Για πολλά χρόνια ήταν γνωστός ως ο «μάγειρας του Πούτιν», ο οποίος δειπνούσε συχνά μαζί με τους ηγέτες ξένων χωρών στο εστιατόριό του. Προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου, πρώην φυλακόβιος που καταδικάστηκε για πρώτη φορά στα 18 του χρόνια και ένας από τους γνωστότερους ρώσους ολιγάρχες που χρηματοδότησε και λειτούργησε το περιβόητο εργοστάσιο των τρολ και των fake news στην Αγία Πετρούπολη, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης το περασμένο φθινόπωρο όταν ανακοίνωσε πως είναι ο ιδρυτής του ιδιωτικού στρατού «Βάγκνερ», που στρατολογούσε κόσμο για να πολεμήσει στην Ουκρανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου, και έκτοτε η δημοφιλία του είναι τόσο μεγάλη ώστε κυκλοφορούν φήμες ότι ίσως έχει πολιτικές φιλοδοξίες.
Μεγάλη επιρροή και φήμες για κόμμα
Και ενώ τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ρωσικά κανάλια και εφημερίδες περιορίζονται στο να αναφέρουν τις επιτυχίες των μισθοφόρων του στο πεδίο των μαχών, τα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα γράφουν ότι ο Πριγκόζιν έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της ηγεσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πολλά ρωσικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι μαζί με τον ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ πίεσαν και πέτυχαν τον διορισμό του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστού ως «σφαγέα της Συρίας», ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Πριγκόζιν να σχεδιάζει την ίδρυση κινήματος και στη συνέχεια πολιτικού κόμματος.
Τα ίδια ρωσικά δημοσιεύματα εμφανίζουν το Κρεμλίνο ενοχλημένο από αυτά τα σενάρια και επικαλούνται ρώσους ακτιβιστές που λένε ότι ο Πριγκόζιν «πάτησε τον κάλο» του Πούτιν όταν άρχισε να ασκεί κριτική εναντίον του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού χωρίς την έγκριση του ρώσου προέδρου. Η επαναφορά του στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ στην ηγεσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η απαγόρευση στον Πριγκόζιν να στρατολογεί βαρυποινίτες από τις ρωσικές φυλακές ερμηνεύονται ως προσπάθειες της Μόσχας να περιορίσει την επιρροή του.
Ομως ο Πριγκόζιν δεν φαίνεται να πτοείται. Τον περασμένο Ιανουάριο δεν έκρυψε την οργή του όταν στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας δεν έγινε αναφορά στον ρόλο των μισθοφόρων του για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία. Η διαμάχη του με το υπουργείο προκάλεσε τόσο σφοδρές αντιδράσεις ώστε χρειάστηκε να παρέμβει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως «προϊόν πληροφοριακής χειραγώγησης».
Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Πριγκόζιν ξαναχτύπησε. «Το 2024 θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Ουκρανίας μαζί με τον Ποροσένκο και τον Ζελένσκι» ανακοίνωσε σε βίντεο στο Telegram φορώντας στρατιωτική στολή υπό τον κρότο των βομβαρδισμών κοντά στο Μπαχμούτ της Ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε και πάλι το υπουργείο Αμυνας ότι δεν στέλνει αρκετά πυρομαχικά στους «Βαγκνερίτες».
Πριν από λίγες ημέρες ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να στρατολογήσει άλλους 30.000 μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου στα 42 κέντρα της ομάδας «Βάγκνερ» που έχουν ανοίξει σε ολόκληρη τη Ρωσία. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, στη Σιβηρία γραφεία της «Βάγκνερ» έχουν ανοίξει σε δημόσια κτίρια, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες προπονούνται ακόμα και παιδιά από την ηλικία των 4 ετών. Την ίδια ώρα διαφήμιση της «Βάγκνερ» με μια γυναικεία φωνή που καλεί τους άνδρες να καταταγούν κυκλοφορεί και στην ιστοσελίδα με βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου Pornhub.
Οσον αφορά το μέλλον που ετοιμάζει ο Πριγκόζιν για τον εαυτό του, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, αναφέρει η αντιπολιτευόμενη «Novaya Gazeta Europe»: δεν χρειάζεται να ιδρύσει κόμμα και να ακολουθήσει μια παραδοσιακή πολιτική διαδρομή καθώς έχει τον δικό του στρατό που του είναι πιστός και θα τον στηρίξει. Ωστόσο οι πολιτικοί επιστήμονες αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως τη στιγμή που κάποιο δικαστήριο θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, η τεράστια πλειοψηφία όσων τον στηρίζουν τώρα θα τον εγκαταλείψουν.