Οι πρώτες δημοσκοπικές «γρατζουνιές» λόγω κυρίως της υπόθεσης Πάτση, ο πόλεμος φθοράς στον οποίο ήδη αποδύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η απειλή της αστάθειας σε μια συγκυρία διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης διαμορφώνουν ένα πεδίο έντονου προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου.
Επειτα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα της τελευταίας περιόδου και τις αστοχίες στις υποθέσεις των υποκλοπών και του βουλευτή Γρεβενών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του τείνουν να εγκαταλείψουν κάθε προσδοκία για μία προεκλογική περίοδο σε συνθήκες ομαλότητας και στοιχειώδους πολιτικού ευ αγωνίζεσθαι.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον προεξοφλείται πλέον ότι η πολιτική τοξικότητα θα κυριαρχήσει στο διάστημα έως τις εκλογικές αναμετρήσεις, όμως δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για αναπροσαρμογές σε επίπεδο τακτικής και στρατηγικής. Οπως εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «είναι πλέον δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του θα ποντάρουν στην πολιτική και κοινωνική ένταση, θα αναζητήσουν κάθε δυνατή ευκαιρία για συντήρηση και υποδαύλιση της σκανδαλολογίας και θα υπόσχονται τα πάντα σε όλους».
Εκλογές την άνοιξη
Υπό αυτές τις συνθήκες, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει ανάλογη τακτική. Και επιπλέον, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τίποτε από όλα αυτά δεν αλλάζει τα χρονοδιαγράμματα και ότι παραμένει ο σχεδιασμός για διεξαγωγή των εκλογών την άνοιξη του 2023, παρά τη φημολογία και τις εισηγήσεις των τελευταίων ημερών για επίσπευση των διαδικασιών.
Ως προς την απάντηση στην παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν υπάρχει διάθεση και περιθώριο πλειοδοσίας. Κατά τα όσα σημειώνουν, προς το παρόν δρομολογείται και ξεκινά η υλοποίηση των όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί και νομοθετηθεί, ενώ το αν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στήριξης συγκεκριμένων ομάδων, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων και από τις συνθήκες της επόμενης περιόδου.
Βουβή ανησυχία
Γεγονός είναι, παρά ταύτα, ότι τα πρόσφατα πολιτικά στραβοπατήματα έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης και αυτή η διαπίστωση έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια «βουβή» ανησυχία στα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Η παρατήρηση των δημοσκοπήσεων πάντως δεν δείχνει να κλονίζει το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, παρά την εμφάνιση κάποιων αξιοσημείωτων νέων στοιχείων.
Προβάδισμα αλλά…
Το προβάδισμα των 6-7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται, όμως ορισμένα προειδοποιητικά μηνύματα ήδη συζητούνται σε στενούς κύκλους, έστω κι αν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εμφανίζονται ανήσυχοι.
Ενα από τα δημοσκοπικά ευρήματα που δημιούργησαν αίσθηση είναι το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάποια επί μέρους ζητήματα. Κατά τα όσα παρουσιάστηκαν στην τελευταία έρευνα της MRB, ο Πρωθυπουργός διατηρεί το σημαντικό προβάδισμα στην καταλληλότητα για το αξίωμα, όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις θετικές εκτιμήσεις ως προς τη διαχείριση στα πεδία της διαφθοράς και της διαφάνειας, της στήριξης των εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης και της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα προξένησαν την προηγούμενη εβδομάδα μία ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, από όπου ωστόσο τονίζεται ότι μέχρι στιγμής πρόκειται για μεμονωμένα δείγματα και όχι για μία γενική εικόνα, η οποία διαμορφώνεται από το σύνολο των ερευνών κοινής γνώμης.
Αντιπαράθεση α λα ’89
Η συνέχεια ωστόσο έως τις εκλογές διαφαίνεται ότι θα απαιτήσει αναπροσαρμογές και μία γενική ανασύνταξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απάντηση στο πολιτικό «αντάρτικο» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη μελετηθεί, είναι όμως αισθητή η αιωρούμενη ανησυχία για την πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα της περιόδου. Κατανοείται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ότι ο κίνδυνος να οξυνθούν τα πνεύματα ακόμη περισσότερο είναι υπαρκτός και ορισμένοι μάλιστα διαβλέπουν ότι η προεκλογική περίοδος θα διεξαχθεί με όρους οι οποίοι θα θυμίζουν το 1989 ή την ένταση που επικράτησε πριν από το 2004, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε φτάσει να χαρακτηρίζει τον Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαφθοράς». Αντίμετρα ως προς αυτά δεν μοιάζει να υπάρχουν, πάντως κατά τα όσα μεταφέρουν επίμονα κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ δεν θα επιδιώξουν να παίξουν στο ίδιο πολιτικό γήπεδο.
Σάρωση της ΚΟ υπό τον φόβο νέων… κρουσμάτων
Ο επιφανειακός δημοσκοπικός εφησυχασμός συνδυάζεται με μία υφέρπουσα αίσθηση αβεβαιότητας και νευρικότητας, ως προς το τι αποκαλύψεις μπορεί να ακολουθήσουν, είτε για την υπόθεση των υποκλοπών είτε για ενδεχόμενες δραστηριότητες άλλων πολιτικών στελεχών ή βουλευτών της ΝΔ, ανάλογες με εκείνες του Ανδρέα Πάτση. Κατά πληροφορίες, έπειτα από την τροπή που πήρε η υπόθεση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, έχει ξεκινήσει μία «σάρωση» της ΚΟ, με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση λιγότερο ή περισσότερο πιθανών επόμενων κρουσμάτων.
«Παγώνουν» τα επιτόκια των ληξιπρόθεσμων στην Εφορία
Στο οικονομικό πεδίο και όσο από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης ή επιδόματα, η διατήρηση των ισορροπιών αρχίζει να περιπλέκεται και μαζί της εντείνεται ο προβληματισμός ακόμη και στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Κρίσιμη παράμετρος της περιόδου είναι η άνοδος του κόστους δανεισμού και οι αυτόματες επιβαρύνσεις που αυτός έχει ήδη επιφέρει στα διαθέσιμα εισοδήματα ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ο φόβος μιας νέας έκρηξης κόκκινων δανείων. Χαρακτηριστική ως προς αυτά ήταν η δημόσια παρέμβαση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν την πολιτική των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο μέσο ουσιαστικής πίεσης σε αυτή την κατεύθυνση.
Ενδεικτική επίσης και πολιτικά μάλλον επιβεβλημένη εν όψει προεκλογικής περιόδου ήταν η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα την Παρασκευή, με βάση την οποία «παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.