Κύμα αντιδράσεων στη Γερμανία προκάλεσε η προ ημερών απόφαση νηπιαγωγείου στο Αμβούργο να μη στήσει εφέτος χριστουγεννιάτικο δέντρο με το σκεπτικό ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται περιττό».
Το θέμα πήρε διαστάσεις στον γερμανικό Τύπο και η διεύθυνση του σχολείου, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει στολίσει μόνο τρεις φορές δέντρο στη διάρκεια των Χριστουγέννων γιατί «δεν θέλει να περιορίζεται σε μία μόνο παράδοση», δέχτηκε πλήθος αρνητικών σχολίων.
Αγνωστοι έστησαν χριστουγεννιάτικο δέντρο πολύ κοντά στο κτίριο του νηπιαγωγείου, ενώ εμπορικά καταστήματα έστειλαν στους μικρούς μαθητές χριστουγεννιάτικα δώρα. Θέση πήραν δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί που βρήκαν παράλογη, αν όχι «απαράδεκτη», την κίνηση του νηπιαγωγείου και δη σε μια πολυπολιτισμική πόλη που συμπεριλαμβάνει πληθώρα παραδόσεων, υποστηρίζοντας ότι ειδικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος των «κοσμικών» Χριστουγέννων.
Αγιος Βασίλης αντί Ιησού
Το Αμβούργο δεν είναι η μοναδική ούτε η πρώτη περίπτωση ανάλογων πρακτικών ακύρωσης συμβόλων που ταυτίζονται με τα Χριστούγεννα. Την τελευταία δεκαετία η αναπαράσταση της Γέννησης με τη φάτνη ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα που έχουν ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα αφαιρούνται από δημόσιους χώρους και η φιγούρα του Ιησού αντικαθίσταται από τον Αγιο Βασίλη.
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι χώροι εργασίας και σχολεία καταργούν καθετι χριστουγεννιάτικο σε διακόσμηση και μουσική. Ακόμη και οι ευχές που ανταλλάσσονται στη διάρκεια των εορτών δεν εμπεριέχουν τη λέξη «Χριστούγεννα» προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται άτομα μη χριστιανικής πίστης.
Προ ημερών, η αμερικανική πόλη Τολέδο στο Οχάιο, έπειτα από επιστολή που έλαβε από τη Freedom From Religion Foundation, μια ΜΚΟ που υπερασπίζεται τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και εκπαιδεύει σε θέματα σχετικά με τον αθεϊσμό, απομάκρυνε τη φάτνη μπροστά από την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης. Η επιστολή ζητούσε την αφαίρεσή της σε ένδειξη σεβασμού προς την 1η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος και τη διαφορετικότητα: «Εχοντας τη φάτνη σε κοινή θέα, η πόλη δεν τηρεί τη θρησκευτική ουδετερότητα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η παρουσία της σε δημόσια περιουσία είναι διχαστική, περιττή και ακατάλληλη».
Πριν από μερικές εβδομάδες, στην Οτάβα του Καναδά η Εθνική Ενωση Οδηγών (Girl Guides of Canada), που είναι η μεγαλύτερη γυναικεία οργάνωση της χώρας, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ετήσια παρέλαση του Αϊ-Βασίλη, υπό τον φόβο ότι η συμμετοχή «θα προωθήσει θρησκευτικές πρακτικές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια απομάκρυνση μελλοντικών μελών που δεν συμμερίζονται αυτές τις πεποιθήσεις».
Για να μην προσβληθούν
Πέρυσι, στην πόλη Τέουβα της Δυτικής Φινλανδίας ένα σχολείο αποφάσισε να διοργανώσει δύο διαφορετικές γιορτές, μία στην εκκλησία και μία δεύτερη που περιελάμβανε εναλλακτικό πρόγραμμα, ενημερώνοντας σχετικά γονείς και κηδεμόνες. Την ίδια εποχή, στη Σουηδία, άλλο σχολείο γιόρτασε τη γιορτή της Αγίας Λουκίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τα Χριστούγεννα, με τρόπο που να μην προσβάλλει μουσουλμάνους μαθητές.
«Επιλέξαμε να αφαιρέσουμε τα χριστουγεννιάτικα στοιχεία» δήλωσε ο διευθυντής της σχολικής χορωδίας Γιόργκεν Πέρσον στη δημόσια τηλεόραση SVT, επισημαίνοντας ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν συμμετείχαν για αρκετά χρόνια στις εκδηλώσεις του σχολείου. Η απόφαση προκάλεσε σάλο, με βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών να αναφέρουν ότι το σχολείο ενέδωσε στις μουσουλμανικές απαιτήσεις, ενώ στηλιτεύτηκε από μερίδα του σουηδικού Τύπου ως μια επιλογή που «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους μαθητές ότι η θρησκεία είναι κάτι το επικίνδυνο και ακατάλληλο».