Για πρώτη φορά παγκοσμίως μια γυναίκα στη Βρετανία έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι με χρήση μιας ασφαλέστερης μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Ακρως φυσική διέγερση ωοθηκών
Ο μικρούλης Χιθ, που σήμερα έχει ηλικία σχεδόν οκτώ εβδομάδων, συνελήφθη με χρήση μιας φυσικής ορμόνης η οποία χορηγήθηκε στη μητέρα του προκειμένου να διεγείρει τις ωοθήκες της.
Ειδικοί στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ και στο Imperial College του Λονδίνου αναφέρουν ότι η θεραπεία με την ορμόνη κισπεπτίνη που εφήρμοσαν θα μπορούσε να βοηθήσει και πολλές άλλες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.
Με τη νέα μέθοδο αποφεύγεται μια σχετικώς σπάνια αλλά εν δυνάμει θανατηφόρα επιπλοκή η οποία συνδέεται με τη συμβατική IVF. Πρόκειται για το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών το οποίο εμφανίζεται σε ήπια μορφή σε ποσοστό περίπου 5% των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και σε σοβαρή μορφή στο 1% αυτής της ομάδας γυναικών– οι γυναίκες με σοβαρή μορφή του συνδρόμου παρουσιάζουν πολλά συμπτώματα και χρειάζεται να νοσηλευθούν από δύο ως και έξι εβδομάδες. Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση του συνδρόμου είναι το 5%-10% που παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Όταν μια γυναίκα εμφανίζει το σύνδρομο, οι ωοθήκες της αντί να παράγουν λίγα ωάρια, όπως επιθυμούν οι ειδικοί, παράγουν πολύ μεγάλο αριθμό ωαρίων ως απόκριση στα ισχυρά φάρμακα που εκείνη λαμβάνει.
Ο μικρός Χιθ είναι το πρώτο παιδί παγκοσμίως που γεννήθηκε με χρήση της νέας, ασφαλέστερης θεραπείας IVF
Ασφαλέστερη η κισπεπτίνη
Τώρα οι βρετανοί ειδικοί σημειώνουν ότι με τη χρήση της κισπεπτίνης η IVF γίνεται ασφαλέστερη, χωρίς κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Ουαλτζίτ Ντίλο από το Imperial College και τον δρα Τζέφρι Τριου που είναι επικεφαλής κλινικής IVF στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ έχουν ήδη διεξαγάγει τις πρώτες κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου.
Τα πρώιμα αποτελέσματα σε 30 γυναίκες δείχνουν ότι η κισπεπτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διέγερση των ωοθηκών με πιο ήπιο και φυσικό τρόπο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα. Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και σπρώχνει το σώμα να εκλύσει τις ορμόνες της αναπαραγωγής. Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) που σήμερα χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την παραγωγή ωαρίων είναι επίσης φυσική, αλλά παράγεται μόνο από τις εγκυμονούσες. Παράλληλα η επίδρασή της μπορεί κάποιες φορές να είναι πολύ ισχυρή.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής
Από τη μέχρι στιγμής δοκιμή προέκυψε ότι η κισπεπτίνη ήταν αποτελεσματική σε 29 από τις 30 συμμετέχουσες – μάλιστα οι 28 εξ αυτών ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ωάριά τους στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και 11 είχαν θετικό τεστ εγκυμοσύνης 12 ημέρες μετά τη μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα.
Ως τώρα πάντως μόνο ένα παιδί, ο Χιθ, έχει γεννηθεί με εφαρμογή της καινούργιας τεχνικής. Η 34χρονη μητέρα του Σούζι Κιντ δήλωσε εκστασιασμένη που επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή. «Εχουμε ήδη έναν γιο, τον Λόχλαν, που γεννήθηκε μέσω IVF σε κλινική του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας και δεν πίστευα ότι θα ήμαστε τόσο τυχεροί ξανά. Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη» είπε η κυρία Κιντ.
Από την πλευρά του ο δρ Τριου ανέφερε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η μελέτη οδήγησε στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Αν καταφέρουμε να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών με τη χρήση της φυσικής ορμόνης κισπεπτίνης, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε πολύ περισσότερες γυναίκες και θα κάνουμε τη θεραπεία πιο ασφαλή».
Σύσσωμη η οικογένεια Κιντ
Προς μεγαλύτερου εύρους δοκιμές
Η συγκεκριμένη μικρού εύρους δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι και στη συνέχεια οι ειδικοί σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μεγαλύτερου εύρους δοκιμές σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση του συνδρόμου.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.