Μία κλοπή ιατρικού εξοπλισμού το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 στο χειρουργείο του Νοσοκομείου Κοσίν, που βρίσκεται στη δέκατη τέταρτη συνοικία του Παρισιού, αποτέλεσε την βάση της έρευνας των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής για την διαλεύκανση των υποθέσεων των αρπαγών ιατρικών μηχανημάτων (κυρίως ηλεκτρονικών ενδοσκοπίων) από τα τέσσερα ελληνικά νοσοκομεία («Αγιος Σάββας» στην Αθήνα και σε Βόλο, Λάρισα, Λαμία).
Την επιδρομή στο νοσοκομείο Κοσίν είχαν ακολουθήσει -στις 18, 20 και 26 Μαρτίου- σε τρία άλλα νοσοκομεία του Παρισιού.
Η ζημιά που υπέστησαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από αυτές τις κλοπές εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1,5 εκατ ευρώ.
Τότε είχαν συλληφθεί από τη γαλλική αστυνομία ως δράστες τρεις άνδρες από την Κολομβία και μία γυναίκα από το Ισημερινό που είχαν στείλει ταχυδρομικά στην Μποκοτά -όπως συνέβη και με τα ελληνικά νοσοκομεία- τις κλεμμένες ιατρικές συσκευές! Και οι τέσσερις δράστες είχαν τότε φυλακισθεί.
Οι γαλλικές αρχές για να φτάσουν στην σύλληψη των τεσσάρων αλλοδαπών είχαν συνδυάσει και εκείνοι δεδομένα από παρόμοιες κλοπές σε Ισπανία και Ολλανδία.
Σημειώνεται ότι όπως
είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» από τις 24 Μαΐου 2017, η ΕΛ.ΑΣ είχε φθάσει στα ίχνη των δραστών που προωθούσαν τα μηχανήματα στη νότιο Αμερική και την Τετάρτη ανακοίνωσε -ύστερα από συγκροτημένη πολυήμερη έρευνα- τον σχηματισμό δικογραφίας.
Το «μυστικό» της Νοτίου Αμερικής
Όμως το «μυστικό» των κλοπών ιατρικών μηχανημάτων φέρεται να κρύβεται στη Νότιο Αμερική και κυρίως στην Κολομβία όπου από την περίοδο 2005-2006, έχουν υπάρξει τουλάχιστον 30 σημαντικές περιπτώσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων -κυρίως ενδοσκοπίων- από την Μπογκοτά, το Μεντεγίν, το Ρίο Νέγκρο και άλλες πόλεις της συγκεκριμένης χώρας.
Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της κολομβιανής αστυνομίας, «ανθεί η μαύρη αγορά» τέτοιου είδους ιατρικών συσκευών που πωλούνται σε εξαιρετικά μικρές τιμές και με πελάτες, εκτός της Κολομβίας, το Περού, το Μεξικό κλ.π. Μάλιστα από το 2008 υπήρξε «καμπάνια» της κολομβιανής αστυνομίας και εκκλήσεις σε «κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς να απέχουν από την αγορά των κλεμμένων μηχανημάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μηχανήματα πωλούντο σε τιμές της τάξης 10% έως 20% της κανονικής τιμής! Επιπλέον είχε προταθεί και η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού σε νοσηλευτικά ιδρύματα της συγκεκριμένης χώρας ώστε να αποφύγουν την «μάστιγα των κλοπών ιατρικών συσκευών».
Ωστόσο φέρεται να ήταν τέτοια η ζήτηση που το κολομβιανό κύκλωμα επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη.