Η πρόσφατη αποκάλυψη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας φέρονται να εξαπατούσαν επιχειρηματίες με την υπόσχεση ότι μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια μέσω εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επανέφερε στο προσκήνιο τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν για να τεθούν σε καθεστώς προστασίας μάρτυρες οι οποίοι εξετάστηκαν στην πολύκροτη υπόθεση της Νοvartis. Στις καταθέσεις αυτών των μαρτύρων, δε, στηρίχθηκε η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Ο φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης αυτής, που απασχολεί πλέον τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις Αρχές είναι το ίδιο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης».
- Διαθέτουν δημοκρατικό φιλότιμο; – Γράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ο ίδιος, ωστόσο, σε όλα τα προγενέστερα στάδια της δικαστικής διαδρομής της πολύκροτης υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας είχε αρνηθεί ότι ήταν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis. Μάλιστα, σε δελτίο Τύπου που κοινοποίησε από το κρατητήριο της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών χαρακτηρίζει τη σύλληψή του «έργο του παρακράτους της ΝΔ», υποστηρίζοντας ότι η ποινική του εμπλοκή στην υπόθεση αυτή είναι αποτέλεσμα «άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής» του από το 2018 «από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, το πολιτικό και προσωπικό ήθος των οποίων αποκαλύφθηκε κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis στο Ελλάδα».
«Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο κουκουλοφόρος μάρτυρας που με τις διαβόητες «καταθέσεις» του στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια άνευ προηγουμένου σκευωρία με στόχο δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν κεντρικό τραπεζίτη και επτά υπουργούς, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς, συνελήφθη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τραπεζικές απάτες» ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ, κάνοντας σαφή αναφορά στην ταυτότητα του κατηγορουμένου ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Το εν λόγω πρόσωπο συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς του, σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, και οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα με την κατηγορία ότι εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις, οι οποίες θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
«Μόνο για τη Novartis»
Πάντως, παρά τη σύνδεση του κατηγορουμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με τον έναν από τους δύο εναπομείναντες προστατευόμενους μάρτυρες, εισαγγελικές πηγές ξεκαθάριζαν πως το καθεστώς προστασίας του είχε αποδοθεί μόνο για την υπόθεση της Novartis, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα λογοδοτήσει κανονικά ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το καθεστώς προστασίας εξακολουθεί να ισχύει τόσο για τον «Μάξιμο Σαράφη» όσο και για την «Αικατερίνη Κελέση», στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τον Φεβρουάριο του 2018, που είχε προκαλέσει την περίοδο εκείνη πολιτικό σεισμό, για τα οποία εν τέλει δεν προέκυψε κανένα στοιχείο και έχουν πλέον κλείσει όλοι οι φάκελοι με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης.
Για να αρθεί το καθεστώς προστασίας του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο πλέον διώκεται για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα, θα πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεση, ενώ δεν απέκλειαν πολιτικοί που εθίγησαν από την κατάθεσή του, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα άλλο στοιχείο, να ζητήσουν τώρα την άρση της προστασίας του, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση ο αρμόδιος εισαγγελέας θα κληθεί αιτιολογημένα να αποφανθεί για ένα τέτοιο αίτημα.
Ωστόσο, η σύλληψη του φερόμενου ως «Μάξιμου Σαράφη» ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα σοβαρά ερωτήματα που από την αρχή είχαν διατυπωθεί για το πώς τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας οι συγκεκριμένοι μάρτυρες. Οπως είναι γνωστό εξάλλου, από τους τρεις, άλλωστε, προστατευόμενους μάρτυρες που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς, εκτός από τον «Μάξιμο Σαράφη», και ο «Γιάννης Αναστασίου» είχε ποινικά ελεγχθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη Novartis και είχε βγει από το καθεστώς προστασίας, πριν τελικά απαλλαγεί με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.