«Το Βήμα» αναζήτησε απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τα drones πάνω από το Κρεμλίνο από τον ανταποκριτή της ρωσικής υπηρεσίας του BBC Πάβελ Αξιόνοφ.
Πώς αξιολογείτε το συμβάν; Θεωρείτε πως πράγματι ήταν επίθεση από την πλευρά της Ουκρανίας;
«Αυτή που ισχυρίζεται ότι πίσω από το χτύπημα με τα drones στο Κρεμλίνο βρίσκονται η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι η ρωσική κυβέρνηση. Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν έχει καμία σχέση. Επιπλέον η Ρωσία δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει εμπλοκή των Ουκρανών στην οργάνωση ή στην εκτέλεση της επίθεσης. Η Ρωσία δεν παρουσίασε ούτε συντρίμμια των drones ούτε οποιαδήποτε απόδειξη ότι αυτά πέταξαν από το έδαφος της Ουκρανίας. Επομένως, οι όποιες εκδοχές μπορούν να συζητηθούν μόνο βάσει των δηλώσεων των ρωσικών αρχών και των βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος στον οποίο συμμετέχει ο ρωσικός στρατός. Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία με πυραύλους και drones. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, ως απάντηση, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να στείλουν drones εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας».
Αν το έκαναν οι Ουκρανοί, ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο στόχος τους δεδομένου ότι αυτή η επίθεση δεν θα μπορούσε να σκοτώσει τον Πούτιν; Αν τη σκηνοθέτησαν οι ρωσικές υπηρεσίες, για ποιον λόγο θα το έκαναν;
«Οποιος και αν βρίσκεται πίσω από αυτό το χτύπημα, το αποτέλεσμα δεν εκφράστηκε σε υλικές ζημιές αλλά μάλλον σε «απώλεια κύρους». ΈΕνα από τα πιο καλά προστατευμένα σημεία στη Ρωσία – το Κρεμλίνο, όπου μάλιστα βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Πούτιν – δέχθηκε αεροπορική επιδρομή λίγες ημέρες πριν από την παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης [σ.σ.: επί του ναζισμού]. Ο ρώσος πρόεδρος συνήθως είναι παρών σε αυτή την παρέλαση. Ετσι το πρωί της 9ης Μαΐου ο Πούτιν θα σταθεί σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο όπου έξι μέρες νωρίτερα ανατινάχθηκαν τα drones. Ακόμη και αν δεν κινδύνευσε από την έκρηξη, το σκηνικό αυτό θα σχολιαστεί από όλα τα ΜΜΕ. Οσον αφορά τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, μου είναι δύσκολο να φανταστώ για ποιον λόγο θα χρειάζονταν μια τέτοια επιχείρηση».
Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις;
«Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι πολιτικές συνέπειες ενός τέτοιου συμβάντος. Οταν η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Eίναι δύσκολο να προβλέψουμε τα επόμενα βήματα της Ρωσίας. Ομως θεωρώ ότι το να αφεθεί κάτι τέτοιο χωρίς απάντηση δεν είναι στο στυλ των ρωσικών αρχών. Εξίσου δύσκολο είναι να προβλέψουμε την πιθανή αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας. Οταν το 1987 ο γερμανός ερασιτέχνης πιλότος Ματίας Ρουστ πέρασε παράνομα τα σύνορα με αεροπλάνο και προσγειώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, είχε παραιτηθεί ο υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ και ο διοικητής των δυνάμεων της αεράμυνας. Αγνωστο είναι αν θα ακολουθήσουν παραιτήσεις στα υψηλά κλιμάκια μετά την επίθεση της 3ης Μαΐου, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα. Είναι πολύ δύσκολο η Μόσχα να προστατευτεί από τις πτήσεις τέτοιων μικρών drones επειδή διακρίνονται μετά βίας στις οθόνες των ραντάρ. Ενώ πιθανή απόφαση για ανάπτυξη «ομπρέλας κατά των drones» πάνω από μια μεγάλη πόλη θα απαιτούσε να δαπανηθούν μεγάλα ποσά, τα οποία σε καιρό πολέμου μπορούν να είναι χρήσιμα κάπου αλλού»