«ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!!!!» έγραψε πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social. Ενας από αυτούς είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο ιδιοκτήτης του κολοσσού Meta όχι μόνο μιλά θετικά για τον Τραμπ, αλλά πλέον ευθυγραμμίζει τις πολιτικές της εταιρείας του με εκείνες του νέου προέδρου, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του. Ο επί χρόνια σύμμαχος του Τραμπ, Ντέινα Γουάιτ, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Meta, ο Τζόελ Κάπλαν, η πιο έντονα συντηρητική φωνή της εταιρείας, έγινε υπεύθυνος για τα διεθνή θέματα, ενώ η Meta καταργεί την επαλήθευση στοιχείων (fact checking) και αίρει τους περιορισμούς σχετικά με το τι μπορούν να λένε οι χρήστες για ευαίσθητα ζητήματα, όπως η μετανάστευση και το φύλο.
Η τελευταία αυτή απόφαση του Ζάκερμπεργκ γνωστοποιήθηκε μέσα από ένα βίντεο το οποίο κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Instagram. «Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και στην ελευθερία του λόγου» είπε μεταξύ άλλων, χωρίς να συνδέει την κίνησή του με πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα, ακολουθώντας τα βήματα του Ιλον Μασκ, θα μεταφέρει ό,τι απομείνει από τις ομάδες ασφάλειας και συντονισμού περιεχομένου από τη φιλελεύθερη Καλιφόρνια στο ρεπουμπλικανικό Τέξας. Παρ’ όλο που ο διευθύνων σύμβουλος της Meta δεν παραδέχθηκε κάποιο πολιτικό κίνητρο για όλα αυτά, ο «Guardian» σχολιάζει πως «το μόνο που έλειπε από το βίντεο ήταν ο Ζάκερμπεργκ να φοράει καπέλο MAGA και να κρατά καραμπίνα».
Η νέα αυτή στρατηγική αφορά κατ’ αρχάς μόνο τις ΗΠΑ, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Ετσι κι αλλιώς, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο εφόσον η ΕΕ διαθέτει ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία για τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα, εφαρμόζουν δικούς τους κανονισμούς.
Ενα μεγάλο ερώτημα ωστόσο που προκύπτει, πέρα από την αντίδραση των χρηστών, είναι πώς θα υποδεχτούν την απόφαση αυτή όσοι διαφημίζονται στις πλατφμόρμες της Meta, καθώς αποτελούσαν έναν από τους βασικότερους λόγους που εφαρμόζονταν οι έλεγχοι περιεχομένου σύμφωνα με τον «Economist». «Καμία αξιόπιστη εταιρεία δεν θέλει το προϊόν ή η υπηρεσία της να διαφημίζεται δίπλα σε μια φρικτή εικόνα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βίας ή φανατισμού» έγραψε.
Οι εξελίξεις αυτές είναι θεαματικές δεδομένου πως πρόκειται για την εταιρεία που πριν από τέσσερα χρόνια απέκλεισε τον Τραμπ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο. Τα αισθήματα βέβαια ήταν αμοιβαία, καθώς το Facebook είχε στοχοποιηθεί πλήρως από τον Τραμπ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Αύγουστο δήλωνε ότι ο Ζάκερμπεργκ «θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή» εάν προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Meta συγκρούστηκε με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, από την οποία φέρεται να δεχόταν πολλαπλές πιέσεις. Μάλιστα, σε επιστολή προς το Κογκρέσο στις 26 Αυγούστου, ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι είχε πιεστεί από το FBI να αποσύρει από τις πλατφόρμες του, το 2020, μια έρευνα της «New York Post» για τον γιο του προέδρου Χάντερ Μπάιντεν. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί για παράνομη οπλοφορία υπό την επήρεια ναρκωτικών και ήταν έτοιμος να δηλώσει ένοχος για φορολογική απάτη προτού του δοθεί χάρη από τον πατέρα του στα τέλη του 2024.
Μαζί και οι υπόλοιποι μεγιστάνες των Big Tech
Η μεγάλη στροφή επιταχύνθηκε μετά την εκλογή του Τραμπ. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ζάκερμπεργκ πήγε με το επιτελείο του στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του εκλεγμένου προέδρου στη Φλόριντα, χάρισε στον Ρεπουμπλικανό ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά Ray-Ban και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Οι μεγιστάνες των Big Tech ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της «Washington Post», που επικρινόταν συστηματικά από τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, φαίνεται πως βρίσκεται τώρα στο πλευρό του. Ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τον Μπέζος για το επικριτικό περιεχόμενο της εφημερίδας του. «Χρησιμοποιεί τη «Washington Post» για εξουσία ώστε οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον να μη φορολογούν την Amazon όπως θα έπρεπε να φορολογείται» είχε πει. Ο Μπέζος έκανε λόγο για πολιτικά αντίποινα. Σε μήνυση, το 2019, η Amazon ισχυρίστηκε ότι έχασε ένα συμβόλαιο 10 δισ. δολαρίων με το Πεντάγωνο από τη Microsoft, επειδή ο Τραμπ είχε ασκήσει αθέμιτη πίεση για να βλάψει τον Μπέζος.
Ο Μπέζος έκανε την «πρώτη κίνηση» για να προσεγγίσει τον τότε υποψήφιο ακυρώνοντας τη στήριξη της εφημερίδας προς τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, επικαλούμενος την αμεροληψία. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ είναι προκατειλημμένα» είχε πει για να δικαιολογήσει την απόφασή του. Στη συνέχεια πήγε στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου δείπνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με τον Τραμπ και τον Μασκ.
Ο Μπέζος θα χρηματοδοτήσει την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ που θα μεταδοθεί από την Amazon – η οποία παρήγαγε και ένα ντοκιμαντέρ 40 εκατ. δολαρίων για τη Μελάνια Τραμπ. Ο Σαμ Αλτμαν, ιδρυτής της OpenAI, θα χρηματοδοτήσει επίσης την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ, όπως και ο Τιμ Κουκ της Apple που φέρεται να του χορήγησε προσωπικά ένα εκατομμύριο δολάρια.