Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου που κοσμεί την κορυφή του λόφου του Κιλκίς, αποτελεί ένα από τα τοπόσημα της πόλης μας. Ωστόσο, πόσοι από εμάς ξέρουμε πραγματικά την ιστορία του και, μέσα από αυτή, την πολιτισμική μας κληρονομιά και ταυτότητα;
Η τοποθεσία στην οποία χτίστηκε ο Ιερός Ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη του Κιλκίς από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο λόφος, όντας ένα φυσικό οχυρό, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την κατοίκηση της περιοχής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο λόφος φάνηκε ισχυρός σύμμαχος των κατοίκων στο διάβα της ιστορίας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), που έδωσε το προβάδισμα στους Ελληνες ενάντια στους εχθρικούς στρατούς. Εκτός όμως από τη στρατηγική σημασία του, ο λόφος εξυπηρετεί και οικολογικούς σκοπούς. Είναι ο σημαντικότερος «πνεύμονας πρασίνου» της πόλης, ενώ παράλληλα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας συγκρατεί ένα μεγάλο μέρος νερού με τη βοήθεια των δέντρων του και έτσι αποτρέπει ως έναν βαθμό την πλημμύρα στην πόλη του Κιλκίς.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε κατά το 1832 και φημολογείται πως λειτουργούσε σαν μοναστήρι, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι αρχαιολογικά και ιστορικά αποδεδειγμένο. Αν και ο ναός είναι πραγματικά αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο, στον Αγιο Δημήτριο και στους Αγίους Αναργύρους, έχει επικρατήσει το όνομα του πρώτου. Αρχιτεκτονικά, η εκκλησία είναι πλινθοκεραμόκτιστη (δηλαδή φτιαγμένη από πλίνθους και πηλό) με διακριτικά σχέδια ιχθυοσκελετού (κοινώς, ψαροκόκαλου) και εντάσσεται στον ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, ενώ δίπλα του ορθώνεται το λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο. Περίφημη ήταν και η περίτεχνη, μεγάλων διαστάσεων καμπάνα του. Οταν ράγισε η καμπάνα αυτή, οι τεχνίτες της εποχής την έλιωσαν και από το μείγμα που δημιουργήθηκε έφτιαξαν άλλες καμπάνες. Καμία από αυτές όμως δεν μπόρεσε να τη συναγωνιστεί ούτε στη γοητεία, αλλά ούτε και στις καρδιές των κατοίκων της περιοχής που τη θεωρούσαν κειμήλιο.
Το εσωτερικό του ναού προκαλεί αδιαμφισβήτητα δέος. Περιμετρικά υπάρχουν εικονογραφίες πάνω σε ξύλο που αντλούν τα θέματά τους από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ενώ παράλληλα στο κέντρο της οροφής δεσπόζει ο επιβλητικός Παντοκράτωρ. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας με επάλειψη φύλλων χρυσού είναι φιλοτεχνημένο από Κουλακιώτες τεχνίτες και αγιογράφους, των οποίων η τεχνοτροπία και το ταλέντο το καθιστούν απαράμιλλου κάλλους έργο εκκλησιαστικής τέχνης. Επιπλέον, ο αγιογραφημένος άμβωνας και ο Δεσποτικός θρόνος είναι αξιόλογα παραδείγματα τέχνης του 19ου αιώνα. Τέλος, σε πολλά σημεία του ναού παρατηρούνται τρυπήματα από σφαίρες που μαρτυρούν την τρικυμιώδη πορεία του μέσα στην ιστορία.
Μετά από δυσκολίες, πολέμους, καταστροφές, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχος πάνω στον βραχώδη λόφο του Κιλκίς, με την ελπίδα να συνεχίσει να αποτελεί σύμβολο πίστης και κουράγιου για τους κατοίκους.
Των Ραφαέλας Καγιάνη, Φώτη Φωτιάδη