«Ανησυχία» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τη διάθεση των Γάλλων εν όψει του σημερινού δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Κανείς δεν είναι βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα και αν αυτό θα φέρει ακυβερνησία στη Γαλλία, που δεν έχει κουλτούρα συνεργασιών στην κυβέρνηση, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για λίγα πράγματα μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπερντελά θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν πρόθυμοι άλλων κομμάτων για να τη στηρίξουν. Η συγκρότηση (αν και άρον-άρον και, συχνά, με μισή καρδιά) του λεγόμενου «δημοκρατικού μετώπου» απέναντι στην Ακροδεξιά οδήγησε στην παραίτηση εκατοντάδων υποψηφίων της Αριστεράς και του Κέντρου από τις «τριγωνικές» εκλογικές περιφέρειες, εκείνες δηλαδή στις οποίες στον δεύτερο γύρο είχαν περάσει τρεις υποψήφιοι, προκειμένου να μη διασπαστεί η ψήφος των δημοκρατικών κομμάτων.

Μη συμπαγές μέτωπο

Είναι άγνωστο τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό, αν δηλαδή θα οδηγήσει σε συσχετισμούς τέτοιους που θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις αριστερές, κεντρώες και κεντροδεξιές δυνάμεις. Αλήθεια είναι ότι μεγαλύτερη ωριμότητα στο θέμα του δημοκρατικού μπλόκου στην Ακροδεξιά επέδειξαν τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές και η ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία).

Το μεγάλο διακύβευμα είναι τι θα συμβεί στις προεδρικές εκλογές του 2027 και αν το αποτέλεσμα θα στρώσει το έδαφος για να ανέλθει η Λεπέν στην προεδρία

Η συμμαχία Ensemble, στην οποία ανήκει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν (Αναγέννηση), δεν είναι τόσο πειθαρχημένη – ούτε όσον αφορά τους υποψηφίους των συνεργαζόμενων κομμάτων, όπως του κεντρώου Modem του Φρανσουά Μπαϊρού και του δεξιού Ορίζοντες του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ούτε καν όσον αφορά στελέχη της ίδιας της Αναγέννησης που προέρχονται από τη Δεξιά, όπως ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Αυτοί αντιστέκονται στο να υποστηρίξουν υποψηφίους της Ανυπότακτης Γαλλίας στον σημερινό β’ γύρο των εκλογών, συνεχίζοντας τη γραμμή του «ni… ni…», δηλαδή «ούτε… ούτε…» (ούτε Ακροδεξιά ούτε Ακροαριστερά) που ακολουθούσε μέχρι πρότινος ο Μακρόν, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος άλλαξε πλεύση τις τελευταίες εβδομάδες όταν είδε ότι το «ni… ni…» θα έφερνε την Ακροδεξιά στην εξουσία.

Ο λόγος στους ψηφοφόρους

Το επιχείρημα των «ανταρτών» της μακρονικής συμμαχίας είναι ότι στις πολύ δεξιές εκλογικές περιφέρειες η υποστήριξη προς έναν αριστερό υποψήφιο στον β’ γύρο θα κάνει τους ψηφοφόρους είτε να απέχουν από τις εκλογές είτε να ψηφίσουν τον ακροδεξιό υποψήφιο της RN. Το αντεπιχείρημα είναι βεβαίως ότι μπροστά στην επέλαση της Ακροδεξιάς, είναι προτιμότερος ένας δημοκρατικός υποψήφιος σε όποιο κόμμα και αν ανήκει.

Η συμμαχία Ensemble δεν είναι τόσο πειθαρχημένη ούτε όσον αφορά τους υποψηφίους των συνεργαζόμενων κομμάτων ούτε καν όσον αφορά στελέχη της ίδιας της Αναγέννησης

Ο λόγος είναι πλέον στους ψηφοφόρους. Αν θα συσπειρωθούν στο δημοκρατικό μέτωπο, που είναι αλήθεια ότι έδειξε μια αρκετά μεγάλη δυναμική την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ή αν θα το διασπάσουν κρίνοντας «κατά περίπτωση» ποιον θα υποστηρίξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, όπως συστήνουν οι «απρόθυμοι» της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν και μεγάλο μέρος των δεξιών Ρεπουμπλικανών, που ήρθαν τέταρτοι στον α’ γύρο.

Το μεγάλο διακύβευμα είναι τι θα συμβεί στις προεδρικές εκλογές του 2027 και αν το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα στρώσει το έδαφος για να ανέλθει η Λεπέν στην προεδρία. Το βέβαιο είναι ότι αν η Εθνική Συσπείρωση αποκλειστεί από την πρωθυπουργία στις σημερινές εκλογές, θα το εκμεταλλευτεί στα σχεδόν τρία χρόνια που απομένουν ως τις προεδρικές εκλογές για να καταγγέλλει το «σύστημα» που εμποδίζει τους ακροδεξιούς να ανέλθουν στην εξουσία.