Το κυριότερο δυνατό σημείο της Κάμαλα Χάρις είναι ότι αναζωογονεί την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών με πολλούς τρόπους: δίνει νέο momentum στο κόμμα, όπως ήδη αντικατοπτρίστηκε στις δημοσκοπήσεις που πλέον έχουν τάση υπέρ της Χάρις (και όχι υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ), συσπειρώνει σε μεγάλο βαθμό τους Δημοκρατικούς και προσελκύει χρηματοδότηση – ήδη έσπασε ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων σε μια μέρα.
Ενα άλλο δυνατό σημείο της Χάρις είναι η ηλικία της. Ο 78χρονος Τραμπ έχτισε την εκστρατεία του τονίζοντας τη μεγάλη ηλικία του Τζο Μπάιντεν (81 ετών) αλλά απέναντι στην 59χρονη αντιπρόεδρο όλα τα επιχειρήματά του αντιστρέφονται και πλήττουν τον ίδιο καθώς είναι πλέον ο γηραιότερος διεκδικητής του Λευκού Οίκου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ενα ακόμη δυνατό σημείο είναι το παρελθόν της ως εισαγγελέως στην Καλιφόρνια που την κάνει να δείχνει σκληρή προς το έγκλημα, το οποίο αφαιρεί από τον Τραμπ, που είναι καταδικασμένος εγκληματίας, το επιχείρημα ότι οι Δημοκρατικοί είναι μαλακοί απέναντι στην εγκληματικότητα.
Η Χάρις ελπίζει ότι θα ξαναφέρει πίσω στο Δημοκρατικό Κόμμα τους μαύρους ψηφοφόρους, ιδίως εκείνους χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές που είχαν αρχίσει να στρέφονται προς τον Τραμπ, καθώς και τους νέους σε ηλικία που αισθάνονταν ότι δεν τους εκπροσωπούσε ο Τραμπ αλλά ούτε και ο Μπάιντεν.
Αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την απαγόρευση των αμβλώσεων το 2022, η Χάρις πήρε πάνω της το ζήτημα, γεγονός που τη βάζει σήμερα σε πλεονεκτική θέση όχι μόνο έναντι του Τραμπ αλλά και έναντι του Μπάιντεν, ο οποίος, λόγω φύλου και ηλικίας, δεν αισθανόταν άνετα να μιλάει για αμβλώσεις.
Τα αδύνατα σημεία
Το κυριότερο αδύνατο σημείο της Χάρις είναι πως είναι γυναίκα και μαύρη (και Ινδή). Αυτό δίνει τροφή σε διάφορα στερεότυπα τα οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Τραμπ. Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που έχει την τάση να «ξεφεύγει» πετώντας χοντράδες, το οποίο τελικά μπορεί να αποξενώσει ακόμη περισσότερες γυναίκες ή μαύρους ψηφοφόρους.
Ενα άλλο σημαντικό αδύνατο σημείο της Χάρις είναι ότι χρεώνεται τις αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο δυσκολεύει το μήνυμά της ότι εκπροσωπεί την αλλαγή. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι με την απόσταση των τριάμισι και πλέον ετών που τους χωρίζει από τη διακυβέρνηση Τραμπ, οι ψηφοφόροι τείνουν να ξεχνούν τα μελανά στοιχεία της και να τη βλέπουν πιο ευνοϊκά.
Ανάμεσα στα αδύνατα σημεία της Χάρις είναι και η «χαλαρή» πλευρά της που την κάνει, για παράδειγμα, να γελάει με την ψυχή της. Ο Τραμπ την κοροϊδεύει για το καμπανιστό γέλιο της, λέγοντας ότι δείχνει πως είναι «τρελή». Η ίδια η Χάρις έχει εξηγήσει ότι έχει «κληρονομήσει» το πηγαίο γέλιο της μητέρας της (σπουδαίας βιολόγου που έκανε έρευνες για τον καρκίνο) και ότι δεν της ταιριάζει να γελάει ντροπαλά, κρύβοντας το στόμα με το χέρι της. Ομως πολλοί τη συμβουλεύουν να «μαζέψει» αυτή την πλευρά της.
Τέλος, το γεγονός ότι η Χάρις βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον Μπάιντεν για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ δεν λέει και πολλά αν δεν αποδείξει η ίδια την αξία της, διότι το μέτρο σύγκρισης με έναν γηραιό υποψήφιο που φαινόταν συχνά σαν να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του ή να συγκεντρώσει τη σκέψη του είναι μάλλον χαμηλό.
Από την ίδια εξαρτάται να αναδείξει τα δυνατά της σημεία, όπως την ικανότητά της να τα βάζει με τον αντίπαλό της. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που απέκτησε κατά τη θητεία της ως εισαγγελέως και το οποίο έχει ξεδιπλώσει με επιτυχία σε διάφορες περιπτώσεις – από τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 απέναντι στον Μπάιντεν, όταν τον «ανέκρινε» για την αμφιλεγόμενη στάση του όσον αφορούσε τα μεικτά σχολεία (για μαύρους και λευκούς) στη δεκαετία του ’70, μέχρι τη θητεία της ως γερουσιαστή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, κατά την οποία οι έντονες αντιπαραθέσεις της γίνονταν viral.