Τα ανοικτά θέματα για τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στο χώρο της πολιτικής ευθύνης του δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο. Πρόκειται για ένα υπουργείο που επί σειρά ετών δεν έχει ρίξει τους τόνους και δεν είναι αυτή η περίοδος που θα το κάνει.
Παραδόξως και παρά την πυκνή νομοθετική δραστηριότητα στο κτίριο του Αμαρουσίου, αυτή είναι από τις λίγες περιόδους που δεν έχουν εκφραστεί δυναμικές αντιδράσεις από τους κλάδους των εργαζομένων στο χώρο της Παιδείας. Προειδοποιήσεις και προαναγγελίες κινητοποιήσεων, ωστόσο, υπάρχουν πάντα.
Στη μία το μεσημέρι, ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να συζητήσουν τα θέματα του κυβερνητικού προγραμματισμού αλλά και των ρυθμών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Τα θέματα, πάντως, που χρειάζονται «ειδικό» χειρισμό στο χώρο της Παιδείας βρίσκονται ακόμη σε φάση διαβούλευσης. Το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης κατηγορείται εμμέσως από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) για μη αντικειμενικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Από την άλλη το Προεδρικό Διάταγμα για τη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, προκαλεί κι αυτό αναταράξεις.
Σχεδόν έτοιμο είναι παράλληλα το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση του νέου Λυκείου, καθώς η μεταρρύθμιση που είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έμεινε στη …μέση. Σήμερα εφαρμόζονται νέα προγράμματα σπουδών μόνον στην Α´Λυκείου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει ως τις 10 Μαρτίου – ημερομηνία που αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την συνάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρωθυπουργό.