δεκάδες συνομιλίες μεταξύ δικηγόρων, πραγματογνωμόνων αλλά και περιγραφές ιδιωτών για τα ποσά που δίνονται σε διάφορους λειτουργούς για να εξασφαλιστεί η ευνοϊκή μεταχείριση. Υπάρχουν αναφορές για «λάδια», για «χρήματα που δίνονται χέρι με χέρι», για «ενοίκια διαμονής στο ψυχιατρείο» κ.λπ. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και νομικοί αναφέρουν ότι «για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται αρχικά πέντε άτομα, όμως το απόστημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στις συνομιλίες μνημονεύονται τα ονόματα πολλών πραγματογνωμόνων (σ.σ. ένας εκ των οποίων έχει σχέσεις και με την ΕΛ.ΑΣ.) και δεκάδων δικηγόρων, ιδιωτών. Τα περιθώρια περαιτέρω έρευνας είναι πολύ μεγάλα».
«Ψυχωσικά επεισόδια»
Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ένα από τα κύρια πρόσωπα του νέου παραδικαστικού κυκλώματος είχε προχωρήσει σε υποβοηθητικές γνωματεύσεις για αλβανούς κακοποιούς, ορισμένοι από τους οποίους ενεπλάκησαν στη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017, στο γραφείο του στα Εξάρχεια.
Για έναν από αυτούς είχε γνωματεύσει πως «εμφανίζει ψυχωσικά επεισόδια σχιζοφρενικού τύπου, με παραληρηματικές ιδέες διωκτικού κυρίως τύπου. Πιστεύει ότι όλοι θέλουν να τον βλάψουν, ότι θέλουν να του σκάψουν τον λάκκο. Τότε γίνεται από διωκόμενος διώκτης και στρέφεται, με έντονη επιθετικότητα, εναντίον των υποτιθέμενων εχθρών του».
Ακόμη ο ίδιος πραγματογνώμονας φέρεται, με παρόμοια γνωμάτευση, να είχε υποβοηθήσει τη μεταφορά αρχικά στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, μετά στο ψυχιατρείο στο Δαφνί και αργότερα στην πλήρη «απελευθέρωση» ενός αλβανού ποινικού ο οποίος λίγο αργότερα προχώρησε σε δολοφονική επίθεση σε βάρος σωφρονιστικού υπαλλήλου.
Ο δικηγόρος Αθηνών Δημήτρης Σακαλόγλου, που εκπροσωπεί νομικά συγγενή του 28χρονου κατηγορουμένου που φέρεται να χρημάτιζε τους κρατικούς λειτουργούς, ανέφερε στο «Βήμα» ότι «η πελάτισσά μου δηλώνει ειλικρινώς ότι ουδέποτε εξετέλεσε τις πράξεις που της αποδίδονται και δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά την αθωότητά της».
Διάλογοι
Δώσε ενοίκιο
– Εχουν κρατήσει κανέναν στο ψυχιατρείο τόσο καιρό; Στο ψυχιατρείο τους πάνε για λίγο, παίρνουνε τα φάρμακα και τους πάνε στην πτέρυγα μετά. Πρέπει να δίνεις το ενοίκιο! Αν δεν το δώσεις, έφυγες!
– Αυτά δεν τα δίνεις. Στην τράπεζα δεν βάζεις τίποτα σε αυτούς. Τα δίνεις στο χέρι.{
Εχω δώσει 1.500 ευρώ
– Εκεί (σ.σ. στο ψυχιατρείο των φυλακών) πάνε για να πάρουνε λίγο αγωγή να στρώσουνε και πάνε στην πτέρυγα ύστερα από 20 μέρες.
– Και θα πάνε και τον Κωστή στην πτέρυγα;
– Οχι ρε του Κωστή έχω πάει και δίνω κάθε μήνα 500 ευρώ, τώρα 1.100 θα δώσω μαζί με αυτά, με τη βεβαίωση κάθε μήνα δίνω 500 ευρώ, τα πάω σε αυτόνε και τα δίνει εκεί πέρα στον αρχιφύλακα και σε αυτούς και βάζει και αλλάζει τις αγωγές και βάζει ότι δεν μπορεί να πάει στην πτέρυγα, το ξέρεις.
– Κατάλαβα.
– Από τότε που έχει πάει στο ψυχιατρείο έχω δώσει 1.500 ευρώ για να μείνει εκεί. Tο ξέρεις εσύ; Επειδή δεν μιλάω;
Ο άλλος…. Ξαρχάκος
– Ο τραγουδιστής ο Ξαρχάκος (σ.σ.. ψυχίατρος που έχει παρεμφερές όνομα). Ολα θα τα λέμε ρε; Είσαι ύπνος…
– Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι αυτός που λες…
– Ποιος πήγες και σου είπε ότι σε έχει δει με καλό μάτι ο δικαστής; Σε ποιον έδωσε λάδι ο πατέρας σου να τον βγάλει τέτοιο;
– Α, ναι. Τι ’ναι; Αυτός μας έβγαλε χρήστες απλά. Αυτό…
– Δεν παίζει άλλο ρόλο αν θα γράψει τίποτα άλλο;
– Οχι, όχι δεν γράφει. Σιγά μη γράψει ότι είμαστε καλά παιδιά να μας βγάλει εξω…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ