Του έμεινε μόνο ο Σι

Ενώ ο ρωσικός στρατός δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο από τους Ουκρανούς, ο Πούτιν επιζητεί να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα, η οποία πάντως επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και με τη Δύση

Του έμεινε μόνο ο Σι

Εγκλωβισμένος σε έναν αιματηρό και δαπανηρό πόλεμο – που ούτε να νικήσει μπορεί, αλλά ούτε και έχει το θάρρος να χάσει – βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέκα μήνες μετά την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία. Σε βαθμό που, στη Δύση και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ειδικοί κάνουν λόγο για μια σύρραξη που θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.

«Αναλυτές και στρατιωτικοί σχεδιαστές είναι βέβαιο ότι θα μελετούν τον πόλεμο στην Ουκρανία για πολλά χρόνια» αναφέρει το περιοδικό «Foreign Affairs», και τούτο διότι αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για το πώς μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις πυρός παγκοσμίως «παραπαίει τόσο άσχημα».

Από την άλλη, οι Ουκρανοί, ενισχυμένοι και από τη συνεχιζόμενη ροή όπλων και οικονομικής βοήθειας από τη Δύση, εξακολουθούν με υψηλό φρόνημα να μάχονται για τη χώρα τους, παρά τις βάναυσες τακτικές του ρωσικού στρατού και παρά τη στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών που έχει εξαθλιώσει τους αμάχους.

Διαδοχικά πλήγματα

Ενα ολέθριο πλήγμα που πέτυχαν έναντι των αντιπάλων τους (ρώσων στρατιωτών από την επιστράτευση του περασμένου Σεπτεμβρίου) ήταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον οικισμό Τσουλάκιβκα, στην περιφέρεια της Χερσώνας, με απολογισμό 500 νεκρούς και τραυματίες ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο στρατού.

Είχε προηγηθεί άλλο ένα ανάλογο καίριο πλήγμα, λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα στη Μακίιβκα του Ντονέτσκ. Η Μόσχα έκανε λόγο για 89 νεκρούς στρατιώτες της (οι Ουκρανοί ωστόσο μιλούν για 400) ενώ έριξε την ευθύνη στη μαζική χρήση των κινητών τηλεφώνων των Ρώσων που βρίσκονταν στη ζώνη εμβέλειας του εχθρού.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας πάντως, ο Πούτιν προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Ρώσους να τον στηρίξουν πιο ενεργά. Φαίνεται να το πετυχαίνει προσώρας διότι, παρά τα δεινά που έχει σημάνει για τη χώρα του η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία, «η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στις δυτικές κυρώσεις από ό,τι περίμεναν πολλοί, ενώ η τηλεοπτική προπαγάνδα του Κρεμλίνου υπήρξε αποτελεσματική στο να πειστούν πολλοί Ρώσοι ότι ο πόλεμος, όπως ισχυρίζεται ο Πούτιν, επιβάλλεται στη Ρωσία από τη Δύση», σχολιάζουν οι «New York Times».

Την ίδια ώρα, καθώς οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί της Ρωσίας με τη Δύση έχουν καταρρεύσει, το εμπόριο με την Κίνα έχει αντικαταστήσει μέρος των χαμένων εσόδων της. Βασικό καθήκον του Πούτιν είναι να δημιουργήσει αρκετή ροή ώστε να αντλεί χρήματα για την πολεμική μηχανή και τον προϋπολογισμό, εξ ου και από νωρίς στράφηκε προς την Κίνα.

Συνεργασία Μόσχας – Πεκίνου

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, οι σχέσεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο αναφέρουν αναλυτές. Αμφότεροι «μοιράζονται έντονο ενδιαφέρον για τη μείωση της οικονομικής τους εξάρτησης από τις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους και ασιάτες εταίρους τους, έχοντας σαφές κίνητρο να επεκτείνουν το εμπόριο και τις μεταξύ τους επενδύσεις», όπως χαρακτηριστικά προβλέπει το «The Atlantic».

Το έγκριτο περιοδικό αναφέρει ότι θα υπάρξει μάλιστα και μεγαλύτερη τεχνολογική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τη Μόσχα να ενισχύει τις ναυτικές δυνατότητες της Κίνας, δίνοντας στον κινεζικό στόλο πρόσβαση σε ρωσικά λιμάνια στην Απω Ανατολή, γεγονός που «θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία ασφαλείας του Ινδο-Ειρηνικού υπέρ ενός σινο-ρωσικού άξονα σε βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Ολα αυτά θα αποτελέσουν πεδίο συζητήσεων των δύο ανδρών σε ενδεχόμενη συνάντησή τους στη Μόσχα την άνοιξη. Προς το παρόν, ο Σι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δεχθεί την πρόσκληση του Πούτιν μιας και επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και με τη Δύση. Γνωρίζει όμως καλά ότι μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την κρίση. Συνεπώς, η όποια εμβάθυνση θα γίνει με τους όρους του Πεκίνου. Αλλωστε «ο Πούτιν δεν έχει πουθενά αλλού να στραφεί», παρατηρεί ο «Guardian».

Απώλειες

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι συνολικές απώλειες των Ρώσων από την έναρξη του πολέμου είναι: 109.720 στρατιώτες, 6.108 τεθωρακισμένα, 2.051 συστήματα πυροβολικού, 426 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS), 284 αεροσκάφη, 1.844 μη επανδρωμένα, 271 ελικόπτερα, 4.759 στρατιωτικά οχήματα και 723 πύραυλοι κρουζ.

Φαρσοκωμωδία η εκλογή προέδρου της Βουλής

Την κατάσταση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, έδειξε η δυσκολία εκλογής προέδρου της Βουλής, κάνοντας πολλούς Αμερικανούς να αναρωτηθούν αν οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι σε θέση να κυβερνήσουν αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Ο Κέβιν Μακάρθι έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ γύρων ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου του σώματος, που είχε σημειωθεί πριν από ακριβώς 100 χρόνια. Ο Μακάρθι χρειαζόταν 218 ψήφους, από τους 222 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, αλλά 20 από αυτούς, που ανήκουν στην ακροδεξιά «τραμπική» πτέρυγα του κόμματος, αποφάσισαν να μπλοκάρουν την εκλογή του στη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. Η ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη νέα Βουλή (εξέλεξαν 222 βουλευτές έναντι 212 Δημοκρατικών) καθώς και οι παραχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει ο Μακάρθι για να πείσει μερικούς από τους «αντάρτες» να τον ψηφίσουν δείχνουν ότι η «παράλυση» θα αποτελέσει κανονικότητα στη Βουλή, ακόμη και μετά την εκλογή προέδρου, καθώς μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών θα μπορεί να μπλοκάρει νομοσχέδια.

Ενοπλη βία στο Μεξικό για τη σύλληψη Οβίδιο

Βία έχει ξεσπάσει στο Μεξικό μετά τη σύλληψη ενός από τους γιους του Χοακίν Γκουσμάν, του μεγαλεμπόρου ναρκωτικών που έχει το παρατσούκλι «Ελ Τσάπο». Ο 32χρονος Οβίδιο Γκουσμάν συνελήφθη από τον μεξικανικό στρατό την Πέμπτη, θεωρούμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές φαιντανίλης (ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς), και η βία που ξέσπασε αμέσως μετά δείχνει τη δύναμη που έχει το καρτέλ Σιναλόα: ένοπλα μέλη του έστησαν οδοφράγματα στην ομώνυμη πολιτεία του Δυτικού Μεξικού, αρπάζοντας διά της βίας τα αυτοκίνητα τρομοκρατημένων περαστικών και πυροβολώντας εναντίον των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Πολιτείας Κουλιακάν. Ο Οβίδιο είχε ξανασυλληφθεί πριν από τρία χρόνια στο Κουλιακάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος όταν το καρτέλ Σιναλόα πήρε διά της βίας τον έλεγχο της πόλης. Είναι ένας από τους γιους του Ελ Τσάπο που ανέλαβαν το καρτέλ αφότου ο μεγαλέμπορος κοκαΐνης εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017. Η φαιντανίλη είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου των Αμερικανών 18-49 ετών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.