Η Λωρίδα της Γάζας ολισθαίνει στο χάος. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός είναι εκτοπισμένος (1,9 από 2,1 εκατ. κατοίκους), οι Παλαιστίνιοι μετρούν περισσότερους από 44.000 νεκρούς και 105.000 τραυματίες.
Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο, εφοδιοπομπές λεηλατούνται από φατρίες και συμμορίες που τροφοδοτούν τη μαύρη αγορά, ενώ φαίνεται πως δρουν με την ανοχή της Χαμάς αλλά και των ισραηλινών δυνάμεων. Στο Ισραήλ, εν τω μεταξύ, επικρατεί οργή λόγω της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν στις 124 από τις 193 χώρες του πλανήτη.
Γιατί σε αυτές τις 124 χώρες, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης και αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ (ανάμεσά τους η Ελλάδα, όχι όμως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα), κινδυνεύουν να συλληφθούν βάσει του διεθνούς εντάλματος για τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Ενταλμα εκδόθηκε και για τον αρχηγό της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, παρότι το Ισραήλ θεωρεί πως ο εγκέφαλος του μακελειού της 7ης Οκτωβρίου 2023 είναι νεκρός.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, απορρίπτει ως εξωφρενικές τις κατηγορίες, κάνει λόγο για αντισημιτισμό που εξισώνει την τρομοκρατία της Χαμάς με την αυτοάμυνα του εβραϊκού κράτους.
Ωστόσο το διεθνές ένταλμα αποτελεί βαρύ πλήγμα στο κύρος του Ισραήλ, ενώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προειδοποιούσαν ότι θα συλλάβουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν με παρόμοιο ένταλμα τώρα καλούνται να κάνουν το ίδιο για τον Νετανιάχου, ειδάλλως θα κατηγορηθούν για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Λίγες ώρες πριν εκδοθούν τα εντάλματα στη Χάγη, «Το Βήμα» κατάφερε να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γάζα για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA) Γεώργιο Πετρόπουλο, ο οποίος μας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση: «Εχουμε φτάσει πλέον στο σημείο που δεν έχουμε τα αναγκαία εφόδια για να κρατήσουμε ζωντανούς όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Τι σημαίνει αυτό για τον πληθυσμό της Γάζας; Μας λένε «αν δεν φέρετε τρόφιμα και νερό, τουλάχιστον αφήστε μας να μπούμε στα γραφεία σας να δούμε αν κρύβετε κάτι». Τους λέμε ότι εμείς, τα Ηνωμένα Εθνη, δεν έχουμε κάποια αποθήκη όπου κρύβουμε τόνους φαγητού. Πριν από τέσσερις μέρες στείλαμε 100 φορτηγά με έναν συντονισμένο τρόπο με το Ισραήλ στη νότια Γάζα, εκ των οποίων τα 98 λεηλατήθηκαν, έγινε πλιάτσικο. Πού πήγαν τα φορτία; Οι κλέφτες τα πήγαν σε αποθήκες που από ό,τι καταλαβαίνουμε βρίσκονται στη νότια Γάζα, στη Ράφα, η οποία τελεί υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού».
Οσο για τους κινδύνους που διατρέχουν τα στελέχη του ΟΗΕ, «χθες έπεσε μια ρουκέτα δυο μέτρα από το όχημά μου, παρ’ ολίγον να σκοτωθούμε. Αν δεν ήταν θωρακισμένο, θα κλαίγαμε τώρα πέντε στελέχη του ΟΗΕ. Ευτυχώς και εγώ και οι συνάδελφοι είμαστε καλά. Αλλά για να καταλάβετε, ο ένας συνάδελφος, Παλαιστίνιος, έτρεχε έξω, μετέφερε παιδιά και μπήκε μέσα με τα χέρια του γεμάτα αίματα. Είναι κάτι καθημερινό για εμάς εδώ» λέει ο κ. Πετρόπουλος.
Στη βόρεια Γάζα περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι ζουν υπό ισραηλινή πολιορκία. «Δεν θέλουν να φύγουν, μέχρι την τελευταία ρανίδα αίματος. Αφενός προσπαθούμε να τους δώσουμε τρόφιμα και νερό, αφετέρου δηλώνουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ότι αυτό που κάνουν οι ισραηλινές δυνάμεις είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στους νόμους του πολέμου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ουσιαστικά οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις δεν αφήνουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν την πρόσβαση που χρειάζεται σε άτομα που δυστυχούν. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, πολύ καθαρά» προσθέτει.
Φρικτά πράγματα
Στην πόλη της Γάζας και στα περίχωρά της περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς επαρκή τρόφιμα, ούτε καύσιμα για τους φούρνους που ψήνουν το ψωμί. Στη νότια Γάζα, όπου βρίσκονται γύρω στα 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι, είναι «η χειρότερη κατάσταση στον έναν χρόνο που είμαι εδώ» μας λέει ο κ. Πετρόπουλος.
«Πριν από την επιχείρηση στη Ράφα τον περασμένο Μάιο, 25 κιλά αλεύρι κόστιζαν 5 σέκελ, σήμερα 800-1.000 σέκελ. Για σχεδόν τέσσερις μήνες το Ισραήλ άφηνε να μπαίνουν εφόδια μόνο από το πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ, στον Νότο.
Επειδή ο δρόμος από εκεί μέχρι τη μέση της Λωρίδας ήταν εμπόλεμη ζώνη, άρχισαν οι εγκληματίες να κλέβουν εφόδια και να τα πουλάνε σε εγκληματικές τιμές στον πληθυσμό. Είναι τραγικό που όχι μόνο δεν μπορούσαμε εμείς να παρέχουμε τρόφιμα δωρεάν, αλλά αυτοί που τα έκλεβαν τα πουλούσαν ακριβά σε κόσμο που δεν είχε λεφτά. Κάποιοι έπρεπε να πάρουν δανεικά, άλλοι έπρεπε να κάνουν φρικτά πράγματα για να επιβιώσουν, καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες για τις γυναίκες και τα κορίτσια… έχουν γίνει πολλά».
«Η μαύρη αγορά είναι πολύ δυνατή»
Ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εφοδιοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια;
«Υπάρχουν φατρίες, υπάρχουν και εγκληματίες. Η μαύρη αγορά είναι πολύ δυνατή. Τα εφόδια που κλάπηκαν από 98 φορτηγά δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά, κάποια άτομα περιμένουν να πάνε στα ύψη οι τιμές. Τώρα ο κόσμος πεινάει και κρυώνει. Μέχρι να έρθω από τον Νότο εδώ από όπου σας μιλάω, στην Ντέιρ Ελ Μπάλα, στη μέση της Λωρίδας, μας πέταγαν πέτρες στα οχήματα. Είναι σαν να λέει ο κόσμος “αφού δεν μας δίνετε φαγητό και νερό, δεν μας προστατεύετε, τότε τι δουλειά έχετε εδώ;”».
Πώς μπορούν να σταματήσουν οι λεηλασίες;
«Για να σταματήσουν οι λεηλασίες πρέπει να υπάρξει επαρκής εφοδιασμός, θα έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και μήνες αρκετά περάσματα. Κάνουμε καθημερινά διαπραγματεύσεις με τις φατρίες, τους ικετεύουμε να σταματήσουν. Προχθές έκαψαν ένα φορτηγό με ντίζελ και τους είπα πως δεν βλέπω να το έκανε αυτό Ισραηλίτης, αλλά Παλαιστίνιος.
Η αστυνομία – ό,τι έχει απομείνει από αυτή – έκανε πριν από τέσσερις ημέρες μια επέμβαση και σκότωσε περίπου 20 άτομα από μια φατρία. Ο αρχηγός της έχει πει πως δεν θα περάσει ούτε κουνούπι τη λεωφόρο Σαλαχουντίν (βασική αρτηρία που διασχίζει τη Λωρίδα) μέχρι να πενθήσει τον αδερφό του. Αν δεν μπορέσουμε και σήμερα (Πέμπτη) να πάρουμε πετρέλαιο, θα έλεγα ότι μέχρι την Κυριακή θα σταματήσουν τα οχήματά μας και οι γεννήτριες, οπότε δεν θα έχουμε τηλέφωνα, ούτε Internet».