Τη σύνθετη στρατηγική του με στόχο, αφενός, τη διατήρηση της κυριαρχίας στον χώρο του Κέντρου και, αφετέρου, τον περιορισμό απωλειών προς τα δεξιά της ΝΔ θέτει σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο προεκλογικός πυρετός έχει ήδη καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου και ενδεικτική ως προς αυτό, όσο ακόμη αναζητείται ημερομηνία για την εκλογική αναμέτρηση, είναι η έντονη πίεση προς το ΠαΣοΚ και η ταυτόχρονη προσπάθεια διατήρησης της επαφής με το αμιγώς δεξιό ακροατήριο. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η αποστροφή του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του προς την ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας, την οποία επισκέφθηκε την Πέμπτη: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας».
Ο Πρωθυπουργός έκλεισε πολιτικά το 2022 με την επίσκεψη στη Χειμάρρα. Το 2023 είναι εκλογικό έτος, οπότε η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πάψει να είναι αντικείμενο εικασιών και θα μεταβληθεί σε πολιτική εκκρεμότητα. Εν όψει αυτών, τα μόνα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι μία δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μία εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και μία μετεωρολογική επισήμανση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου.
Κατά τα όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε προ ημερών στους κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς συντάκτες, η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του, πιθανότατα στα Χανιά. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα γίνει εξίσου σύντομα ευρύτερα γνωστή και υπό αυτό το πρίσμα θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας η αίσθηση του κ. Γεραπετρίτη ότι «το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία», σε συνδυασμό με την πεποίθηση του Θ. Λιβάνιου ότι «τα logistics δουλεύουν καλύτερα όταν ζεσταίνει ο καιρός».
Η κεφαλαιοποίηση των επιδομάτων
Το πρώτο από τα δεδομένα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πρόσφατων εξαγγελιών της κυβέρνησης. Η εφαρμογή του νέου μέτρου της επιδοματικής στήριξης των δαπανών για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα ώστε να γίνει αισθητή από τους πολίτες η απόδοση του μέτρου. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη όλων των κομμάτων θεωρούν ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει το νωρίτερο περί τα μέσα Μαρτίου, άποψη που ενισχύεται και από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο του νομοθετικού προγραμματισμού για το νέο έτος έχει «στριμωχθεί» έως τον Φεβρουάριο.
Ο αιφνιδιασμός και η απογραφή
Το μόνο σενάριο αιφνιδιασμού είναι αυτό που φέρνει τις πρώτες κάλπες στα τέλη Φεβρουαρίου και τις δεύτερες την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου. Ομως φαίνεται ότι αυτό περιπλέκεται από το θέμα της απογραφής, καθώς το ΦΕΚ, ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές με βάση τα σημερινά πληθυσμιακά στοιχεία και όχι εκείνα της προηγούμενης δεκαετίας, δεν προβλέπεται να έχει δημοσιευτεί πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Κατ’ αυτή την έννοια, ο χρόνος δημοσίευσης του ΦΕΚ της επικύρωσης της απογραφής πιθανώς να δώσει και μία πρώτη ασφαλή ένδειξη για τον χρόνο των εκλογών.
Η (λογικά) πιθανή ημερομηνία
Μία πιθανή ημερομηνία για την προκήρυξη των εκλογών και το κλείσιμο της Βουλής θεωρείται η 5η ή η 12η Μαρτίου, ώστε η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 2 ή στις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η δεύτερη στις 14 ή στις 21 Μαΐου. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σενάριο αυτό είναι συμβατό και με τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Η εμπλοκή των Πανελλαδικών
Κατά μία διαφορική εκδοχή (μάλλον όχι την πιθανότερη), οι εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μετά το Πάσχα, με ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης αναμέτρησης την 28η Μαΐου και της δεύτερης στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, με την ημερολογιακή συμπλήρωση της τετραετίας. Το ενδεχόμενο αυτό εμπεριέχει ρίσκο, καθώς μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης θα παρεμβάλλονται οι πανελλαδικές εξετάσεις (2-16 Ιουνίου). Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση θα συμπέσουν απολύτως οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο και εκεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η εξάντληση της τετραετίας (και της αβεβαιότητας)
Ορισμένες πηγές επιμένουν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης και η διενέργεια των πρώτων εκλογών στις 2 ή στις 9 Ιουλίου. Αυτό θα σημάνει ότι η αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική θα γίνει στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πάντως μία τέτοια εκδοχή φαίνεται ότι δεν συμβαδίζει με τα μηνύματα του Πρωθυπουργού ότι «μύρισαν εκλογές» και ότι θα λάβει τις αποφάσεις του τα Χριστούγεννα, ενώ θα παρατείνει σε εξαντλητικό βαθμό την περίοδο της αβεβαιότητας.
Τι σημαίνει η δριμεία επίθεση Μαξίμου κατά Ανδρουλάκη
Εν αναμονή της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανερώνουν τα πρώτα σαφή δείγματα της στρατηγικής και της τακτικής τους.
Με βάση τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, στα οποία εμφανίζεται μια αξιοσημείωτη κάμψη του ΠαΣοΚ λόγω των σπασμωδικών χειρισμών του στις υποθέσεις των υποκλοπών και της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, αλλά και εξαιτίας της απόφασης του Νίκου Ανδρουλάκη να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η εφόρμηση στο χώρο του Κέντρου είναι η προφανής επιλογή για τον Πρωθυπουργό.
Μιλώντας στα μέσα της εβδομάδας σε συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Ο κ. Ανδρουλάκης με την εκλογή του δημιούργησε προσδοκίες, αλλά τις διέψευσε ο ίδιος, απογοητεύοντας τον κόσμο του ΠαΣοΚ. Το “σοσιαλ-Καμμένος”, όσο και αν τον ενοχλεί, περιγράφει την πολιτική του επιλογή να γίνει το δεκανίκι του κ. Τσίπρα στη λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Να συνταχθεί δηλαδή με εκείνους με τους οποίους το ΠαΣοΚ ήταν σταθερά απέναντι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Οσο περνάει ο καιρός, φαίνεται η πολιτική ανεπάρκειά του».
Είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική πίεση προς το ΠαΣοΚ απευθύνεται στους ψηφοφόρους του κόμματος και στοχεύει πρωτίστως στην εκλογική του αφαίμαξη και όχι σε κάποια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία.
Κυρίαρχη εκτίμηση στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ εξακολουθεί να διαπνέεται από «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» αντιλήψεις και προτάσσει τη σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα υιοθετείται και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «καλύτεροι μισθοί για όλους τους Ελληνες», το οποίο σαφώς παραπέμπει στο «για ακόμα καλύτερες μέρες» του Ανδρέα Παπανδρέου.