Ωρα μηδέν για Γάζα: Τι περιμένει ο στρατός του Ισραήλ για να ξεκινήσει την χερσαία επίθεση

Τι ανέφεραν σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σε αναμονή για τη χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα βρίσκεται η περιοχή από τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν εξέπνευσε το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους περισσότερους από 1.100.000 αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όπου βρίσκεται και η πόλη της Γάζας, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσω δύο ασφαλών οδών, προς το νότιο τμήμα της.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση».

«Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε από αέρος τη Γάζα το βράδυ της Παρασκευής ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις διείσδυσης για να προετοιμάσει την επέμβαση και να αναζητήσει ομήρους.

Νευρικότητα επικρατεί και στο Βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι έβαλε στόχους εντός του Ισραήλ, το οποίο απάντησε σκοτώνοντας και έναν εικονολήπτη του Reuters στον Νότιο Λίβανο, ενώ έπληξε μια ομάδα μαχητών που επιχείρησε να εισέλθει από τον Λίβανο.

Αποκλεισμός

Εξω από τη Γάζα, μια δύναμη άνω των 160.000 ισραηλινών στρατιωτών λάμβανε θέσεις περιμετρικά. Το Ναυτικό του Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό από θαλάσσης για να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα μπορεί να ανεφοδιάζεται με όπλα και προμήθειες. Παράλληλα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» μετέβαινε ανοιχτά της Κύπρου, για να αντιδράσει σε περίπτωση εμπλοκής τρίτης χώρας.

Υπό τον φόβο μιας ανείπωτης ανθρωπιστικής κρίσης, μέχρι και την τελευταία στιγμή ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να ανακαλέσει το τελεσίγραφο για εκκένωση της Βόρειας Γάζας, ενώ η Χαμάς καλούσε τους Παλαιστινίους να μην υπακούσουν. Αλλά ως το απόγευμα της Παρασκευής σχεδόν μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι με κάθε μέσο κατέφυγαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα έξοδο διαφυγής μιας και η Αίγυπτος είχε ήδη κλείσει το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα.

Ευθύνες

Την περασμένη Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προχώρησε σε σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με τον κυριότερο πολιτικό του αντίπαλο, τον ηγέτη του κόμματος Εθνική Ενότητα Μπένι Γκαντζ, ώστε να συντονίσουν από κοινού τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ωστόσο η αιφνίδια επίθεση της Χαμάς έχει κλονίσει το πολιτικό σκηνικό και έχει θέσει σε αμφιβολία την πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το 56% των Ισραηλινών ζητεί από τον Νετανιάχου να φύγει μόλις τελειώσει ο πόλεμος, ενώ τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες θεωρούν ότι αυτός ευθύνεται για τη σφαγή στο Νότιο Ισραήλ, κυρίως εξαιτίας της εμμονής του να προχωρήσει στη δικαστική μεταρρύθμιση. Η αναταραχή που προκλήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες έφερε σε σύγκρουση την κοινωνία, έπληξε τη στρατιωτική ετοιμότητα και έδωσε τη δυνατότητα στη Χαμάς να πραγματοποιήσει την έφοδο.

Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικοινώνησε με τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι ώστε να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης, δηλαδή να μην εμπλακεί η Συρία και ο Λίβανος που επηρεάζονται άμεσα από την Τεχεράνη.

Η Μέση Ανατολή ξανά στις φλόγες – Το χρονικό του χάους

  • Νοέμβριος 1917: O Λόρδος Μπάλφουρ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, με επιστολή στον αγγλοεβραίο μεγαλοτραπεζίτη Ρότσιλντ αναφέρει ότι η χώρα του ευνοεί την ίδρυση εβραϊκής εθνικής εστίας στην Παλαιστίνη, η οποία ήταν υπό βρετανική κηδεμονία.
  • Ιανουάριος 1933: Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ξεκινά σταδιακά ο συστηματικός διωγμός Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία, αυξάνοντας το μεταναστευτικό ρεύμα των Εβραίων προς την Παλαιστίνη, το οποίο διευκολύνουν οι Βρετανοί.
  • Νοέμβριος 1947: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί το ψήφισμα 181 με το οποίο ζητεί τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε δύο ανεξάρτητα κράτη, ένα εβραϊκό και ένα αραβικό. Ιερουσαλήμ και Αγιοι Τόποι θα τελούν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν το σχέδιο.
  • 14 Μαϊου 1948: Ο Μπεν Γκουριόν ιδρύει το κράτος του Ισραήλ. Για τους Εβραίους της Διασποράς επισημοποιείται η επιστροφή στη Γη της Επαγγελίας. Για τους Αραβες της Παλαιστίνης σηματοδοτεί την έξοδο από τα πατρογονικά εδάφη, αλλιώς την «Καταστροφή» (Nakba).
  • 15 Μαϊου 1948: Ξεκινά επισήμως ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος που προκαλεί σημαντικές δημογραφικές αλλαγές. Περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι φεύγουν ή εκδιώκονται από τις εστίες τους.
  • Δεκέμβριος 1948: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί το ψήφισμα 194 σύμφωνα με το οποίο οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους θα επιστρέψουν σε αυτές.
  • 1949-50: Η διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας περνά στην Αίγυπτο και η Δυτική Οχθη προσαρτάται από την Ιορδανία. Εναν χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα και εκδιώκει τον αιγυπτιακό στρατό.
  • 1959: Δημιουργείται στη Γάζα και στο Κουβέιτ το παλαιστινιακό κίνημα της Φατάχ από τον Γιάσερ Αραφάτ και τους υποστηρικτές του, που το 1965 θα μετατραπεί σε κόμμα.
  • Μάιος 1964: Ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών συγκροτεί επισήμως την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) με σκοπό την απελευθέρωση της Παλαιστίνης μέσω ένοπλου αγώνα.
  • Ιούνιος 1967: Πόλεμος των Εξι Ημερών. Το Ισραήλ επιτίθεται σε Αίγυπτο, Συρία. Καταλαμβάνει τη Χερσόνησο του Σινά, τα Υψίπεδα του Γκολάν της Συρίας, τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Οκτώβριος 1973: Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής (Γιομ Κιπούρ), το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από Αίγυπτο και Συρία, με τη συνδρομή 10 αραβικών χωρών. Στόχος η ανάκτηση των εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Εξι Ημερών.
  • Δεκέμβριος 1987: Ξεσπά η πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα στη Λωρίδα της Γάζας και οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται στη Δυτικη Οχθη, ενώ ιδρύεται η Χαμάς.
  • Σεπτέμβριος 1993: Η Ιντιφάντα λήγει με την υπογραφή των Συμφωνιών του Οσλο και τον σχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, στην οποία παραχωρείται περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
  • 4 Νοεμβρίου 1995: Δολοφονείται ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν από τον 27χρονο ακροδεξιό Ισραηλινό Γιγκάλ Αμίρ, που θεωρούσε προδοσία τις συμφωνίες του Οσλο.
  • Σεπτέμβριος 2000: Ξεσπά η δεύτερη Ιντιφάντα όταν ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν πραγματοποιεί επίσκεψη στο ιερό τέμενος των μουσουλμάνων, Αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, και δηλώνει ότι ο τόπος αυτός ανήκει στους Ισραηλινούς.
  • Αυγουστος 2005: Το Ισραήλ αποσύρεται μονομερώς από τη Γάζα, αφήνοντάς την υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, επειδή ήταν ασύμφορο να υπερασπίζεται τους εβραϊκούς οικισμούς που είχαν ιδρυθεί εντός της Λωρίδας.
  • Ιανουάριος 2006: Η Χαμάς κερδίζει τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές (έκτοτε δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες). Την επόμενη χρονιά, έπειτα από έναν σύντομο ενδοπαλαιστινιακό εμφύλιο, η Χαμάς καταλαμβάνει τη Γάζα, την οποία ελέγχει έκτοτε, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει τη Δυτική Οχθη.
  • Δεκέμβριος 2008: Το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση 22 ημερών στη Γάζα, ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστινίους προς το Νότιο Ισραήλ. Περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί νεκροί είναι ο απολογισμός.
  • Ιούλιος 2014: Ξεκινά πόλεμος επτά εβδομάδων έπειτα από την απαγωγή και δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων από τη Χαμάς. Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και 73 Ισραηλινοί χάνουν τη ζωή τους.
  • Μάιος 2021: Η Χαμάς εξαπολύει μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, το οποίο απαντά με αεροπορικές επιδρομές. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώνονται στη Γάζα και 13 στο Ισραήλ στις μάχες που διαρκούν περίπου 10 ημέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.