Δύο Ελληνες και ένας νεαρός Αλβανός που έχουν κατηγορηθεί για ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονίας και διαρρήξεις είναι οι βασικοί ύποπτοι της ΕΛ.ΑΣ. για τη διπλή δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει σημαντικές ενδείξεις για την εμπλοκή των τριών υπόπτων από παρακολουθήσεις τηλεφώνων μέσω του συστήματος που διαθέτει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να εντοπίσουν τις διασυνδέσεις τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο, μέσω των οποίων φέρεται να τους έγινε η ανάθεση της αιματηρής επίθεσης που ανέλαβε η οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις».
Εκείνοπου φαίνεταινα «επιβεβαιώνει» τις εκτιμήσεις των αστυνομικών για την εμπλοκή των τριών υπόπτων είναι ότι ο ένας από αυτούς έχει ανάστημα και σωματοδομή που ταιριάζουν απόλυτα με εκείνες του «εκτελεστή» των μελών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι είχε τραυματιστεί στο πόδι σε ατύχημα με μοτοσικλέτα, κάτι το οποίο ταιριάζει στα δεδομένα του βίντεο από την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, όπου ο δράστης φαίνεται ότι είχε ένα ιδιότυπο βάδισμα. Από τότε υπήρχε η άποψη ότι «προέρχεται πιθανόν από κάποιον προηγούμενο τραυματισμό».

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθείη εκδοχή και οι πληροφορίες των αστυνομικών για εμπλοκή ποινικών στην επίθεση κατά των μελών της Χρυσής Αυγής θα είναι η πρώτη φορά που θα αναδεικνύονται, με αυτόν τον προφανή τρόπο, οι σχέσεις ανταρτών πόλης και κακοποιών, αλλά και θα αποκαλύπτεται ότι ποινικοί αναλαμβάνουν και δολοφονίες εν ονόματι οργανώσεων «επαναστατικής βίας». Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής υπήρχε η εικόνα πως ήταν προμηθευτές όπλων ή είχαν επικουρικό ρόλο. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την κατάθεση του 30χρονου αλβανού κακοποιού Τζούλιαν Σινάνι στις Αρχές της γειτονικής χώρας, ότι είχε διεκπεραιώσει «συμβόλαια θανάτου» στην Ελλάδα αλλά και ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση τον Μάιο του 2010 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Εκρηκτική κατάσταση

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια εκρηκτική κατάσταση, αφού η τυχόν χρησιμοποίηση ποινικών ως εκτελεστών σε επιθέσεις σε πολιτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς ή αστυνομικούς στόχους, εν ονόματι ενόπλων οργανώσεων, δημιουργεί «φόβους» για πολλαπλασιασμό αυτών των ενεργειών. Σημείωναν μάλιστα ότι «έτσι αυξάνεται με τον πιο στρεβλό τρόπο το επονομαζόμενο «επαναστατικό δυναμικό» των ενόπλων οργανώσεων, που ξεπερνούν τα ταμπού πολλών χρόνων και βάζουν πλέον κανόνες κοινού ποινικού εγκλήματος στην ένοπλη δράση». Συμπλήρωναν δε ότι «η τυχόν εμπλοκή ποινικών στη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα πολύ πιο ανησυχητικό φαινόμενο από την αποστολή του δέματος-βόμβα από τον Βασίλη Παλαιοκώστα το καλοκαίρι του 2010 που σκότωσε τον υπασπιστή του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».
Η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής είχε σημειωθεί το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου 2013, όταν δύο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον 27χρονο Γιώργο Φουντούλη και τον 22χρονο Μανόλη Καπελώνη ενώ τραυμάτισαν σοβαρά και τον 29χρονο Αλέξανδρο Γέροντα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όπως ανέφερε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς την πλευρά των ποινικών γιατί δεν είχαν καμία ένδειξη που να επιβεβαιώνει την εμπλοκή στην επίθεση κάποιων από τους τέσσερις-πέντε αρχικά υπόπτους αντιεξουσιαστές. Ακόμη, οι κινήσεις των δραστών και η «ψυχρότητα» των δολοφόνων τούς οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις για την προέλευση της εκτελεστικής ομάδας του Νέου Ηρακλείου. Οι σχετικές ενδείξεις φαίνεται να υπήρξαν και από τις δύο προκηρύξεις της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Σε αυτές υπάρχει σειρά αναφορών στα κίνητρα της επίθεσης, σε εσωτερικά ζητήματα αντιεξουσιαστών κτλ., αλλά απουσιάζει οτιδήποτε αφορά τον τρόπο ή την προεργασία της επίθεσης και τις κινήσεις της «ομάδας κρούσης».
Οι συνομιλίες

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι σε άλλες περιπτώσεις ένοπλες οργανώσεις μιλούν για «τις κινήσεις των συντρόφων που προσεγγίζουν τους στόχους κτλ.» ενώ δίνουν ορισμένα στοιχεία που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί για τις κινήσεις τους, τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητα του κειμένου τους. Επιπλέον, οι αστυνομικοί είχαν σαφή ένδειξη ότι οι ύποπτοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που θεωρούνταν οργανωτές της επίθεσης είχε διαπιστωθεί και άλλες φορές πως είχαν επαφές με καταζητούμενους ποινικούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περί εμπλοκής ποινικών φέρεται να προέκυψαν και από ένα νεότερο απτό στοιχείο: από καταγραφές συνομιλιών, στο πλαίσιο και άλλης υπόθεσης δημοσίας ασφάλειας, του αλβανού και των δύο ελλήνων ποινικών οι οποίοι φαίνεται να μιλούσαν για την επίθεση στη Χρυσή Αυγή και για ορισμένες σχετικές κινήσεις τους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αμέσως ζήτησαν τους φακέλους των υπόπτων που είχαν συλληφθεί για σωρεία εγκληματικών ενεργειών, όχι πάντως για δολοφονία, προκειμένου να βρουν τις διασυνδέσεις τους, κυρίως τον καιρό που ήταν κρατούμενοι για τα αδικήματα που τους είχαν αποδοθεί. Οι αστυνομικοί μιλούν για «πιθανή στρατολόγηση ποινικών δεύτερης… σειράς οι οποίοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να κινήσουν τις υπόνοιες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι ποινικοί αυτοί μπορεί να συμμετείχαν σε μια τέτοια ένοπλη επίθεση».
Σε κλοιό οι ύποπτοι

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη δημιουργήσει κλοιό γύρω από τους υπόπτους προκειμένου να τεκμηριώσουν, αν ισχύουν οι υπόνοιές τους, την εμπλοκή τους, συγκρίνοντας τα δεδομένα της επίθεσης της Χρυσής Αυγής, όπως τη χρήση της κλεμμένης μοτοσικλέτας, τις καταγραφές των καμερών, τη σάρωση των κινητών στην περιοχή, με τα δεδομένα από τους φακέλους των δικών τους προγενέστερων ενεργειών.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εμπλοκή Αλβανών θα είναι η τέταρτη φορά που αποκαλύπτεται εμπλοκή αλλοδαπών από τη γειτονική χώρα σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι ως δραστήριο μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχε συλληφθεί ένας αλβανός αντιεξουσιαστής. Ακόμη, ανάμεσα στους συλληφθέντες από την ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια για συμμετοχή σε αντιεξουσιαστικές ομάδες υπήρχαν δεκάδες Αλβανοί και άλλοι αλλοδαποί. Τέλος, οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι δύο Αλβανοί ήταν οι δράστες κλοπής ΙΧ τον Νοέμβριο του 2010 έξω από σουπερμάρκετ στο Ελληνικό που κατέληξε στην κατοχή των δραστών της αιματηρής ληστείας στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012 και η οποία ενέργεια αποδίδεται σε τμήμα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Πέντε νέα στοιχεία για τον Αλβανό Τζούλιαν Σινάνι
Οι εκρήξεις βομβών με στόχο πολιτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, το κατάλυμά του στην οδό Φλέμινγκ στου Ρέντη, οι νέες συλλήψεις δύο συνεργών του στην Αλβανία, οι διασυνδέσεις με ποινικούς στην Ελλάδα αλλά και τα δεδομένα από 17 ανεξιχνίαστα «συμβόλαια θανάτου» στη χώρα μας είναι τα πέντε νέα δεδομένα που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του 30χρονου αλβανού ποινικού Τζούλιαν Σινάνι. Ο ίδιος ομολόγησε πριν από μία εβδομάδα στην αλβανική αστυνομία ότι έχει προχωρήσει σε δολοφονίες στην Ελλάδα (με αμοιβή 25.000 ευρώ για κάθε εκτέλεση). Ακόμη φέρεται να είπε ότι «ύστερα από εντολή πολιτικού κόμματος» συμμετείχε σε βομβιστική επίθεση τον Μάιο του 2010 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής που βρισκόταν στα Τίρανα για να εξετάσει τον 30χρονο επέστρεψε άπραγο, αφού οι αλβανικές αρχές θα ζητήσουν αίτημα δικαστικής συνδρομής για την εξέτασή του.
Ο Σινάνι συνελήφθη έπειτα από πολυήμερη παρακολούθηση της αλβανικής αστυνομίας λίγο προτού σκοτώσει έναν άλλον επιχειρηματία. Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά και βιβλιάρια καταθέσεων, όπως και σειρά ελληνικών ταξιδιωτικών εγγράφων. Μαζί του συνελήφθησαν ένας 42χρονος και ένας 30χρονος Αλβανός από τον Αυλώνα, ενώ αναζητούνται δύο ξαδέλφια τους ηλικίας 43 και 39 ετών.
Η ομάδα των πέντε αλβανών υπόπτων κατηγορείται για την τοποθέτηση βόμβας τον περασμένο Δεκέμβριο στο σπίτι του πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αριστιάν Κολόζι, για παρόμοια ενέργεια με στόχο το αυτοκίνητο του περιφερειάρχη Αυλώνας Μπεσνίκ Ντερβίσι αλλά και για μια έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του επάρχου Φρέντο Μπέρμπερι. Ακόμη εξετάζεται η σχέση τους με τη δολοφονία 52χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίου και την εν ψυχρώ δολοφονία του ιδιώτη Σόκολ Βέιζι τον Αύγουστο του 2012.
Ο Σινάνι ζούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, στο ισόγειο εργατικής πολυκατοικίας στου Ρέντη. Τότε φέρεται να είχε επαφές με ποινικούς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιβεβαιώσει ότι ο 30χρονος ισχυρίστηκε πως ήταν ο δράστης της διπλής δολοφονίας την 1η Ιουλίου 2011 έξω από το εστιατόριο «Μamacas» στη διασταύρωση των οδών Τριπτολέμου και Περσεφόνης στο Γκάζι, με θύματα δύο Ελληνες 35 και 45 ετών. Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι «πράγματι το προφίλ του δράστη της δολοφονίας στο Γκάζι θα μπορούσε να ταιριάξει σ’ εκείνο του Σινάνι, για τις υπόλοιπες 16 ανεξιχνίαστες δολοφονίες όμως από το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα (ανάμεσα σε αυτές των Αρη Λακιώτη, Σωτήρη Κούση, Μπάμπη Λαζαρίδη, Γιώργου Αναγνωστόπουλου και άλλων) την περίοδο 2005-2009 ούτε ξέρουμε αν μίλησε για αυτές αλλά και είμαστε επιφυλακτικοί για την εμπλοκή του. Δεν ταιριάζει στο προφίλ των δραστών, που ήσαν πολλές φορές διαφορετικοί σε ορισμένα από αυτά τα χτυπήματα. Οσον αφορά τη βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, οι μάρτυρες μιλάνε για έναν δράστη και εμείς θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο είμαστε ακόμη διστακτικοί να πούμε οτιδήποτε…».

Τι λέει η αστυνομία και η απάντηση του Βήματος

Σχετικά με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ στην οποία σημειώνεται ότι το ρεπορταζ του «Βηματος της Κυριακής» για την εμπλοκή ποινικών στην επίθεση κατα των μελών της Χρυσης Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» αναφερονται τα εξής:

1. Tο ρεπορτάζ του Bήματος της Κυριακής για στοιχεία και σχετικές πληροφοριες που έχει συγκεντρώσει η ΕΛΑΣ γιαεμπλοκή ποινικών στην επίθεση κατά της Χρυσής αυγής είναι πλήρως διασταυρωμένα.

2. Σχετική ενημέρωση έχει δοθεί και σε πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης.

3. Η προσπάθεια διάψευσης του αναλυτικού δημοσιεύματος του «Βήματος» αποδίδεται στην προσπάθεια των διωκτικών αρχών για στεγανοποίηση της σχετικής έρευνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ