Σκόπια και Σόφια αναζητούν τη «χρυσή τομή»

Η νέα κυβερνητική συνάντηση μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας (αυτή τη φορά στη Σόφια) που επίκειται την Τρίτη 25 Ιανουαρίου αναμένεται με ενδιαφέρον εκατέρωθεν. Η πρόσφατη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και Κιρίλ Πετκόφ στα Σκόπια και η (μικρή) πρόοδος που συντελέστηκε σε ορισμένα ζητήματα δημιούργησαν την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και να ανοίξει ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη Βόρεια Μακεδονία. Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών περιλάμβανε ορισμένες «χειρονομίες» καλής θέλησης, αλλά και βούληση για περαιτέρω πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο κρατών, ενώ η Βουλγαρία αποδέχθηκε να χρησιμοποιεί το «Βόρεια Μακεδονία». Ως αντιστάθμισμα, τα Σκόπια απέστειλαν ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ όπου ξεκαθάριζαν ότι το όνομα της χώρας τους δεν συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις επί γεωγραφικής περιοχής στη Βουλγαρία. Στην προσεχή συνάντηση αναμένεται να οριστούν πέντε διμερείς επιτροπές, τα μέλη και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι επιτροπές θα εργαστούν στους τομείς της Ιστορίας, της Ενέργειας, των Υποδομών, του Πολιτισμού και της Παιδείας.

Τα «αγκάθια»

Το μεγάλα «αγκάθια» στο διμερές πλαίσιο σχετίζονται με την Ιστορία και τις μειονότητες. Σύμφωνα με τον Πετκόφ, οι ομάδες εργασίας «θα συζητήσουν μέρος της Ιστορίας κατά την οποία υπήρξε φασιστικό καθεστώς σε όλη την Ευρώπη και πώς αυτό επηρέασε το έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Οσον αφορά το μειονοτικό, η πάγια θέση της Σόφιας είναι η επίσημη αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια «απομακρύνονται» από τη δική τους μειονότητα στη Βουλγαρία. «Δεν αφορά τη Βόρεια Μακεδονία σε ποιο μέρος και τι είδους μειονότητα υπάρχει στην περιοχή, διότι αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας»σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόγιαν Μάριτσιτς, σπεύδοντας μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις να ανασκευάσει. Τόσο το εθνικιστικό VMRO – DPNE, όσο και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ κατήγγειλαν τις δηλώσεις Μάριτσιτς.

Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μειονότητας που σχετίζεται με τη Βόρεια Μακεδονία στο έδαφός της. Πηγές από τα Σκόπια τόνιζαν στο «Βήμα» ότι το αίτημα για «αναγνώριση μειονότητας είναι πάντα πολιτικό» και ότι με την τακτική της η Σόφια «επιχειρεί να έχει λόγο στα εσωτερικά της Βόρειας Μακεδονίας».

Προεδρικό «καμπανάκι»

Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Πετκόφ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Στέβο Πεντάροφσκι. Λίγες μέρες αργότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο ΠτΔ τόνισε την ανάγκη η τελική συμφωνία με τη Βουλγαρία να υποβληθεί στη Βουλή. «Θα πρέπει να συζητηθεί και να υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, όχι όμως κατ’ ανάγκην από πλειοψηφία δύο τρίτων, επειδή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» υποστήριξε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.