Η χερσαία επίθεση στη Γάζα, που αποτελεί το επόμενο στάδιο του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, έχει ήδη ξεκινήσει; Οσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μερικοί από τους αναλυτές, τους δημοσιογράφους και τους παρατηρητές της περιοχής υποστηρίζουν ότι έχει ξεκινήσει και ότι η πρώτη αυτή φάση της συνίσταται σε μικρές και σύντομες εισβολές στη Γάζα, όπως εκείνη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η χερσαία επίθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ότι οι σύντομες επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός εντός της Λωρίδας είναι προπαρασκευαστικές για τη χερσαία εισβολή που πρόκειται να ακολουθήσει.
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο της ΕΕ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, οι «27» κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο στο οποίο ζητούν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και διαλείμματα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες» της Γάζας – όλη η φασαρία έγινε για το αν θα είναι «διάλειμμα» ή «διαλείμματα» ενώ απορρίφθηκε ο όρος «εκεχειρία» που επιθυμούσαν η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Παράλληλα με τη συγκέντρωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ, που συνεχίζονται καθημερινά, όπως και η εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς προς το Ισραήλ, πραγματοποιούνται εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την απελευθέρωση των περισσότερων από 220 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι όντως θα πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Αλλά όπως πρόσθεσε στην πιο πρόσφατη από αυτές, «δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το πότε, πώς, πόσοι, ούτε για το ποιες εκτιμήσεις λαμβάνουμε υπόψη».
Τι θα παίξει καθοριστικό ρόλο
Μία από αυτές είναι αναμφισβήτητα οι όμηροι. Στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει κάνει το παν για να απελευθερωθούν όμηροι πολίτες του – όπως ο στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, που είχε απαχθεί από τη Χαμάς και απελευθερώθηκε το 2011, ύστερα από πέντε χρόνια ομηρείας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.027 κρατουμένων, μερικοί από τους οποίους είναι σήμερα ηγέτες της Χαμάς.
Μία δεύτερη είναι οι νεκροί από πλευράς Ισραήλ. Η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν αντέχει, σύμφωνα με ισραηλινούς και δυτικούς αναλυτές, μια εκατόμβη ή μια πανωλεθρία στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι σε έναν ανταρτοπόλεμο σε συνθήκες πόλης, όπως θα εξελιχθεί μια παρατεταμένη χερσαία εισβολή στη Γάζα, απαιτούνται έξι επιτιθέμενοι για κάθε αμυνόμενο. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η Χαμάς, που υπολογίζεται ότι διαθέτει 20.000-30.000 μαχητές στη Γάζα, προσπαθεί να παρασύρει σε παγίδα τον ισραηλινό στρατό εντός της Λωρίδας.
Ολα αυτά παίζουν ρόλο στην προετοιμασία της επίθεσης, όπως επίσης και οι στόχοι της, που δεν είναι ακόμη σαφείς. Θα επιδιώξει το Ισραήλ να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, όπως το δίκτυο των τούνελ, να εξολοθρεύσει τους ηγέτες της ή να την εξαφανίσει εντελώς, ακόμη και ως πολιτική δύναμη; Πολλοί θεωρούν ότι η ακριβής μορφή της εξολόθρευσης της Χαμάς θα προσδιοριστεί όσο εξελίσσεται η επίθεση.
Οι νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι
Μία τρίτη παράμετρος είναι οι άμαχοι που σκοτώνονται από τα ισραηλινά πυρά στη Γάζα. Ηδη οι χώρες της περιοχής, ακόμη κι εκείνες που βρίσκονταν σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, εκφράζουν αποτροπιασμό για τους νεκρούς άμαχους Παλαιστινίους ενώ η κοινή γνώμη στην ευρύτερη περιοχή είναι αναφανδόν υπέρ της παλαιστινιακής πλευράς. Αν ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξηθεί πέρα από ένα όριο ή αν οι εικόνες από τη Γάζα είναι ιδιαιτέρως αποτρόπαιες, ακόμη και η Ουάσιγκτον αναμένεται να «στριμώξει» το Ισραήλ. Ηδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα απ’ όσοι σε όλους τους πολέμους με το Ισραήλ στα 16 χρόνια που διαρκεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Εντός της Λωρίδας η κατάσταση είναι οριακή. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι από το βόρειο τμήμα της έχουν μετακινηθεί προς το νότιο ενώ παντού υπάρχουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα τις οποίες τα λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει στη Λωρίδα από την Αίγυπτο επ’ ουδενί δεν κατάφεραν να καλύψουν.
Η συνάντηση των εξτρεμιστών
Στη Συρία, οι ΗΠΑ έπληξαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή δύο στόχους που σχετίζονταν με το Ιράν, ως απάντηση σε πλήγματα που έχουν δεχθεί τελευταίως αμερικανικές εγκαταστάσεις στη χώρα. Η Ουάσιγκτον διευκρίνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν σχετίζεται με τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ, όμως αναλυτές τη θεωρούν ενδεικτική του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου στην περιοχή.
Τέλος, στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε με ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για να συζητήσουν τρόπους υποστήριξης των δύο τελευταίων στον πόλεμό τους με τον ισραηλινό στρατό. Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα, χωρίς να προσδιορίζει τον τόπο ούτε την ημερομηνία της συνάντησης, φαίνεται ο Νασράλα μαζί με τον υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, και τον επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ Νακάλα, να είναι σκυμμένοι πάνω σε μια μακέτα που έχει τυλιγμένη γύρω της μια παλαιστινιακή μαντίλα, σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων για την απόκτηση κράτους.