Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στη σκηνή του Εθνικού Συνταγματικού Κέντρου στη Φιλαδέλφεια, θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ θα συναντηθούν από κοντά – και μάλιστα ενώπιον των 240 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Θα είναι επίσης το πρώτο ντιμπέιτ μετά από εκείνο του Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου, το οποίο είχε τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τον δεύτερο, εγείροντας ανησυχίες για τις διανοητικές του ικανότητες και δημιουργώντας το κλίμα που τελικά τον οδήγησε στην παραίτηση. Είναι σαφές λοιπόν πως στο ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου το διακύβευμα για τους δύο υποψηφίους είναι μεγάλο, αφού η όλη διαδικασία μπορεί να αποβεί καθοριστική για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Τα «καυτά μικρόφωνα»

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο εκστρατειών σχετικά με το εάν οι κανόνες του ντιμπέιτ (που είχαν οριστεί αρχικά όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ακόμα υποψήφιος) εξακολουθούν να ισχύουν τώρα που η Χάρις έλαβε το χρίσμα.

Ο κυριότερος προβληματισμός αφορούσε το εάν το μικρόφωνο του ενός υποψηφίου θα είναι κλειστό όταν ο άλλος μιλάει. Ο κανόνας ίσχυε κατά την τηλεμαχία μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, με πολλούς να αποδίδουν την καλή απόδοση του πρώην προέδρου στην πειθαρχία που του επέβαλαν τα κλειστά μικρόφωνα.

Γενικά τα ανοιχτά, αποκαλούμενα «καυτά μικρόφωνα», μπορούν να βοηθήσουν αλλά και να πλήξουν τους εκάστοτε υποψήφιους καθώς είναι πιθανόν να «πιάσουν» σχόλια, τα οποία δεν προορίζονται για το κοινό, ενώ επιτρέπουν στην ουσία στους συμμετέχοντες να διακόπτουν τον αντίπαλό τους.

Το Δημοκρατικό επιτελείο ήταν αυτό που πίεσε να αλλάξει ο κανόνας, αλλά το ABC δήλωσε πως δεν θα γίνει κάποια αλλαγή. Βέβαια, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Τραμπ ή η Χάρις δεν θα επιχειρήσουν να παρέμβουν ακόμα και εκτός μικροφώνου. Καθώς λοιπόν οι κανόνες φαίνεται πως θα παραμείνουν ίδιοι και η μεγάλη συνάντηση όλο και πλησιάζει, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και στα δύο στρατόπεδα.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ, όπως αναφέρουν οι «New York Times», κατευθύνουν τον πρώην πρόεδρο να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και στη μετανάστευση, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του έχουν πολλές φορές συνδέσει τη Χάρις με τα συγκεκριμένα ζητήματα, για τα οποία μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων επικρίνει τις πολιτικές Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, το αμερικανικό μέσο επισημαίνει πως η ομάδα του Τραμπ έχει σκιαγραφήσει πιθανές απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων, καθώς αναμένεται η αντιπρόεδρος να επιμείνει στο συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη, το επιτελείο της Χάρις, σύμφωνα με το CNN, αντιμετωπίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών ως αουτσάιντερ, δεδομένης της μακράς εμπειρίας του Τραμπ στα εκλογικά ντιμπέιτ – αυτή θα είναι η έβδομη φορά του, οι περισσότερες από οποιονδήποτε υποψήφιο στην Ιστορία.

Ωστόσο, μία από τις επικοινωνιακά δυνατές στιγμές της Χάρις που συχνά επισημαίνουν οι υποστηρικτές της, είναι το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων το 2020, εναντίον του Μάικ Πενς. Καθώς η Χάρις επέκρινε την αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στην πανδημία, ο Πενς προσπάθησε να τη διακόψει. «Κύριε αντιπρόεδρε, μιλάω» απάντησε εκείνη με ψυχραιμία, με το συγκεκριμένο απόσπασμα να έχει ξαναγίνει viral εν όψει της επικείμενης τηλεμαχίας.