«Περίπου πέντε εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού. Επομένως, υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό που δεν μπορεί να αγνοηθεί και του οποίου η θέση στις εκλογές μπορεί να επηρεάσει πολλές εξισώσεις» υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» η Ντανίς Μπεστάς, υποψήφια δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης για το φιλοκουρδικό κόμμα DEM (πρώην HDP).
Το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς οι ψηφοφόροι του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και στο σημερινό αποτέλεσμα. Η δυναμική της Μπεστάς, βάσει των δημοσκοπήσεων, αγγίζει μόλις το 4%, ενώ στο παρελθόν οι υποψήφιοι του φιλοκουρδικού κόμματος συγκέντρωναν κατά προσέγγιση 10%.
«Οι Κούρδοι αισθάνονται άβολα όταν τους αναγνωρίζουν και τους θυμούνται μόνο την ώρα των εκλογών. Θέλουν η γλώσσα τους να είναι ορατή στην πόλη όπου ζουν, εργάζονται και αισθάνονται ότι ανήκουν»
«Στις προηγούμενες εκλογές το HDP αποφάσισε να στηρίξει τον Ιμάμογλου απέναντι στις απερίσκεπτες πρακτικές της κεντρικής κυβέρνησης. Παρά αυτή την καθοριστική απόφαση, δυστυχώς οι δημοτικές αρχές δεν σεβάστηκαν τα δικαιώματα των Κούρδων» προσθέτει η κούρδισσα πολιτικός. «Το απλούστερο παράδειγμα: δεν μπήκαν οδηγίες στα κουρδικά στις δημόσιες συγκοινωνίες, που τις χρησιμοποιούν εκατομμύρια Κούρδοι καθημερινά. Οι Κούρδοι αισθάνονται άβολα όταν τους αναγνωρίζουν και τους θυμούνται μόνο την ώρα των εκλογών. Θέλουν η γλώσσα τους να είναι ορατή στην πόλη όπου ζουν, εργάζονται και αισθάνονται ότι ανήκουν». Η Μπεστάς είναι ξεκάθαρη ότι το κόμμα της δεν εγκρίνει στις σημερινές εκλογές την ψήφο στον Ιμάμογλου, υποψήφιο του CHP.
Παράλληλα εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τις «πολύ ατυχείς» δηλώσεις της υποψήφιας του CHP στο Αφιονκαραχισάρ, Μπουρτζού Κιοκσάλ, ότι αν εκλεγεί «οι πόρτες του δήμου θα είναι ανοιχτές σε κάθε κόμμα εκτός από το HDP». Οι δηλώσεις της Κιοκσάλ «είναι και ενδεικτικές μιας σοβαρής πραγματικότητας» εξηγεί η Μπεστάς. «Στην Τουρκία, το κυβερνών μπλοκ ακολουθεί σταθερά εθνικιστική γραμμή. Υπάρχουν όμως και πολλά τμήματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης, ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως κοσμικές και μοντέρνες, που όμως έχουν εθνικιστική – ρατσιστική προσέγγιση.
Υπάρχουν ακόμη πολλοί μέσα στο CHP που αποφεύγουν ακόμη και να συναντηθούν με Κούρδους και το κόμμα DEM. Φανταστείτε ότι ένας δημόσιος φορέας, ο οποίος υποτίθεται ότι παρέχει υπηρεσίες στο κοινό χωρίς καμία διάκριση, εξετάζει ποιο κόμμα ψηφίζει ένα άτομο πριν του παράσχει υπηρεσίες. Προφανώς ούτε στην Τουρκία ούτε πουθενά στον κόσμο θα πρέπει να επιτρέπεται ένας τέτοιος ρατσιστικός, φασιστικός λόγος. Οι πόρτες των δήμων πρέπει να είναι ανοιχτές σε όλους».
Σε έρευνες του κόμματος σε κουρδικές επαρχίες διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση «έχει καταγράψει 500-1.000 εικονικούς ψηφοφόρους» σε πλατείες και δρόμους όπου δεν υπάρχουν σπίτια. «Διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας στις αρμόδιες αρχές και πιέσαμε προκειμένου να μεταφερθούν τα εκλογικά δικαιώματα των ψηφοφόρων μας που ζουν στη Δυτική Τουρκία και είναι εγγεγραμμένοι στο Κουρδιστάν. Παρά τη δόλια τακτική της κυβέρνησης, η κατάστασή μας είναι καλή» συνοψίζει η Μπεστάς. «Δεν έχουμε πραγματοποιήσει έρευνες στη Δυτική Τουρκία, αλλά γνωρίζουμε ότι θα κερδίσουμε ορισμένους δήμους».