«Θέματα πολύ δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περυσινά» ήταν κατά την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τα θέματα που επέλεξε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Συνολικά τα Μαθηματικά φαίνεται ότι «καίνε» εφέτος έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων και όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο «Βήμα» κ. Γ. Τυρλής, «θα αδικηθούν και καλοί μαθητές».
Και αυτό, όπως εξηγεί, κυρίως λόγω των θεμάτων που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων το περασμένο Σάββατο 14 Μαΐου, για τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας.
«Ήταν θέματα αντιπαιδαγωγικά, δύσκολα από το πρώτο ερώτημα και γεμάτα ασάφειες» αναφέρει ο κ. Τυρλής. Υπενθυμίζεται ότι τα Μαθηματικά επηρεάζουν Σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές, οι Οικονομικές, τα κλασσικά «καθηγητικά» τμήματα (Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κλπ.)
Οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας εξετάστηκαν επίσης σήμερα και στην Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής κατεύθυνσης.
«Η επιλογή του έργου «Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού, ενός εξαιρετικού και απαιτητικού κειμένου, είναι εύστοχη» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι επιστημονικές Ενώσεις είναι οι παρακάτω:
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Ειδικά Σχόλια
Θέμα Α: Θεωρία
Θέμα Β: Καλύπτει την ύλη των Μιγαδικών αριθμών, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για τους περισσότερους υποψηφίους.
Θέμα Γ: Καλύπτει μεγάλο μέρος της ύλης του Διαφορικού Λογισμού.
Το ερώτημα Γ1 είναι αυξημένης δυσκολίας και ειδικής τεχνικής. Η σωστή επεξεργασία του προϋποθέτει ιδιαίτερη εξάσκηση σε θέματα αυτής της μορφής από τους υποψηφίους.
Δίνεται, όμως, η απάντηση του ερωτήματος με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η λύση των επόμενων ερωτημάτων Γ2, Γ3, Γ4.
Θέμα Δ: Το θέμα αυτό αναφέρεται σε μεγάλο μέρος της ύλης του Διαφορικού και Ολοκληρωτικού Λογισμού. Τα ερωτήματα Δ1, Δ4 είναι επίσης αυξημένης δυσκολίας και ειδικής τεχνικής και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.
Γενικά Σχόλια
Καλύπτεται το σύνολο σχεδόν της ύλης, χωρίς να υπάρχουν ασάφειες.
Υπάρχει κλιμάκωση των θεμάτων ως προς τη δυσκολία.
Ο παρεχόμενος χρόνος, θεωρούμε ότι δεν ήταν επαρκής για την επιτυχή αντιμετώπιση των θεμάτων από την πλειοψηφία των υποψηφίων.
Τα θέματα είναι πολύ δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.
Πανελλήνια Ένωση Φιλόλογων
Ι. ΚΕΙΜΕΝΟ
Η επιλογή του έργου «Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού, ενός εξαιρετικού και απαιτητικού κειμένου, είναι εύστοχη.
ΙΙ. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Στην ερώτηση Α1 μπορούν άνετα οι υποψήφιοι/ες να εντοπίσουν τρία από τα κύρια θέματα της Επτανησιακής Σχολής στο απόσπασμα που τους δίνεται. Άλλωστε, η απάντηση εμπεριέχεται στη γενική ερώτηση 7 του σχολικού βιβλίου (ΣΕΛ. 29).
Η ερώτηση Β1. α αναφέρεται στη σύνθεση της φυσικής και μεταφυσικής πραγματικότητας. Οι υποψήφιοι/ες καλούνται να εντοπίσουν και να σχολιάσουν δύο σχετικές εικόνες του κειμένου. Η ερώτηση ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους και οι υποσελίδιες σημειώσεις του σχολικού βιβλίου είναι βοηθητικές.
Στην ερώτηση Β1. β ζητείται να αιτιολογήσουν οι υποψήφιοι/ιες, με βάση το απόσπασμα 2 [19.], την αναγωγή της λυρικής αφήγησης σε μεταφυσικό επίπεδο. Η απάντηση είναι απαιτητική, καθώς πρέπει να γίνει αναφορά στο υψηλό ύφος που επιδιώκει ο Σολωμός και στο ρομαντικό κλίμα της ποίησής του.
Η ερώτηση Β2 δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι υποψήφιοι/ες μπορούν να εντοπίσουν και να σχολιάσουν δύο από τα εκφραστικά μέσα του αποσπάσματος που αναδεικνύουν το μοτίβο της σιγής του κόσμου (επανάληψη, μεταφορά, παρομοίωση κ. ά.).
Στην ερώτηση Γ1. α δεν διευκρινίζεται αν ζητείται ο σχολιασμός μορφής ή/και περιεχομένου, οπότε και οι δύο ερμηνευτικές προσεγγίσεις είναι αποδεκτές.
Στην ερώτηση Γ1. β η απάντηση έχει σχέση με τις θρησκευτικές αντιλήψεις του ποιητή.
Η ερώτηση Δ1 ζητά τη σύγκριση ανάμεσα στον «Κρητικό» του Σολωμού και τον «Όρκο» του Μαρκορά. Εστιάζει στο περιεχόμενο, όπου ζητείται να αναδειχθούν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα. Η επιλογή του παράλληλου κειμένου είναι επιτυχής.
Στα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς δόθηκε το ίδιο κείμενο στους/στις υποψηφίους/ες, με μικρές διαφοροποιήσεις στα ερωτήματα, ισχύουν οι ίδιες επισημάνεις.