Οι μπλε και οι κίτρινες ζωγραφισμένες γραμμές στις πινακίδες στην είσοδο της ρωσικής πόλης Σούτζα είναι μια αναμφισβήτητη απόδειξη πως, πρώτον, ορισμένοι πολίτες της Ρωσίας ζουν αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο του Κιέβου και, δεύτερον, ότι ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία πράγματι δεν εξελίσσεται όπως είχε προγραμματιστεί.

Υστερα από πολύμηνη άμυνα και την αποτυχημένη αντεπίθεση του περασμένου χρόνου, η Ουκρανία μέσα σε δύο εβδομάδες έχει κατορθώσει με την τολμηρή, μυστική στρατιωτική της επίθεση να ελέγχει τουλάχιστον 28 πόλεις και χωριά στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ, ενώ έχει αναγκάσει περισσότερους από 132.000 Ρώσους να εκκενώσουν τις γύρω περιοχές.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται ακόμη στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερο έδαφος, ενώ χρησιμοποιώντας drones-καμικάζι έχουν προκαλέσει πλήγματα σε ρωσικές υποδομές και έχουν ανατινάξει τρεις γέφυρες.

«Νεκρή ζώνη»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν περισσότερα από 1.250 τετρ. χλμ. «εχθρικού εδάφους», μέσα και γύρω από τη ρωσική συνοριακή πόλη Σούτζα, τα οποία και θα λειτουργήσουν ως «νεκρή ζώνη» και κατελήφθησαν ως μέρος «αμυντικής επιχείρησης».

Στην ίδια ομιλία εξήγησε ότι δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τους συμμάχους του για την εισβολή, καθώς θα είχαν απορρίψει το σχέδιο – την πρώτη εισβολή σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ως «μη ρεαλιστικό». Τελικά όμως η επίθεση απέδειξε ότι οι κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και οι απειλές της για κλιμάκωση του πολέμου ήταν «αφελείς» και «καταστράφηκαν κοντά στη Σούτζα».

Πράγματι, η απρόβλεπτη εισβολή στο Κουρσκ – όπου σημειώθηκε η τεράστια μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στην οποία οι Σοβιετικοί σταμάτησαν την προέλαση των Ναζί – κατέδειξε τα κενά των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού καθώς και την έλλειψη ρώσων στρατιωτών έτοιμων για μάχη. Τα γρήγορα κέρδη της Ουκρανίας έχουν επίσης ανατρέψει την παγκόσμια αντίληψη που είχε εδραιωθεί εδώ και καιρό σχετικά με μια αργή αλλά σταθερή ρωσική πορεία προς τη νίκη σε έναν πόλεμο φθοράς.

Ωστόσο, αναλυτές εξηγούν πως αυτή η, εκ πρώτης όψεως, επιτυχημένη στρατιωτική κίνηση θα μπορούσε να παγιδεύσει τον ουκρανικό στρατό. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τρία πιθανά σενάρια στα οποία η επιχείρηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατηγική αποτυχία.

Πρώτον, η Μόσχα θα μπορούσε να απωθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων – κάτι που ήδη συμβαίνει. Αλλωστε, όσο περισσότερο προχωρούν τα στρατεύματα του Κιέβου στη Ρωσία τόσο πιο εκτεθειμένα είναι και τόσο πιο ευάλωτη είναι και η αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Δεύτερον, η κατοχή ρωσικού εδάφους μπορεί τελικά να μη χρησιμεύσει ως πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο για αυτό που η ουκρανική κυβέρνηση ορίζει ως «μια δίκαιη ειρήνη». Στην προκειμένη φάση, φαίνεται αδύνατο ο Πούτιν να αποδεχθεί οποιοδήποτε διάλογο όσο τμήμα της Ρωσίας βρίσκεται υπό ουκρανική κατοχή, όπως έκαναν σαφές αυτή την εβδομάδα ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Και, τρίτον, η εισβολή στο Κουρσκ μπορεί να μη σταματήσει την ταχεία προέλαση της Ρωσίας στο μέτωπο του Ντονέτσκ. Για την ώρα η Ρωσία δεν έχει στείλει ακόμη στο Κουρσκ πολλές από τις έμπειρες στρατιωτικές μονάδες της που δραστηριοποιούνται στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας. Αντίθετα, ο ουκρανικός στρατός είναι αυτός που έχει μεταφέρει τις περισσότερες δυνάμεις του από το Ντονέτσκ στο Κουρσκ – «δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για εξαιρετική ιδέα ή αυτοκτονική κίνηση» επισημαίνουν οι «Νew Υork Τimes».

Προέλαση στο Ντονέτσκ

Πάντως, καθώς η Ουκρανία σημειώνει ταχεία πρόοδο στο ρωσικό έδαφος, ο ρωσικός στρατός προελαύνει σταθερά σε όλη την Ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, απέχει  ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη Ποκρόβσκ, ρωσικό στόχο και στρατιωτικό κόμβο της Ουκρανίας.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης της πόλης, Σερχίι Ντόμπριακ, δήλωσε στο ουκρανικό Radio Svoboda ότι οι κάτοικοι έχουν δύο εβδομάδες για να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα οι ολοένα και σφοδρότερες μάχες θα κάνουν τη ζωή στην περιοχή «μη βιώσιμη».

Βέβαια, ουκρανοί αξιωματούχοι του στρατού υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να περάσουν από κάποιες πόλεις και πως η ρωσική προέλαση έχει επιβραδυνθεί από τις 19 Αυγούστου. Οπως και να έχει, οι «ΝΥ Times» εκτιμούν πως είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να συντριβεί το Ποκρόβσκ όπως η Μαριούπολη, το Μπαχμούτ και η Αβντιίβκα.

Τι θα συμβεί τότε παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Ο έλεγχος του Ποκρόβσκ και μια άμεση προέλαση στα δυτικά σύνορα της περιοχής του Ντονέτσκ μπορεί να είναι αρκετά για να διεκδικήσει ο Πούτιν μια πολιτική νίκη και να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις αλλά μπορεί και όχι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ουκρανία θα καταφέρει να κρατήσει όσο χρειαστεί το τμήμα της Ρωσίας που κατέχει σήμερα.