Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φημίζεται ούτε για την πνευματική του καλλιέργεια ούτε για τη γνώση της Ιστορίας. Γνωρίζει όμως πώς να χειρίζεται ζητήματα που προκαλούν διχασμό στην αμερικανική κοινωνία όπως οι πολιτισμικοί πόλεμοι. Αυτό το ταλέντο του ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει εκ νέου, αν εκλεγεί, όπως αναφέρει η «Washington Post», η οποία θυμίζει μια ανάλογη χαρακτηριστική πρωτοβουλία του Τραμπ που έμεινε ανολοκλήρωτη.
Το καλοκαίρι του 2020, μεσούσης της πανδημίας, ο Τραμπ ζήτησε από την τότε υπουργό Παιδείας, Μπέτσι ντε Βος, να απαγορευτεί από τη διδακτέα ύλη στα αμερικανικά σχολεία ένα εγχειρίδιο Ιστορίας με τίτλο «Project 1619», ένα δοκίμιο που είχε δημοσιευτεί στους «New York Times» και στο οποίο υποστηριζόταν ότι η δουλεία αποτελεί ιδρυτικό συστατικό της αμερικανικής Ιστορίας (το 2019 είχαν συμπληρωθεί 400 χρόνια από την πρώτη μεταφορά δούλων από την Αφρική στις ΗΠΑ). H Ντε Βος, η οποία σημειωτέον ήταν πιστή πολιτική σύμμαχος του Τραμπ, υπέρμαχος της θρησκευτικής παιδείας και της κατοχής όπλων σε ορισμένα σχολεία σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση από αρκούδες (!), του απάντησε ότι βάσει της νομοθεσίας η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει το βιβλίο, ότι η Ιστορία στις ΗΠΑ διδάσκεται μέσω πολλών βιβλίων και ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό σύγγραμμα Ιστορίας.
Η σύσταση της «Επιτροπής 1776»
Μη ικανοποιημένος από την απάντηση της υπουργού του ο Τραμπ ανακοίνωσε τη σύσταση της «Επιτροπής 1776», με σκοπό την πιο πατριωτική εξιστόρηση της αμερικανικής Ιστορίας, στην οποία φαινόμενα όπως η δουλεία και ο ρατσισμός θα υποβαθμίζονταν. Η επιτροπή, αποτελούμενη από 18 συντηρητικούς πανεπιστημιακούς, παρέδωσε στο επιτελείο του Τραμπ ένα «πατριωτικό» εγχειρίδιο 41 σελίδων, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου δύο μέρες πριν ο Τραμπ αποχωρήσει από την εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020. Το εγχειρίδιο της «Επιτροπής 1776» εγκαταλείφθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε την προεδρία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η πρωτοβουλία του Τραμπ μόνον αθώα δεν ήταν. Στις 25 Μαΐου 2020 ο μαύρος Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη. Η δολοφονία προκάλεσε πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας σε όλη την Αμερική και το σύνθημα «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) έγινε παγκόσμια κραυγή κατά του ρατσισμού. Ομως ο Τραμπ γνώριζε ότι η μάχη για την επανεκλογή του ήταν δύσκολη και αναζητούσε κάθε είδους ευκαιρία να συσπειρώσει τη βάση των ψηφοφόρων του. Θεώρησε ότι οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Φλόιντ θα στρέφονταν εναντίον του και έκρινε σκόπιμο να καλλιεργήσει κλίμα διχασμού και πόλωσης. «Η «Επιτροπή 1776″ θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά της Αμερικής μαθαίνουν ότι ζουν στην καλύτερη και σπουδαιότερη χώρα στην ιστορία του κόσμου» τονιζόταν στην ανακοίνωση για τη σύσταση της «Επιτροπής».
Στο πρόγραμμά του εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του για την παιδεία: ανάμεσά τους, η επανασύσταση της «Επιτροπής 1776».