Κύμα μετεγγραφών αναμένεται και πάλι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας καθώς αυξάνονται οι δικαιούχοι των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, ενώ δίνονται και επιπλέον δυνατότητες στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων για είσοδο στα ΤΕΙ.
Συνολικά 73 νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο που πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα (9/9), με στόχο να ψηφισθεί την Τρίτη, μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο οποίο θα πρέπει να πρέπει να εφαρμοσθούν οι αλλαγές που προβλέπει για την Α΄ τάξη του Λυκείου…
Έτσι, με τις αλλαγές που έγιναν σήμερα αυξάνεται το όριο στο εισόδημα των φοιτητών που δικαιούνται να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν φοιτητές εφόσον το ετήσιο κατά το έτος 2012 κατά κεφαλήν εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου στην οικογένειά του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν αρχικά 7.500 ευρώ.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, και εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας μέσα στο 2013 το εισοδηματικό όριο είναι 15.000 ευρώ.
Σχετικά με τις εξετάσεις εισαγωγής των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων στα ΤΕΙ γίνονται επίσης αλλαγές. Βέβαια, τα εξεταζόμενα μαθήματα δεν αλλάζουν, οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα εξετάζονται σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας (Γλώσσα και Μαθηματικά) και δύο μαθήματα ειδικότητας.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο όμως, για τον υπολογισμό των τελικών μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι βαθμοί στα δύο μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και των ειδικών μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας 3. Συμπέρασμα αυτού είναι ότι θα ευνοούνται όσοι είναι καλύτεροι στα μαθήματα ειδικότητας.
Αλλάζουν επίσης και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια μπορούν να διεκδικήσουν – χωρίς εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων – μία θέση στα ΑΕΙ. Έως τώρα οι τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85% μπορούσαν να διεκδικήσουν μία θέση. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 80%.
Ταυτόχρονα όμως με βάση τις αλλαγές που έγιναν αυξάνεται από 10% σε 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων το ποσοστό φοιτητών που μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε Σχολή ή Τμήμα με έδρα τους νομούς Αττικής και ή της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επανέλαβε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο που εισηγείται είναι αποτέλεσμα του πενταετούς διαλόγου και επισήμανε ότι στόχος είναι «να αναβαθμιστεί η ραχοκοκαλιά του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή το Γυμνάσιο και το Λύκειο».
Τέλος, στο νομοσχέδιο με βάση τις αλλαγές που έγιναν ορίζεται ότι οι φοιτητές που εισήχθησαν το 2012-13 σε τμήματα που μετονομάζονται με παράλληλη μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου θα λάβουν τίτλο σπουδών όπως προκύπτει από τη μετονομασία του, ύστερα όμως από επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων που θα καθοριστούν από τη συνέλευση του τμήματος τους με βάση και το νέο πρόγραμμα σπουδών.