«H κατάσταση εδώ είναι ασφυκτική. Είμαστε εγκλωβισμένοι» λέει στο «Βήμα» από τη Χαν Γιουνίς, όπου έχει εκτοπιστεί μαζί με την οικογένειά της από την κατοικία τους στη Ράφα, η Ριάμ Αλκίκ.

«Βομβάρδιζαν πάνω από τα κεφάλια μας. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους της Ράφα, αλλά την ίδια στιγμή βομβάρδιζε» προσθέτει. Στους 150.000 κατοίκους της Ράφα έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πολέμου από τη βόρεια Γάζα, οι οποίοι σήμερα αναζητούν νέα διέξοδο καθώς η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λωρίδας και οι συνεχείς βομβαρδισμοί προκαλούν χάος και ανθρώπινες απώλειες.

Η Ριάμ Αλκίκ

«Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη στη Ράφα» προσθέτει στο ηχητικό της μήνυμα, σε πολύ καθαρά αγγλικά, η Αλκίκ. «Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν στα ανατολικά της Ράφα αλλά και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας. Βομβαρδίζουν παντού. Και παντού εκτοπίζονται άμαχοι. Η Ράφα ωστόσο παραμένει για την ώρα η πιο επικίνδυνη πόλη. Οπότε οι περισσότεροι προσπαθούν να φτάσουν στη Χαν Γιουνίς. Θα έρθουν και άλλοι στην περιοχή». Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις μετακινούνται προς δύο κατευθύνσεις, «είτε προς την πόλη της Γάζας είτε προς τη Χαν Γιουνίς» εξηγεί η Αλκίκ, περιγράφοντάς μας αναλυτικά (στέλνει όσο μιλάμε και τα σχετικά βίντεο) τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων εξουθενωμένων συμπολιτών της, μετά από επτά μήνες αδυσώπητου πολέμου και πολλαπλών εκτοπισμών. Από τη Ράφα, πηγαίνουν με τα πόδια στην ήδη κατεστραμμένη πόλη Χαν Γιουνίς, με τα πτώματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

«Είναι τεράστιος ο αριθμός όσων ήρθαν νωρίτερα από εμάς στη Χαν Γιουνίς»

Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα. Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μετακινηθεί από την Πέμπτη 9 Μαΐου από τη Ράφα στη Χαν Γιουνίς. Πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που προσπαθούν να φτάσουν στο Αλ-Μαουάσι, στη νοτιοδυτική Λωρίδα. Την Τρίτη, πάντως, πανικό προκάλεσε στον ντόπιο πληθυσμό ο αποκλεισμός, από τον ισραηλινό στρατό, του βασικού συνοριακού περάσματος από τη Ράφα προς την Αίγυπτο. «Ο ισραηλινός στρατός απέκτησε με τα τανκς τον έλεγχο του περάσματος» αναφέρει η παλαιστίνια συνομιλήτριά μας, που δεν υπήρξε τυχερή κατά την άφιξή της στη Χαν Γιουνίς: «Φτάνοντας ψάξαμε να βρούμε με την οικογένειά μου κάπου να καταλύσουμε. Μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ.: απόγευμα Πέμπτης) δεν έχει βρεθεί ο χώρος. Είμαστε εν αναμονή». Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλοι, προσθέτει.

«Είναι τεράστιος ο αριθμός όσων ήρθαν νωρίτερα από εμάς στη Χαν Γιουνίς και έχουν ήδη κατασκηνώσει» συνεχίζει, αποφασισμένη ωστόσο να βρει χώρο «για να κατασκηνώσουμε κι εμείς». Δηλώνει απαισιόδοξη ότι «δεν θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία για κατάπαυση του πυρός». Τα μάτια όλων στη Χαν Γιουνίς, σχολιάζει, είναι τις τελευταίες ημέρες νοερώς στραμμένα στην Αίγυπτο και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, με διαμεσολαβητές την Αίγυπτο και το Κατάρ, που προσώρας ναυαγούν.

Όσο περνούν οι ημέρες εξαντλούνται τα τρόφιμα

Τρόφιμα για την ώρα υπάρχουν στην περιοχή. «Αλλά όσο περνούν οι ημέρες, θα εξαντλούνται. Φοβάμαι ότι θα έχουμε και στη Χαν Γιουνίς λιμό» ανησυχεί η Αλκίκ. Γκάζι και βενζίνη, όσο διατίθενται ακόμη αποθέματα, «κοστίζουν αστρονομικά ποσά. Κανείς δεν μπορεί να βρει αυτά τα χρήματα». Αναγκαστικά οι περισσότεροι, όπως φαίνεται και από τα βίντεο που στέλνει, μετακινούνται με τα πόδια. «Είμαστε παγιδευμένοι. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο. Οι άνθρωποι εδώ φοβούνται. Αλλά περιμένουμε. Να δούμε τι είδους συμφωνίες θα επιτευχθούν τελικά ενώ εν τω μεταξύ συνεχίζουν να πέφτουν βόμβες».