Μυστική αποστολή στο Ισραήλ για δοκιμή και πιθανή απόκτηση του ύποπτου λογισμικού κατασκοπείας «Pegasus» είχαν πραγματοποιήσει περίπου έξι μήνες πριν από τις εκλογές του 2019 τρία στελέχη της ΕΥΠ (ανάμεσά τους μια γυναίκα) ύστερα από εντολές της διοίκησης των μυστικών υπηρεσιών και με ενημέρωση κυβερνητικών στελεχών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν λόγω επίσκεψη τέθηκαν στη δοκιμαστική «στόχευση» του εν λόγω λογισμικού υφαρπαγής δεδομένων από κινητά δέκα τηλεφωνικοί αριθμοί συνδρομητών στη χώρα μας, που παραμένει όμως άγνωστο ποιοι ήταν και γιατί είχαν επιλεγεί.

Μάλιστα ανάμεσα στους πράκτορες της ΕΥΠ που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αποστολή ήταν και ένας εκ των διαχειριστών του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ – με έδρα τότε στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη -, που είχε μάλιστα ασχοληθεί εκτεταμένα και με τις προμήθειες τέτοιου είδους συσκευών ή και με ελεγχόμενες συναλλαγές για την απόκτησή τους.

Ποια ήταν τα τρία στελέχη που πήγαν στο Ισραήλ και «χειρίστηκαν» το σύστημα, οι «στόχοι» της δοκιμής, οι άγνωστες ενέργειες της περιόδου 2016-2018 και η αγωνία του Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις των «New York Times» για την «υπόθεση της Μαδαγασκάρης»

Τέσσερις απόπειρες για να αγοραστεί

Η αποκάλυψη αυτή του «Βήματος της Κυριακής» αναδεικνύει τη σπουδή των κρατικών υπηρεσιών και επί ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν τέτοιου είδους σύστημα ολικής καταγραφής δεδομένων από κινητά (ακόμη και δεδομένα από διαδικτυακές εφαρμογές Viber, WhatsApp κ.λπ.). Καθότι, όπως φαίνεται, η αποστολή στο Ισραήλ ήταν η τέταρτη απόπειρα να αγοραστεί την περίοδο 2016-2019 (προ των εκλογών) τέτοιου είδους λογισμικό, αφού είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις πάλι με την ΕΥΠ αλλά και επιδείξεις αυτών των συστημάτων και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Υποψήφιοι πωλητές του «Pegasus» τότε στην Ελλάδα ήταν ένας ισραηλινός επιχειρηματίας το όνομα του οποίου μνημονεύεται και στην προσπάθεια προώθησης στη χώρα μας, την περίοδο 2019-2021, του παρόμοιου λογισμικού «Predator».

 

Το Μαξίμου έδωσε άδεια  για πώληση του «Predator»

Την ίδια ώρα μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας «New York Times» (υπήρχαν παρεμφερείς αναφορές στο «Βήμα» πριν από έναν μήνα) περί άδειας από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες στην εταιρεία Intellexa, με έδρα στο Ελληνικό, για πώληση του παράνομου λογισμικού «Predator» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μαδαγασκάρη.

Το άρθρο των «ΝΥΤ» έβαλε βόμβα στη συζήτηση για τις υποκλοπές στη Βουλή, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αρνείται κάθε σχέση με το «Predator» και όσους το διακινούν, αδειοδότησε την εταιρεία Intellexa για πώληση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού σε ξένες χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση ρωτήθηκε από τους έγκριτους δημοσιογράφους που υπογράφουν το άρθρο στους «NYT» και παραδέχθηκε ότι αδειοδότησε την Intellexa να πουλήσει το «Predator» σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης των πολιτών της, τη Μαδαγασκάρη.

Οι άδειες εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού εκδόθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 2021. Υπηρεσιακοί παράγοντες φαίνεται να υποστηρίζουν ότι «στο αίτημα της εξαγωγής προϊόντος από την Intellexa δεν μνημονευόταν το εν λόγω παράνομο λογισμικό και ούτε άλλο προϊόν που ήταν στη λίστα των απαγορευμένων προς εξαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων». Ομως οι απορίες για τη σχετική επιλογή διευκόλυνσης της κατασκευάστριας εταιρείας του παράνομου λογισμικού πολλαπλασιάζονται, ενώ η έρευνα της εφημερίδας, όπως προαναγγέλει, θα συνεχιστεί…

Η συνεργασία  Ελλάδας – Ισραήλ

Το μυστικό ταξίδι των τριών στελεχών της ΕΥΠ στο Ισραήλ φαίνεται να ήταν η τελική, σημαντική, φάση των προσπαθειών του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη να αποκτήσει το εν λόγω λογισμικό, προκειμένου να καλύψει τα «κενά» στον τομέα των παρακολουθήσεων που προέκυπταν από το δύσχρηστο, παλιάς τεχνολογίας σύστημα νόμιμων υποκλοπών που είχε αποκτηθεί το 2007 από γερμανική εταιρεία. Με διαρκή ενημέρωση για τις επιλογές του και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ήταν σε αγαστή συνεργασία, αλλά με σχετική «παράκαμψη» του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, που ήταν τυπικά προϊστάμενος – επόπτης της ΕΥΠ.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο είχαν ήδη υπάρξει αποκαλύψεις για παράνομη χρήση του «Pegasus» σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η χρήση του εν λόγω συστήματος είχε συνδεθεί με την εν ψυχρώ δολοφονία, τον Οκτώβριο του 2018, του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασσόγκι στην πρεσβεία της χώρας του, στην Τουρκία.

Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΑΚΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Οι συμφωνίες του Λαβράνου και τα γεύματα με την τρόικα

Στο εν λόγω ταξίδι στο Ισραήλ, κύριο ρόλο είχε πολιτική υπάλληλος της ΕΥΠ με σημαντική θέση που φαίνεται να διατηρούσε καλές σχέσεις με στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία παρέμεινε σε σημαντικά πόστα και επί ΝΔ και ερευνούσε προσφάτως ζητήματα δράσης ατόμων από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Ακόμη, στο ίδιο ταξίδι συμμετείχε έμπειρο στέλεχος (τα ονόματα όλων στη διάθεση της εφημερίδας) της υπηρεσίας χρήσης των συστημάτων νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ όπως και συνεργάτης του. Και ο εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΠ φαίνεται να είχε καλές σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με τον τότε διοικητή Γιάννη Ρουμπάτη, ενώ φαίνεται να εξέφρασε πρόσφατα διαφωνία για πτυχές της συμφωνίας απόκτησης από την ΕΥΠ του νέου κεντρικού συστήματος υποκλοπών από ιταλική εταιρεία.

Παράλληλα φαίνεται να υπήρχε συμμετοχή στη διαδικασία και του αναφερόμενου επιχειρηματία στην υπόθεση του Predator Γιάννη Λαβράνου. Σημειώνεται πάντως ότι ο τελευταίος διατηρούσε σχέσεις και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ με σημαντικούς κυβερνητικούς παράγοντες. Αρχικά φέρεται να χρησιμοποίησε δίκτυο γνωριμιών με πρόσβαση στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκείνη την περίοδο ο Λαβράνος προχώρησε σε νέα επικερδή συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με καταγγελίες αστυνομικών, το σύστημα που είχε εγκαταστήσει και συντηρούσε η εταιρεία του εν λόγω ιδιώτη, παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα και υπήρχαν «μαύρες τρύπες» στις επικοινωνίες σε κρίσιμες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. ακόμη και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Ο Λαβράνος φέρεται να ενεργοποίησε τότε παλαιά γνωριμία του από τη Μ. Βρετανία με στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Με τον ίδιο μάλιστα να υποστηρίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι λόγω αυτών των επαφών «είχε φιλοξενήσει σε ιδιωτικούς χώρους του συναντήσεις τότε κυβερνητικών στελεχών με μέλη της τρόικας που γνώριζε από δραστηριότητές του στο εξωτερικό(!)».

INFO

Ρύθμιση για υποδιοικητές: Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή, περιελήφθη νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει την αυτοδίκαιη παύση των υποδιοικητών της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, στο άρθρο 48 του επίμαχου νομοσχεδίου, μέχρι τον διορισμό νέων υποδιοικητών, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ.