Το διπλό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπαν

Με τα ταξίδια του στη Ρωσία, στην Κίνα και την επίσκεψή του στον Τραμπ ο ούγγρος πρωθυπουργός προωθεί την προσωπική του ατζέντα - Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να «ψαλιδίσουν» την ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

Από την 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο η καρδιά της ενωμένης Ευρώπης χτυπά στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και (θεωρητικά) στη Βουδαπέστη, καθώς η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ωστόσο από τη δεύτερη ημέρα της ουγγρικής προεδρίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ανέλαβε ρόλο «ειρηνοποιού» στην Ουκρανία, ταξίδεψε διαδοχικά στο Κίεβο και στη Μόσχα, κατόπιν στην Κίνα και στις ΗΠΑ, προωθώντας μια ατζέντα από την οποία έσπευσαν να τηρήσουν αποστάσεις οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

ΕΕ: Ενόχληση και «άδειασμα»

Οι Βρυξέλλες διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν την παραμικρή επίσημη ενημέρωση για τα σχέδια του Ορμπαν. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η επίσκεψη Ορμπαν στη Μόσχα είχε «αποκλειστικά διμερές πλαίσιο», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δεν συνδιαλέγεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οσο για το ταξίδι στο Πεκίνο, οι Βρυξέλλες δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους που ο ούγγρος ηγέτης, με τον αέρα της ευρωπαϊκής προεδρίας, κάνει μπίζνες με τους Κινέζους και παζαρεύει τη διεύρυνση της οικονομικής παρουσίας τους στη χώρα του.

Βέβαια, δεν ίδρωσε το αφτί του  πρωθυπουργού της Ουγγαρίας που βρίσκεται επί χρόνια στα μαχαίρια με τις Βρυξέλλες για τη φιλορωσική στάση του, για αυταρχισμό και υπονόμευση του κράτους δικαίου στο εσωτερικό. Αντίθετα, με την πρωτοβουλία του αυτή μπήκε και άλλο στο μάτι των πρώην εταίρων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο χώρισαν οι δρόμοι τους το 2021, ενώ ο ίδιος διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά.

Οι Βρυξέλλες δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους που ο ούγγρος ηγέτης, με τον αέρα της ευρωπαϊκής προεδρίας, κάνει μπίζνες με τους Κινέζους

Το κόμμα του Ορμπαν, Fidesz, παρά τις απώλειες που υπέστη στις ευρωεκλογές κατέλαβε 11 από τις 21 έδρες της Ουγγαρίας και συμμετέχει στη νεότευκτη ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Πατριωτών. Στην ευρωομάδα εντάχθηκαν τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν, του Αυστριακού Χέρμπερτ Κικλ και του Τσέχου Αντρέι Μπάμπις, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς, το ισπανικό Vox, το πορτογαλικό Chega!, το ολλανδικό Vlaams Belang κ.ά. (συνολικά 84 έδρες).

Με την «ειρηνευτική αποστολή» του στη Μόσχα, ο Ορμπαν εμφανίζεται ως «προνομιακός συνομιλητής» του Πούτιν και γεφυροποιός των Ευρωπαίων Πατριωτών με το Κρεμλίνο, την ώρα που παραπαίει το αντίπαλο ακροδεξιό στρατόπεδο (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές – ECR) υπό την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Διόλου τυχαία η ευρωομάδα των Πατριωτών συγκροτήθηκε και απέσπασε δυνάμεις από το ECR τις αμέσως επόμενες ημέρες του ταξιδιού του Ορμπαν στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Πούτιν.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Ορμπαν στον Ντόναλντ Τραμπ, στη βίλα του στη Φλόριδα την περασμένη Πέμπτη, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. «Συζητήσαμε τρόπους για να κάνουμε ειρήνη (σ.σ.: στην Ουκρανία). Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι θα το λύσει» δήλωσε ο Ορμπαν. Η ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» έγραψε ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός θα μπορούσε να μεταφέρει στον Τραμπ «πληροφορίες» που συγκέντρωσε στη Μόσχα.

Αναζητούν «αντίμετρα» στις Βρυξέλλες

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και πολιτικοί από σχεδόν όλες τις παρατάξεις αναζητούσαν τρόπους για να «κοντύνουν» την προεδρία της Ουγγαρίας προτού ακόμα πάει ο Ορμπαν στη Μόσχα, στο Πεκίνο και στη Φλόριδα.

Ενα σενάριο, που σκοντάφτει στις πρόνοιες της συνθήκης της Λισαβόνας, θέλει το «ψαλίδισμα» της ουγγρικής προεδρίας χρονικά, δηλαδή να αναλάβει νωρίτερα η επόμενη στη σειρά χώρα, η Πολωνία. Ενα άλλο σενάριο υλοποιείται ήδη με την περιορισμένη, χαμηλόβαθμη εκπροσώπηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στις διαβουλεύσεις στη Βουδαπέστη. Ωστόσο αποτελεί πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα, πόσω μάλλον εάν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο Τραμπ και ο Ορμπαν εμφανιστεί ως προνομιακός συνομιλητής του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.