Αν θα μπορούσε μια εικόνα να αποδώσει τον παραλογισμό του πολέμου που διανύει τον ένατο μήνα στη Μέση Ανατολή, αυτή δεν έρχεται από την ισοπεδωμένη και υπό διαρκή ισραηλινό βομβαρδισμό Λωρίδα της Γάζας, ούτε από τα κιμπούτς του Νότιου Ισραήλ που πνίγηκαν στο αίμα από τη Χαμάς.

Η εικόνα είναι από το βόρειο μέτωπο, όπου εν έτει 2024 ισραηλινοί στρατιώτες εκτοξεύουν πύρινες μπάλες προς τον Νότιο Λίβανο με έναν καταπέλτη του Μεσαίωνα. Είναι αυτό το μέτωπο, στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, που εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, την ώρα που ο Λευκός Οίκος κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ετοιμάζεται να δώσει τον… μουντζούρη στη Χαμάς ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την «εκκαθαριστική επιχείρηση» στη Ράφα.

Η Χαμάς αξιώνει διεθνείς εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου και ρητές δεσμεύσεις για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας

Το βίντεο με τον καταπέλτη έκανε τον γύρο του κόσμου καθώς συνεχίζονταν οι πανηγυρισμοί στο Ισραήλ για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων από τα χέρια της Χαμάς και ο θρήνος στη Γάζα για την εκατόμβη των αμάχων Παλαιστινίων που προκάλεσε η στρατιωτική επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Ο ισραηλινός στρατός αμφισβητεί τον αριθμό των 275 νεκρών (ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά) που αναφέρει η παλαιστινιακή πλευρά, καθώς και πολλά από τα βίντεο της φρίκης. Επιβεβαιώνει ωστόσο τη γνησιότητα του βίντεο με τον καταπέλτη αναφέροντας ότι η ξύλινη εμπρηστική μηχανή ήταν ένα από τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι στρατιώτες μιας παραμεθόριας βάσης για να «καθαρίσουν» θαμνώδη έκταση από αντάρτες της Χεζμπολάχ.

Προσομοίωση εισβολής

Την περασμένη Πέμπτη η φιλοϊρανική οργάνωση εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου. Εκατοντάδες πύραυλοι και drones εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα κατά στρατιωτικών βάσεων, πόλεων και κωμοπόλεων στα βόρεια της χώρας σε «αντίποινα» για τα πλήγματα που κατάφεραν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, στην κοιλάδα Μπεκάα, στη Σιδώνα και στην Τύρο σκοτώνοντας ακόμα έναν από τους διοικητές της οργάνωσης. Ο ισραηλινός στρατός έκανε άσκηση που περιλάμβανε προσομοίωση εισβολής στον Νότιο Λίβανο ενώ τα νοσοκομεία του Βορείου Ισραήλ μπαίνουν σε πολεμική ετοιμότητα, παραπέμπουν ασθενείς σε άλλα ιδρύματα και δίνουν εξιτήρια για κατ’ οίκον νοσηλεία, ώστε να έχουν ελεύθερες κλίνες για κάθε ενδεχόμενο.

Αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ, «ο Λίβανος θα καεί» προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος αποχώρησε μεν από το πολεμικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά τόνισε ότι θα στηρίξει μια μεγάλη επιχείρηση κατά της φιλοϊρανικής οργάνωσης εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε έντονη ανησυχία για «μεγάλη κλιμάκωση» και ζήτησε αυτοσυγκράτηση, υιοθετώντας όμως την ορολογία του ισραηλινού πρωθυπουργού για μη επιστροφή στην προτέρα κατάσταση (της 7ης Οκτωβρίου) και στον Λίβανο. Προφανώς, αν το Ισραήλ αποφασίσει μαζικό πλήγμα δεν θα χτυπήσει με καταπέλτες, αλλά με πολύ πιο καταστροφικά όπλα…

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως κακός οιωνός μπορεί να θεωρηθεί η οξύτατη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ εναντίον της Γαλλίας που επιχειρεί να μεσολαβήσει μαζί με τις ΗΠΑ για την εκτόνωση της έντασης στον Λίβανο. Κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «αδιαφορεί για τις θηριωδίες της Χαμάς», ο υπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα πάρει μέρος στην επιτροπή εφόσον συμμετέχει σε αυτήν η Γαλλία.

Ζητείται ελπίς

Στη σύνοδο του G-7, των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών, στην Ιταλία, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένος για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα στο προσεχές μέλλον, στη βάση του σχεδίου που παρουσίασε ο ίδιος πριν από δυο εβδομάδες. «Δεν έχω πάψει να ελπίζω, όμως θα είναι δύσκολο. Η Χαμάς θα πρέπει να προχωρήσει. (…) Παρουσίασα ένα πλαίσιο που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το G-7, από τους Ισραηλινούς. Και το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι τώρα είναι η Χαμάς που αρνείται να υπογράψει, αν και έχει υποβάλει κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο Μπάιντεν κρύβοντας πίσω από την ασάφεια («Ισραηλινοί») τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ και στους ακροδεξιούς εταίρους του Νετανιάχου. Προηγουμένως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε υποστηρίξει ότι η Χαμάς ζήτησε τροποποιήσεις στην «ισραηλινή πρόταση» και ότι αναζητούνταν τρόποι «για να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά ώστε να επέλθει συμφωνία».     

Παράλληλα οι G-7 προειδοποίησαν το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς, να επιτρέψει τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός του από διεθνείς επιθεωρητές και να μην ενισχύσει με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι Δυτικοί αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των πρόωρων προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 28 Ιουνίου (μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχήμ Ραϊσί κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του), αν και αναμένεται πως το σιιτικό ιερατείο της Τεχεράνης θα επιμείνει στη στρατηγική περικύκλωση του Ισραήλ μέσω της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούθι της Υεμένης (οι οποίοι συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα).

Το δράμα των ομήρων

Η Χαμάς αξιώνει διεθνείς εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου και ρητές δεσμεύσεις για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τώρα δηλώνει άγνοια για το πόσοι και ποιοι από τους περίπου 120 ομήρους παραμένουν ζωντανοί. «Ουδείς έχει την παραμικρή ιδέα» ισχυρίστηκε ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, σε συνέντευξή του στο CNN κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ ότι θέλει μια παύση πυρός για έξι εβδομάδες, ώστε να πάρει πίσω τους ομήρους και να συνεχίσει τον πόλεμο χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πως το ένα τρίτο του αριθμού των ομήρων είναι νεκροί.

Νέα διάσταση στο θέμα των ομήρων και της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με το Τελ Αβίβ έδωσε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post» ότι αμέσως μετά την επιδρομή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η διοίκηση των ειδικών δυνάμεων και η CIA κατέστρωσαν σχέδιο διάσωσης των ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα. Η επιχείρηση «μπήκε στο ράφι» γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολος ο ακριβής εντοπισμός των ομήρων, όμως δόθηκαν στους Ισραηλινούς «εξαιρετικά λεπτομερείς δορυφορικές φωτογραφίες» καθώς και τεχνολογικές δυνατότητες που δεν διέθεταν τότε, όπως γράφει η εφημερίδα. Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αν και πότε χρησιμοποίησαν αυτές τις επαυξημένες δυνατότητες οι ισραηλινές δυνάμεις.