«Θύελλα» έχει ξεσπάσει στον χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης της χώρας. Απάτες εκατομμυρίων αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη, με κοινό θύμα το ΙΚΑ και τους χιλιάδες ασφαλισμένους του. Οι απάτες αυτές καταλογίζονται σε επιχειρηματίες οι οποίοι, τυπικά, θα μπορούσαν να επεκταθούν και στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για βαριά κακουργήματα, γεγονός που σοκάρει αλλά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μετά την ποινική δίωξη για το κακούργημα της χρήσης πλαστών στοιχείων ασφαλιστικής ενημερότητας και για σειρά άλλες οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις κατά των εκπροσώπων του εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ Ξυνή, ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγεί τώρα η διοίκηση του ΙΚΑ και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες του ίδιου χώρου.

Η μηνυτήρια αναφορά που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» αφορά τη διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα με την επιβαρυντική περίπτωση των ιδιαίτερων τεχνασμάτων και καταγράφει τις λεπτομέρειες απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα περιγράφονται σε αυτήν οι «μέθοδοι» που χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες του χώρου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης προκειμένου να αποφεύγουν την καταβολή εισφορών, ύψους αρκετών εκατομμυρίων.

Με την κίνησή του αυτή ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τις κομπίνες που έστηναν οι ιδιοκτήτες των ΙΕΚ και οι οποίες αφορούν την εικονική ασφάλιση προσώπων σε εταιρείες-«φαντάσματα» και την πτώχευση των εταιρειών αυτών στη συνέχεια.
Η μηνυτήρια του κ. Σπυρόπουλου, η οποία κατατέθηκε ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στρέφεται κατά 22 ατόμων εκπροσώπων του ΙΕΚ Δομή, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το ποσόν των 6.337.402,43 ευρώ. Και αυτό, όπως αναφέρεται, με την «επιφύλαξη περαιτέρω ζημίας του ΙΚΑ ως εκ της χορήγησης παροχών σε χρήμα και είδος κατά τη διάρκεια της ασφάλισης εργαζομένων ή παροχών συντάξεως θεμελιωθείσας με εικονική απασχόληση».
Στόχος, όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και η εικονική ασφάλιση δήθεν εργαζομένων ώστε οι τελευταίοι να λάβουν τις παροχές του ασφαλιστικού τους φορέα. Οπως είναι σαφές, οι εν λόγω επιχειρηματίες κατηγορούνται ότι πλούτιζαν σε βάρος του ΙΚΑ, αδιαφορώντας για τις τύχες των χιλιάδων ασφαλισμένων του.
Στη μηνυτήρια αναφορά του κ. Σπυρόπουλου περιγράφεται χαρακτηριστικά ο τρόπος με τον οποίο πολλοί επιχειρηματίες έβρισκαν δήθεν νόμιμο τρόπο ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς προσλάμβαναν προσωπικό που ασφάλιζαν σε εικονικές εταιρείες, τις οποίες στη συνέχεια οδηγούσαν σε πτώχευση.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, οι δράστες ίδρυαν σειρά εταιρειών, στη συνέχεια ασφάλιζαν τους εργαζομένους σε εκείνες που δεν είχαν επιχειρηματική παρουσία και τις οποίες είχαν προαποφασίσει να οδηγήσουν σε πτώχευση.
Χαρακτηριστικά περιφράφεται ότι ιδρύονταν αρχικά εταιρείες με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, όπου παρείχαν εργασία εκπαιδευτικοί και βοηθητικό/υποστηρικτικό προσωπικό (χαρακτηρίζονται ως Ομάδα εταιρειών Α’). Παράλληλα ιδρύονταν εταιρείες που μολονότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να δανείζουν προσωπικό σε τρίτους, ασκούσαν παράνομα τέτοιες δραστηριότητες προσλαβάνοντας εργαζομένους τους οποίους στη συνέχεια «δάνειζαν» στις εταιρείες της Ομάδας Α’ (χαρακτηρίζονται στη μηνυτήρια αναφορά ως Ομάδα εταιρειών Β’).
Οι εταιρείες της Ομάδας Β’ ασφάλιζαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους φερόμενους ως εργαζομένους σε αυτές χωρίς να καταβάλλουν τις εισφορές που τους αναλογούσαν. Ταυτόχρονα οι εταιρείες της Ομάδας Α’ ασκούσαν τις εμπορικές τους δραστηριότητες εκμεταλλευόμενες την παροχή εργασίας σε αυτές από τους εργαζομένους που είχαν προσληφθεί από τις εταιρείες της Ομάδας Β’ χωρίς να βαρύνονται με την υποχρέωση να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές!
Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει ακόμη ότι «όταν ανακαλύπτονταν ίχνη της τελούμενης απάτης, οι μεν εταιρείες της πρώτης ομάδας εταιρειών μεταβίβαζαν την επιχείρησή τους κατά την έννοια του άρθρου 479 Α.Κ. (άδεια λειτουργίας, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό κλπ.) σε άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας, ενώ οι ανενεργές εταιρείες της δεύτερης ομάδας πτώχευαν, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι σε αυτές υπάλληλοι προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας ούτως ώστε να συνεχίσουν τις απατηλές δραστηριότητές τους».

Παραπλάνηση των υπαλλήλων
Εικονικές οι εταιρείες, εικονικές και οι εισφορές

Απάτης συνέχεια. Οπως περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά του ΙΚΑ, «όλες οι εταιρείες της Ομάδας Α’ είχαν έδρα ή υποκαταστήματα στις ίδιες διευθύνσεις· κοινή διοίκηση, ίδιους ανά ομάδα σκοπούς και χρησιμοποιούσαν παρεμφερείς επωνυμίες και τους ίδιους διακριτικούς τίτλους ώστε να παραπλανούν το κοινό. Οι εταιρείες της Ομάδας Β’ είχαν παρεμφερείς επωνυμίες και ασκούσαν την ίδια ακριβώς δραστηριότητα. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τις παραπάνω εταιρείες αποκλειστικά και μόνο προς αποφυγή εκπληρώσεως των νομίμων υποχρεώσεών τους, συντρέχουσας εν προκειμένω περιπτώσεως άρσης άλλως διάτρησης του εταιρικού μανδύα».
Η μηνυτήρια αναφορά καταλήγει στη διαπίστωση ότι «με αυτό τον τρόπο οι δράστες επέτυχαν όπως οι μεν εταιρείες της Ομάδας Α’ να ασκούν ανενόχλητες τις εμπορικές τους δραστηριότητες –χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς ασφάλιση των πράγματι εργαζομένων σε αυτές καλυπτόμενες πίσω από παράνομα συμφωνητικά δανεισμού εργαζομένων -, οι δε εταιρείες της Ομάδας Β’ να ασφαλίζουν προσωπικό ως δήθεν απασχολούμενο σε αυτές χωρίς να καταβάλλουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές και να καθιστούν αδύνατη τη διεκδίκησή τους διά της μεθόδου της πτώχευσής τους». Με απλά λόγια, είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα ώστε καμία εταιρεία να μην πληρώνει εισφορές και αυτοί να κερδίζουν από την εργασία των υπαλλήλων τους.
«Οι εταιρείες της Ομάδας Β’ εμφανίζονταν σαν να είχαν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ το αληθές είναι ότι ιδρύθηκαν εικονικά και αποκλειστικά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον εγκληματικό σκοπό της αποφυγής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις εταιρείες της Ομάδας Α’» αναγράφεται στην καταγγελία.
Οπως αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος, καταλήγοντας, προφανώς οι υπάλληλοι του ΙΚΑ παραπλανήθηκαν και αποδέχονταν «να ασφαλίσουν εργαζομένους της Ομάδας Β’ (πράξη περιουσιακής διάθεσης) ενώ εάν γνώριζαν την αλήθεια (ότι δηλαδή ιδρύθηκαν εικονικά και οι εργαζόμενοι δεν παρείχαν πραγματική υπηρεσία σε αυτές), δεν θα ενέκρινε την ασφάλιση αλλά θα απαιτούσαν η ασφάλιση να γίνει στις εταιρείες της Ομάδας Α’».
Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά ως μέλη της Ομάδας Α’ το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Δομή» ανώνυμη εταιρεία «Δομή», το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δοκός ΑΕ – «ΙΕΚ-ΔΟΜΗ», η Δεσμός Εκπαιδευτική ΑΕ «Λύκεια Δομή», η «Αλφα Εκπαιδευτική ΑΕ» και το «Ιδιωτικό ΙΕΚ Εψιλον Εκπαιδευτική ΑΕ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ