Οι «σιωπηλοί» υπουργοί και οι εξαιρέσεις
Οι ομολογημένες υποκλοπές της ΕΥΠ σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έβαλαν φωτιά αυγουστιάτικα, εν μέσω διακοπών, στην πολιτική σκηνή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε δεινή θέση και έφθασε να αποδεχθεί την απομάκρυνση του αγαπημένου του ανιψιού και μαζί να παλεύει να πείσει ότι δεν γνώριζε τις πρωτοβουλίες του Παναγιώτη Κοντολέοντος. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ωστόσο ότι οι περισσότεροι των υπουργών και των κυβερνητικών βουλευτών δεν έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Πρωθυπουργό. Προτίμησαν την ασφάλεια των διακοπών τους, αποφεύγοντας την όποια έκθεση. Μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Καιρίδης βγήκαν να υπερασπιστούν ευθέως την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη στα τηλεοπτικά δίκτυα.
Εμφαση στις επιτυχίες της κυβέρνησης
Υπήρξαν βεβαίως και εκείνοι που προτίμησαν να προβάλουν τις επιδόσεις του κυβερνητικού έργου και να δημιουργήσουν διαδρόμους διαφυγής από το σκάνδαλο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να προβάλει την αναμενόμενη στις 20 Αυγούστου απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Και μαζί να μεταφέρει στην κοινή γνώμη ελπίδες επιπρόσθετων παροχών. Κατά τον κ. Σταϊκούρα, η εξαιρετική επίδοση του τουρισμού επιτρέπει τη δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου ικανού να χρηματοδοτήσει φιλολαϊκά μέτρα. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Απασχόλησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προέβαλε την υποχώρηση της ανεργίας στο 12,1% τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι η μείωσή της είναι αποτέλεσμα των οικοδομηθεισών από την κυβέρνηση αναπτυξιακών συνθηκών, της συνεχούς μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε υπερηφάνως την πληρωμή για πρώτη φορά αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες από τον παγετό κατά το προανθιακό στάδιο! Αλλά τη σπουδαιότερη επικοινωνιακή αντεπίθεση επιφύλαξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έσπευσε να πανηγυρίσει τη σύλληψη και απέλαση από τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας του πακιστανού δολοφόνου της 17χρονης Νικολέτας.
Ανησυχία για ενίσχυση των… συνωμοσιολόγων
Ο Μάκης Βορίδης ξέμεινε σε εκείνο το ταπεινό ξενοδοχείο του Γυθείου που τιμά κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας τη συνέπειά του στις αρχές του λιτού λακωνικού βίου, και ο Κυριάκος Πιερρακάκης προτίμησε την επίσης λακωνική πατρογονική εστία στις Κροκεές, από όπου και εκδράμει στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Ο ίδιος, που συνέπεσε τις προηγούμενες ημέρες στην Αρεόπολη με τον Μάκη Βορίδη, παρεμπιπτόντως ανησυχεί μήπως όλη αυτή η υπόθεση των υποκλοπών πλήξει το έργο της ψηφιοποίησης, ενισχύοντας τις εκδοχές της καχυποψίας και της συνωμοσιολογίας για τις ψηφιακές ταυτότητες, τα ψηφιακά διπλώματα και τόσα άλλα.
Θα κληθούν για εξηγήσεις οι ιδιοκτήτες;
Εμφανείς επίσης έγιναν οι απουσίες από το προσκήνιο του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να είπε σε στενό κύκλο ότι «στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που μπορούν να ανατραπούν τα πάντα». Αγνοείται επίσης ο σκανδαλωδώς ευνοημένος από τον κ. Μητσοτάκη αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος οφείλει αν μη τι άλλο να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τη Δικαιοσύνη στο έργο αποκάλυψης του σκανδάλου. Επ’ ευκαιρία, εκείνοι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των εταιρειών που εμπορεύονται κακόβουλα προηγμένα λογισμικά για παράνομες παρακολουθήσεις θα κληθούν άραγε από τη Δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις, να δηλώσουν, βρε αδερφέ, πώς βγάζουν χρήματα και απολαμβάνουν πολυτελή και ευτυχισμένο βίο;
Η οργή Ανδρουλάκη…
Στους κύκλους της αντιπολίτευσης επίσης επικρατεί πυρετός κινήσεων και διεργασιών. Ο «επισυνδεθείς» Νίκος Ανδρουλάκης πνέει μένεα σε βάρος του κ. Μητσοτάκη. Οταν ερωτάται τι θα κάνει αν οι συνθήκες επιβάλουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «εγώ δεν μπαίνω σε γκρίζο δωμάτιο». Και προσθέτει με ένταση ότι «αυτοί πήγαν να με εξοντώσουν προσωπικά και πολιτικά, πώς να συναντηθώ και να συνομιλήσω μαζί τους;». Εν τω μεταξύ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «ενημέρωση στο αφτί» από τους υπευθύνους της ΕΥΠ και συμβουλεύεται τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Νίκο Αλιβιζάτο μήπως ανατεθεί το έργο αυτό στους κ.κ. Κώστα Μενουδάκο και Χρήστο Ράμμο, που προΐστανται της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ο πρώτος και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ο δεύτερος. Οπως και να έχει, ο κ. Ανδρουλάκης είναι έξαλλος με την κυβέρνηση και δεν κρύβει ότι θα κάνει τα πάντα, εδώ και στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών.
…και η χαρά Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δεν κρύβεται, πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Θεωρεί ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης «κάηκε» από την απόλυτη έκθεσή του σε πλήθος υποθέσεων και βεβαίως από την πολυδιάσπαση που άμβλυνε την προσοχή του. Κατά τα λοιπά θεωρεί ότι «ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί σε λογική συγκάλυψης και υποβάθμισης της όλης υπόθεσης», αλλά εκτιμά πως «δεν έχει τύχη». Πιστεύει ότι «έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το βάρος των υποκλοπών». Υπολογίζει δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις και ο ίδιος στη βάση αυτών των υποθέσεων προσπαθεί να «διαβάσει» την πορεία των πραγμάτων. Ακούει διάφορα περί αμφισβήτησης του κ. Μητσοτάκη, όπως και τα πολλά και διαφορετικά σενάρια που κυκλοφορούν. Ο ίδιος παρακολουθεί μεν την υφέρπουσα φημολογία που φέρει ως επίδοξους διαδόχους του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία τους κ.κ. Δένδια, Χατζηδάκη, Κεραμέως και άλλους, ωστόσο δεν πιστεύει ότι πρόκειται να επιχειρήσει ουδείς το παραμικρό στην παρούσα φάση.
«Θα τον αφήσουν μόνο και
θα κινηθούν μετά την ήττα»
«Θα τον αφήσουν μόνο του» – προβλέπει – «να λουστεί όλο το κόστος και να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές και στην ήττα, και μετά θα κινηθούν» λέει χαρακτηριστικά. Επίσης δεν συζητά καν τα σενάρια που θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να αντικαθίσταται εν πλω. «Αυτά δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα, δεν αρέσουν στον ελληνικό λαό, είναι πονηρεμένος με τις λύσεις παρασκηνίου, δεν τις θέλει» υπογραμμίζει με βεβαιότητα. Το στοίχημα για τον ίδιο πλέον είναι πώς θα διαμορφώσει τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια «δημοκρατική διακυβέρνηση, για μια κυβέρνηση συνεργασίας, για μια συνάντηση των δημοκρατικών δυνάμεων», όπως διαρκώς επαναλαμβάνει.
Θα εξαρτηθούν πολλά
από τη Δικαιοσύνη
Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια που θα έχει το όλο θέμα. Και βεβαίως από τον ρόλο που θα παίξει η Δικαιοσύνη. Η εμπλοκή του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Οι πρώτες κλήσεις των δημοσιογράφων Τάσου Τέλλογλου και Θανάση Κουκάκη έχουν σκοπό να μάθει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ποιοι πληροφόρησαν τους «επισυνδεθέντες» ότι παρακολουθούνται, αν δηλαδή αποκαλύφθηκαν από κύκλους της ΕΥΠ και υπήρξαν ρωγμές στο απόρρητο των υποθέσεων εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση διευρύνθηκε και ο Εισαγγελέας θέλησε να κατανοήσει τον μίτο των παρακολουθήσεων. Θα έχει ενδιαφέρον αν ο έμπειρος ανώτατος δικαστικός επιχειρήσει να εισέλθει στο βάθος της υπόθεσης.
Οφειλόμενη διόρθωση
Εμείς πάντως οφείλουμε μια διόρθωση. Το προηγούμενο Σάββατο 6-8-2022 σε διαφημιστικό μήνυμα του «Βήματος της Κυριακής», αντί της φωτογραφίας του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη χρησιμοποιήθηκε εκ παραδρομής η φωτογραφία του κ. Γιώργου Δημητριάδη, έγκριτου πανεπιστημιακού καθηγητή Παθολογίας, διαβητολόγου, με σημαντικό διδακτικό και επιστημονικό έργο και ο οποίος ασφαλώς δεν έχει καμιά απολύτως σχέση, άμεση ή έμμεση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το σφάλμα διορθώθηκε άμεσα μόλις έγινε αντιληπτό. Ζητούμε ταπεινά συγγνώμη.
O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτογραφία), πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, ήταν κατά τα φαινόμενα από τα πρώτα θύματα του δικτύου των παρακολουθήσεων. Δεν εννοούμε ότι παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις και επικοινωνίες. Ηταν ωστόσο στοχοποιημένος, γιατί απλούστατα γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και αποτελούσε εμπόδιο στα όποια σχέδια ελέγχου των ευαίσθητων υπηρεσιών και δομών εθνικής και κρατικής ασφαλείας. Αποδεικνύεται τώρα ότι το συγκεκριμένο δίκτυο δεν τον ήθελε στα πόδια του. Με κάθε ευκαιρία δεχόταν αναίτιες επιθέσεις, συκοφαντίες, ακόμα και λοιδορίες. Στην περσινή κρίση των πυρκαγιών του Αυγούστου βρήκαν την ευκαιρία να τον καταστήσουν αποδιοπομπαίο τράγο και εξιλαστήριο θύμα, επειδή δήθεν εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά του. Και ας ξενυχτούσε επί μήνες πάνω από τις φωτιές και ας μην άφηνε σε ησυχία τα εγκληματικά σχήματα που πολιορκούσαν τις αρχές ασφαλείας. Τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης, υποθέτουμε, υπομειδιά σιωπώντας και απολαμβάνοντας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ήρεμες και αδιατάρακτες διακοπές. Αλλοι τσουρουφλίζονται αυγουστιάτικα έχοντας χάσει τον έλεγχο…