Η σημερινή (22/1) κινεζική Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά την πανδημία που οι κινέζοι πολίτες μπορούν να εορτάσουν υπό κανονικές συνθήκες. Η άρση των αυστηρών μέτρων περιορισμού για την καταπολέμηση της COVID-19 βρίσκει την Κίνα σε μια μεταβατική φάση. Από τη μια πλευρά, στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι να μείνει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα ο αριθμός των νεκρών, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε τις 60.000 σε έναν μήνα, καθώς πλέον ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλες τις κινεζικές πόλεις. Και, από την άλλη, να αφήσει πίσω την κοπιαστική τριετία των lockdowns και της καραντίνας, ώστε η χώρα να επιστρέψει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 2022 ήταν 3%. Οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι επισφαλείς, καθώς ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσο θα συνεισφέρει ο τουρισμός. Αυτό δεν αφορά μόνο την κινεζική οικονομία αλλά και την παγκόσμια. Καθώς η Κίνα ανοίγει, θα ξαναρχίσουν τα ταξίδια τόσο προς τη μεγάλη ασιατική χώρα όσο και από αυτήν. Προφανώς η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητα θα πάρει λίγο χρόνο λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Κίνας με άλλες χώρες, κυρίως δυτικές. Πάντως, ο κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χε προσπάθησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Για την Κίνα, η σταθεροποίηση της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αλλά και τη σταδιακή αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων αποτελεί τεράστια πρόκληση για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η ένταξη ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στην κινεζική οικονομία είναι εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, την ίδια στιγμή που πλέον χρειάζονται περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια. Επίσης, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θεωρείται σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για κάθε πολιτική ηγεσία, χωρίς να εξαιρείται η κινεζική. Ελπίδα για το Πεκίνο είναι πως το άνοιγμα μετά την COVID-19 και η ενίσχυση των οικονομικών δεικτών θα επαναφέρουν την όρεξη σε νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια.
Η Κίνα βλέπει προς το μέλλον έχοντας να διαχειριστεί και τον επίπονο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως σε θέματα τεχνολογίας. Ο ανταγωνισμός αυτός θα συνεχιστεί, αν και πλέον το κλίμα στις διμερείς συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον παρουσιάζεται κάπως καλύτερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό αποτυπώθηκε στην προ ημερών συνάντηση του Λιου Χε με την αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη Ζυρίχη. Παρά την οξύτατη ιδεολογική αντιπαράθεση με την Αμερική, η Κίνα γνωρίζει πως το ρίσκο μιας ενδεχόμενης διακοπής της συνεργασίας με τη Δύση είναι πολύ μεγάλο.
Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (CIFE), Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ (Ισραήλ).