Σημαντικές ενδείξεις για έναν τουλάχιστον από τους δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας πριν από 10 ημέρες του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου φέρεται να διαθέτει τα τελευταία 24ωρα η ΕΛ.ΑΣ. Οι διωκτικές αρχές με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη «σκηνή του εγκλήματος», αλλά και σειρά νεότερων πληροφοριών από τις φυλακές Κορυδαλλού, εξετάζουν πλέον σαν κυρίαρχο σενάριο ο φόνος του 52χρονου δικηγόρου να σχετίζεται με εκβιαστικές οικονομικές απαιτήσεις της τάξης των 2 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ αλλοδαπών που έχουν έμμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο Energa.
Σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έγινε αποδέκτης «εξοντωτικής πίεσης» από αλβανούς ποινικούς για να τους δοθούν χρήματα από τον πελάτη του και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση Energa Αριστείδη Φλώρο. Ο τελευταίος είχε δεχθεί τους τελευταίους μήνες σχετική πολιορκία, στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνταν. Επιπλέον είχε επιχειρηθεί προσέγγισή του σε μια μεταγωγή του που είχε προγραμματιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια της Αθήνας. Ωστόσο για τη δολοφονία του 52χρονου έγκριτου νομικού ερευνώνται και δυο-τρεις ακόμα εκδοχές, με μικρές όμως πιθανότητες επαλήθευσης. Ανάμεσα σε αυτές η περίπτωση δύο χασισοφυτειών που είχαν εντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2015 σε Ναύπλιο και Μαρτίνο Φθιώτιδας, όπου εκπροσωπούσε άφαντο αλβανό μεγαλοδιακινητή, όπως και δυο-τρεις άλλοι δικαστικοί φάκελοι.
Το παζλ της υπόθεσης
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δολοφονήθηκε το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154 από δύο άτομα, πιθανόν αλβανικής καταγωγής, που αρχικά εμφανίστηκαν ως συγγενείς κρατουμένου για ληστεία. Στη συνέχεια ωστόσο φέρεται να μίλησαν στον γνωστό δικηγόρο για την υπόθεση της Energa, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον πελάτη του Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2017 κρατείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι δύο δράστες φέρεται να ζήτησαν από τη δικογραφία της Energa, η οποία βρισκόταν στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τη διεύθυνση της κατοικίας του κ. Φλώρου. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών τα δύο αυτά άτομα που σκότωσαν τον δικηγόρο ήταν απεσταλμένοι μελών της αλβανικής μαφίας που κρατούνται στην Ε’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Φαίνεται να ζήτησαν τη διεύθυνση του Φλώρου προκειμένου να προχωρήσουν σε «εκδικητική επίθεση» εναντίον του γιατί αρνούνταν να πληρώσει τα χρήματα για συμβόλαιο θανάτου στους κρατούμενους Αλβανούς. Η ανάθεση αυτή αφορά την απόπειρα δολοφονίας τον Νοέμβριο του 2014 εναντίον του 62χρονου δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου στην Πεντέλη. Ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος είχε εισηγηθεί να μη γίνει δεκτός οικονομικός συμβιβασμός του Δημοσίου για το «σκάνδαλο Energa», πυροβολήθηκε και αυτός μία φορά στο πρόσωπο αλλά κατόρθωσε να επιβιώσει.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις του συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου που ήταν στο γραφείο του τη στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας, ο ένας εκ των δραστών βγήκε δύο φορές από το γραφείο πιθανόν για να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον άγνωστο εντολέα του για την εξέλιξη της συζήτησης. Ο τελευταίος φέρεται να έδωσε εντολή για εκφοβιστικό, αλλά ωστόσο μοιραίο, πυροβολισμό σε βάρος του άτυχου δικηγόρου. Και αυτό έγινε με όπλο των 22 mm, το οποίο θεωρείται ότι έχει μεγάλη διατρητική ικανότητα και χρησιμοποιούν ορισμένες φορές πληρωμένοι «εκτελεστές». Ωστόσο οι αστυνομικοί συνθέτουν περαιτέρω το παζλ της υπόθεσης, με βάση τουλάχιστον το συγκεκριμένο σενάριο για την εκπόρευση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Το συμβόλαιο θανάτου
Η επίθεση εναντίον του κ. Αντωνόπουλου συνδέθηκε –μέσω DNA σε αποτσίγαρα που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης –με μια αιματηρή επίθεση λίγες ημέρες νωρίτερα σε μπαρ στο Μικρολίμανο με 16 νεαρούς θαμώνες τραυματίες, η οποία είχε αποδοθεί σε αλβανό ποινικό. Ο αλλοδαπός αυτός καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 201, για την επίθεση αυτή, λόγω της ανθρωποκτόνου πρόθεσής του, σε 16 φορές ισόβια!
Ο ίδιος και ένας συμπατριώτης του –όλοι κρατούμενοι πλέον στον Κορυδαλλό –κατηγορήθηκαν για την επίθεση και εναντίον του κ. Αντωνόπουλου. Λίγους μήνες αργότερα υποστήριξαν ότι «είχαν αναλάβει πράγματι συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Αντωνόπουλου, το οποίο τούς είχε αναθέσει ο Αριστείδης Φλώρος». Οπως είχε καταθέσει ένας από αυτούς, «κάποιοι συμπατριώτες μου με πήραν τηλέφωνο τον Οκτώβριο του 2014 και με ρώτησαν αν ενδιαφερόμουν να κάνω μια δουλειά για να βγάλω χρήματα, αφού τότε ήμουν άφραγκος. Κατόπιν πολλών συνεννοήσεων με διαφόρους συμπατριώτες μου, των οποίων δεν θυμάμαι τα ονόματα, κλείστηκε ραντεβού στην Κηφισιά».
Σε αυτό το ραντεβού με τον Αριστείδη Φλώρο –όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι –φέρεται να κλείστηκε η συμφωνία για το συμβόλαιο θανάτου, έναντι 100.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του επιχειρηματία της Energa και των δύο Αλβανών. Η δίκη για την αιματηρή επίθεση στην Πεντέλη ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου, όμως ο επιχειρηματίας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λόγω μη επίδοσης σχετικού εγγράφου. Ετσι η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Νοεμβρίου.
Το κίνητρο της δολοφονίας
Οπως λένε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης που παρακολουθούν την υπόθεση, «τον τελευταίο χρόνο η συγκεκριμένη ομάδα αλβανών ποινικών επεδίωκε επαφή με τον Φλώρο για να πάρουν αρχικά 100.000 ευρώ για το συμβόλαιο, ενώ ζητούσαν ποσό μέχρι και 5 εκατ. ευρώ για να μην επαναλάβουν στο δικαστήριο τα περί συμβολαίου θανάτου. Φέρεται, στις αρχές του καλοκαιριού, να άσκησαν πίεση σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού ώστε να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους με τον κρατούμενο επιχειρηματία. Στη συνέχεια ζήτησαν από δικηγόρο που τους εκπροσωπούσε πρόσκαιρα να βρει μια αφορμή να επισκεφθεί κι αυτός τον Φλώρο στο ψυχιατρείο προκειμένου να ζητήσει τα χρήματα. Εκείνο που φαίνεται να προκάλεσε την αναφερόμενη οργή των Αλβανών είναι η μη εμφάνιση του επιχειρηματία στο δικαστήριο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, για την απόπειρα κατά του Αντωνόπουλου. Επεδίωκαν να τον συναντήσουν όχι μόνο στο δικαστήριο αλλά και μέσα στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ., που θα τους μετήγαγε εκεί. Ομως ο κατηγορούμενος φαίνεται να τους απέφευγε, κάτι που αύξανε την ένταση και την πίεσή τους, που πιθανόν στράφηκε προς την πλευρά του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ