Οι ΗΠΑ προχωρούν πάντα μπροστά, αλλά φυσικά υπάρχουν έντονες αντιθέσεις και βαθιά ριζωμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, το οποίο είναι δύσκολο διότι τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα είναι περιχαρακωμένα, λέει η Σούντα Ντέιβιντ-Γουίλπ, senior fellow στο German Marshall Fund of the United States (GMF), μιλώντας στο «Βήμα». Η ειδικός του GMF επισημαίνει, πάντως, ότι η χώρα καταφέρνει πάντα να προχωρεί σε βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας όμως ότι το πολιτικό περιβάλλον παραμένει διχασμένο, ενώ πολλοί πολίτες δεν θα ήθελαν να δουν και πάλι μια αναμέτρηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά θα προτιμούσαν νεότερους πολιτικούς.

«Το πολιτικό περιβάλλον παραμένει δικομματικό και διχασμένο. Οι πολίτες λαμβάνουν τα νέα και μαθαίνουν για τις εξελίξεις από διάφορες «φούσκες πληροφόρησης» όπου τα «νέα» στην πραγματικότητα δεν αφορούν το τι συμβαίνει αλλά αποτελούν μια παράθεση απόψεων. Στις ΗΠΑ λειτουργούν πολλά συνδρομητικά κανάλια, που μεταδίδουν απόψεις και όχι αντικειμενικές ειδήσεις. Αν δει κανείς τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο μίας ακόμη αναμέτρησης μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να δουν νεότερους πολιτικούς, κάτι που ισχύει ευρύτερα. Το αμερικανικό Κογκρέσο κυριαρχείται από baby boomers (σ.σ.: όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964) και πολλοί πολίτες θα ήθελαν εκπροσώπους από τη νέα γενιά» επισημαίνει η senior fellow του GMF.

Της ζητούμε να εκτιμήσει την πιθανότητα να υπάρξουν άλλοι υποψήφιοι. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, μπορεί κάποιος άλλος υποψήφιος εκτός από τον Τραμπ να προχωρήσει, μπορεί οι ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος να σκεφθούν διαφορετικά. Οπως είπα είναι ακόμη νωρίς: παρότι φαίνεται ότι θα δούμε και πάλι μια αναμέτρηση μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, εκτιμώ ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι την αρχή του επόμενου έτους για να έχουμε καλύτερη εικόνα» λέει.

Μήπως όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική πρόοδος στις ΗΠΑ; τη ρωτάμε. «Οι ΗΠΑ προχωρούν πάντα μπροστά αλλά φυσικά υπάρχουν έντονες αντιθέσεις και βαθιά ριζωμένα προβλήματα που χρειάζονται να αντιμετωπιστούν, κάτι που είναι δύσκολο διότι τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα είναι περιχαρακωμένα, όπως η οικονομική ανισότητα ή ο ρατσισμός. Αλλά έχουμε δείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι υπάρχουν πάντα βελτιώσεις. Είχαμε τον πρώτο μαύρο πρόεδρο, έχουμε αντιπρόεδρο μια γυναίκα μισή ινδικής καταγωγής και μισή Αφροαμερικανή. Στο πεδίο της οικονομίας, ο Μπάιντεν επενδύει σε υποδομές και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ο νόμος για τη «Μείωση του Πληθωρισμού» θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς και σε σχέση με την πράσινη μετάβαση. Οι ΗΠΑ είναι σε καλή θέση για περαιτέρω ανάπτυξη. Προχωρούν σε τεχνολογικά επιτεύγματα» απαντά.

«Στην εξωτερική πολιτική ο Μπάιντεν έχει κάνει καλή δουλειά βελτιώνοντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους μετά από τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά εν τέλει η προτεραιότητά του είναι η επιδίωξη των αμερικανικών συμφερόντων. Θεωρεί ότι η συνεργασία με τους συμμάχους είναι υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, θέση που διαφέρει από εκείνη που είχε ο Τραμπ. Πάντως, υπάρχουν ζητήματα στα οποία η θέση και η πολιτική του Μπάιντεν βρίσκονται περίπου εκεί που ήταν και εκείνες του Τραμπ, όπως στο ζήτημα της Κίνας. Η Κίνα θεωρείται στρατηγικός ανταγωνιστής και αντίπαλος των ΗΠΑ. Επίσης, όσον αφορά την Ευρώπη, η θέση ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Επιπλέον, όπως ο Τραμπ έτσι και ο Μπάιντεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τους πόρους τους στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, ενώ δίνει σημασία στη βιομηχανική πολιτική».

Η Σούντα Ντέιβιντ-Γουίλπ