Άλλο ένα «χαστούκι» δέχεται το ελληνικό γιαούρτι, αυτή τη φορά από την Τσεχία. Σε σχέδιο νόμου, το οποίο το κράτος-μέλος κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε γιαούρτια που παρασκευάζονται εντός τσεχικών εδαφών.
Η ελληνική πλευρά, με επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου στους επιτρόπους για την Υγεία και τη Γεωργία κκ. Βιτένις Αντριουκάιτις και Φιλ Χόγκαν εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τη ρητή διαφωνία της.
Στις επιστολές ο κ. Αποστόλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότιoι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.
«Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος «ελληνικό» γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας» σημειώνει ο έλληνας υπουργός, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μη διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.