Η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη, δεν έχει χειριστεί από κάποια επίσημη θέση τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εχει όμως συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον. Ούσα προσωπική φίλη της Κάμαλα Χάρις, η Κουναλάκη είχε πείσει την αμερικανίδα αντιπρόεδρο να βρει τον χρόνο για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από σχεδόν τρία χρόνια στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Μιλώντας στο «Βήμα» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, η ομογενής πολιτικός εκφράζει την ικανοποίησή της για το πώς εξελίχθηκε αυτή η αρχική επαφή, εκτιμώντας ότι ο δεσμός που πλέον έχει δημιουργηθεί θα αποτυπωθεί στη διμερή σχέση.
Υπάρχουν σήμερα συστημικά εμπόδια για τις γυναίκες στις ΗΠΑ και πώς νιώθετε για την πιθανότητα να δείτε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο;
«Είναι μια προσπάθεια σε εξέλιξη. Χωρίς αμφιβολία η Κάμαλα Χάρις παλεύει για να σπάσει αυτό που ονομάζουμε το «υψηλότερο ταβάνι» στην πολιτική. Η Χίλαρι Κλίντον είχε προξενήσει εκατομμύρια ρωγμές, αλλά τώρα εξαρτάται από την Κάμαλα με την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτήν. Οταν σπάνε οι φραγμοί, αλλάζουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά. Οπότε είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αλλά σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα μεγαλύτερο διακύβευμα. Αυτό που διακυβεύεται είναι η δημοκρατία και η δυνατότητα να έχουμε έναν Λευκό Οίκο που υπηρετεί τον λαό, που διατηρεί ορθολογική σκέψη, ευπρέπεια και συμμόρφωση με το κράτος δικαίου».
Αναφέρατε ότι διακυβεύεται η δημοκρατία. Θεωρείτε τον Ντόναλντ Τραμπ απειλή για τη δημοκρατία;
«Αποτελεί απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Είπε ξεκάθαρα ότι θα ήθελε να γίνει δικτάτορας την πρώτη μέρα. Ο Πλάτωνας είχε πει ότι η δημοκρατία είναι περίπλοκη. Εάν υπάρχουν προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν, τότε θα εμφανιστεί κάποιος πολύ χαρισματικός και θα πει «μόνος μου εγώ μπορώ να τα διορθώσω». Αυτό όμως που είδαμε όταν ήταν στην εξουσία είναι ότι δεν διόρθωσε τίποτα. Δεν έλυσε τα θέματα της μετανάστευσης. Δεν έδωσε λύση στην ανεργία. Και σίγουρα δεν έκανε τίποτα για τους εργαζομένους και για τους ανθρώπους που σηκώνονται κάθε μέρα προσπαθώντας να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Τον έχουμε δοκιμάσει. Ηταν μια αποτυχία. Και τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δημαγωγία του δεν θα επιστρέψει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για τον κόσμο».
Πόσο πολιτικά ενεργή είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα και πόσο στηρίζει τα μέλη της;
«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πολύ ενεργή και υποστηρίζει τους υποψηφίους της. Θυμάμαι τη Νάνσι Πελόζι που μου είχε πει ότι όταν ταξίδευε με μέλη του Κογκρέσου σε όλη τη χώρα και τη σύστηναν στους βασικούς υποστηρικτές τους, «ξέρεις, Ελένη, είναι αστείο αλλά υπήρχε σχεδόν πάντα ένας Ελληνας στο δωμάτιο». Παρόλο που οι Ελληνοαμερικανοί δεν είμαστε αριθμητικά μια μεγάλη κοινότητα, βρισκόμαστε στο προσκήνιο».
Ποια πιστεύετε ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη παρανόηση που υπάρχει στην Ελλάδα για το ελληνοαμερικανικό λόμπι;
«Οι Ελληνοαμερικανοί στο επίπεδο των προσωπικών σχέσεων έχουν πραγματικά αποδώσει αποτελέσματα στη διμερή σχέση. Το έχουμε δει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινότητα ήταν κοντά στον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Ελλάδα πολλές φορές. Επισκέφθηκε το (Οικουμενικό) Πατριαρχείο και είχε στενές επαφές με τους πολιτικούς και τους θρησκευτικούς ηγέτες, έχοντας κατανοήσει τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την ιστορία που έχει ως ένας από τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους εταίρους. Νομίζω ότι αυτό φάνηκε από την επιλογή του πρόεδρου Μπάιντεν να στείλει έναν Ελληνοαμερικανό, τον Τζορτζ Τσούνη, για πρεσβευτή στην Αθήνα. Και θα πω ότι είμαι πολύ περήφανη για τη σχέση που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια η αντιπρόεδρος Χάρις και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Εχουν υπάρξει μαζί σε διεθνή συνέδρια και γνωρίζω ότι μοιράζονται ήδη έναν πολύ στενό δεσμό και μια προσωπική σχέση που, όταν θα κερδίσει τις εκλογές, θα αποτυπωθεί στη διμερή σχέση».
Γνωρίζετε τα άτομα που στελεχώνουν την ομάδα εξωτερικής πολιτικής της Κάμαλα Χάρις. Πώς πιστεύετε ότι η κυβέρνησή της θα αντιμετωπίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό;
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, νομίζω πως πρέπει να σταθούμε στο ότι η Κάμαλα Χάρις εκτιμά τις συμμαχίες στο ΝΑΤΟ. Εχει διατλαντικό προσανατολισμό και κουβαλάει αυτές τις αξίες. Αυτό το βλέπω στον πυρήνα της ομάδας της, ιδιαίτερα με τους συμβούλους που έχει γύρω της, όπως τον Φίλιπ Γκόρντον. Παράλληλα, επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ασία. Η ίδια έχει καταγωγή από την Ινδία. Και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην Ασία, νομίζω ότι θα είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για εκείνη».