Στην αυριανή ημέρα, Πέμπτη, είναι στραμμένα τα βλέμματα των παραγόντων της δίκης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου καθώς ήρθε η στιγμή να απολογηθεί ο κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πρώην υπουργός.

«Αύριο είναι η μεγάλη στιγμή, η κορύφωση της διαδικασίας»
είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Νικόλαος Πάσσος.

Νωρίτερα, «αόριστες» τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ και «ανεπαρκή» τον χρόνο προσκόμισης στοιχείων χαρακτήρισε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο μάρτυρας υπεράσπισης, ορκωτός ελεγκτής-λογιστής κ. Παναγιώτης Πάτσης, αναφερόμενος στο ζεύγος εξαδέλφων του Γ. Παπακωνσταντίνου, Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδη.

«Δεν δόθηκε επαρκής χρόνος, παρά μόνο δέκα ημέρες (όταν ο νόμος ορίζει 20), να συλλέξουν στοιχεία» τόνισε ο μάρτυς, προσθέτοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε ούτε το αίτημα παράτασης ενός μήνα που υπέβαλαν οι ίδιοι. Σύμφωνα με τον κ. Πάτση, δεν υπάρχει εκ μέρους τους «καθόλου αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».
«Δεν ζήτησαν έναν, αλλά δύο μήνες παράταση· αυτά που μας λέτε δεν είναι ακριβή» ανέφερε σε υψηλούς τόνους η εισαγγελέας κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.
Τις παρατηρήσεις του ως προς τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ κάλεσε τον μάρτυρα να κάνει ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Τάκης Βασιλακόπουλος.
Με βάση την κατάθεση του κ. Πάτση, προέκυψε ότι υπάρχει σύγχυση των εισοδημάτων με αναλήψεις-καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, πληρωμές δικηγόρων, αλλά και καταθέσεις τρίτων.
«Δεν είναι όπως τα λέτε, δεν έχουμε δύο αντιφατικές αποφάσεις στις εκθέσεις του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), δεν ελέγχουν τα ίδια πράγματα οι μέθοδοι αυτοί…» εκτίμησε λίγο αργότερα η εισαγγελέας. «Το ΚΕΦΟΜΕΠ δεν έκανε ελέγχους, πήρε ως είχαν τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, το οποίο έχει λάβει υπόψη του καταθέσεις, διακινήσεις τραπεζικών διαθεσίμων…» απάντησε ο μάρτυς.
Όταν τον λόγο πήρε πάλι ο κ. Βασιλακόπουλος, εκμαίευσε από τον μάρτυρα ότι η μέθοδος άθροισης των εισοδημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πόθεν προήλθαν δεν είναι ορθή.
«Όταν το ΣΔΟΕ λέει ότι στις 1.1.1997 το ζεύγος δεν έχει τίποτε, έχει μηδέν περιουσία, πρόκειται για μέθοδο νόμιμη, νομιμοποιημένη;» ρώτησε η υπεράσπιση. «Είναι ελλιπής» εκτίμησε ο κ. Πάτσης. «Μόνον;» επέμεινε ο συνήγορος. «Και ψευδής» απάντησε ο μάρτυς.
Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέβασε τους τόνους στο σημείο αυτό, για να δεχθεί την παρέμβαση του προέδρου: «Παρακαλώ να τηρείτε το μέτρο…».

Πάγια τακτική των κυβερνήσεων να παίρνουν φεύγοντας και τους σκληρούς δίσκους

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο κ. Σωκράτης Κάτσικας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ειδικός σε θέματα Ψηφιακών Συστημάτων.

«Αν υπήρχε αυτό το πρώτο cd που χάθηκε, θα βοηθούσε;» ρώτησε ο πρόεδρος κ. Πάσσος. «Ενδεχομένως ναι. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε το usb στο οποίο έγινε η μεταγραφή των στοιχείων. Και πάντως οι πληροφορίες μας εξαρτώνται από τον τρόπο μεταγραφής» είπε ο μάρτυς.

«Αυτή η μεταγραφή μπορεί να αφήνει ίχνη στο usb, και πώς μπορούν να μην αποτυπωθούν αυτά τα ίχνη;» επέμεινε ο πρόεδρος. Ο κ. Κάτσικας εξήγησε μεταξύ άλλων ότι αν η μεταγραφή γινόταν αρχικώς στον σκληρό δίσκο και από εκεί στη φορητή μονάδα αποθήκευσης, το usb δεν θα έφερε ίχνη.

Με επίκεντρο τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ., η εισαγγελέας υπέβαλε τις δικές της ερωτήσεις στον μάρτυρα.

«Έχω την αίσθηση ότι όλες οι πραγματογνωμοσύνες έδειξαν αυτό που μπορούσαν να δείξουν, δεν προχωρούν σε ενδεχόμενες ερμηνείες. Αυτή είναι δική σας δουλειά… Επισημαίνουν ορθώς τον βαθμό εμπιστοσύνης στα δεδομένα. Βεβαίως, οι ημεροχρονολογίες που εμφανίζονται είναι φερόμενες» είπε ο μάρτυς.

«Η αλλαγή ημερομηνίας θα άφηνε ίχνη πάνω στο usb;» είπε η εισαγγελέας κυρία Δημητρίου-Βασιλοπούλου. «Όχι, θα άφηνε στο σύστημα που έγινε, αν δεν είχαν καλυφθεί και εκεί…» απάντησε ο κ. Κάτσικας.

«Άρα αν είχαμε και κάποιους άλλους από τους υπολογιστές της υπόθεσης (υπάρχει τουλάχιστον ένας), θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλα συμπεράσματα;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Αν δεν χρησιμοποιούνταν οι υπολογιστές, θα υπήρχε η πληροφορία εκεί» εκτίμησε ο μάρτυς.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ως πάγια τακτική των κυβερνήσεων να παίρνουν μαζί τους όταν φεύγουν και τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών τους. «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος τι έχεις αφήσει σε έναν σκληρό δίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές «τα μέλη του πολιτικού προσωπικού δεν είναι πολύ σχετικά» με τα της Πληροφορικής.

«Γιατί έγινε η μετουσίωση σε usb, θα μας πείτε;» ρώτησε με τη σειρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Γεώργιος Μπόμπολης. «Και εγώ το ίδιο θα έκανα για λόγους ευχρησίας» απάντησε ο μάρτυς.

«Έχει λογική η καταστροφή του usb του κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ. Διώτη, υπηρεσιακό παράγοντα, που έφτιαξε ένα δικό του;» ρώτησε ο εκ των συνηγόρων κ. Βασίλης Δημακόπουλος. «Αν υπάρχει, μου διαφεύγει εμένα» απάντησε ο μάρτυς.