Με «εκπτώσεις» και απλοποίηση των διαδικασιών θα γίνεται η «τακτοποίηση» γεωτρήσεων και πηγαδιών. Οι αλλαγές που ελαχιστοποιούν την απαιτούμενη οικονομική επιβάρυνση προωθήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» εστάλη την Τετάρτη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Ειδικότερα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της «τακτοποίησης» _ καθώς είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία _ ορίζεται ότι για τη σύνταξη της αίτησης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης και εγγείων βελτιώσεων των δήμων και των περιφερειών. Η αμοιβή ενός ιδιώτη μελετητή είναι, κατά μέσο όρο, 500 ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας για υφιστάμενες γεωτρήσεις έως τις 16 Ιουνίου 2012 αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα (άρθρο 13 ν. 3199/03).

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ για το πρώτο έτος και 500 ευρώ για το δεύτερο έτος. Στην προηγούμενη ΚΥΑ οριζόταν ως κατώτατο πρόστιμο τα 1.000 ευρώ.

Μια άλλη αλλαγή στην τροποποιημένη ΚΥΑ αφορά τα αποδεικτικά δικαιώματος χρήσης νερού (π.χ. αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΔΕΗ, βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημόσιας αρχής).

Πλέον, σε περίπτωση που δεν υφίσταται κανένα από τα συγκεκριμένα αποδεικτικά, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνεται η ακριβής ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της υδροληψίας και η αδυναμία συγκέντρωσης των απαιτούμενων αποδεικτικών.

Επίσης, για την αίτηση απαιτούνται στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του νερού και την καταλληλότητά του (χημική ή και μικροβιολογική ανάλυση νερού, όπως αυτή προβλέπεται από τη κείμενη νομοθεσία για τις διάφορες χρήσεις νερού). Ωστόσο, στη περίπτωση χρήσης υδάτων για άρδευση δεν θα απαιτείται πια προσκόμιση χημικής ανάλυσης από τον ενδιαφερόμενο.