Υεμενικής καταγωγής, η Φάτιμα Αμπο Αλασράρ, αναλύτρια του αμερικανικού think tank Middle East Institute και πρώην σύμβουλος της πρεσβείας της Υεμένης στην Ουάσιγκτον, μίλησε στο «Βήμα» για τον κίνδυνο των συνεχιζόμενων επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της εμπλοκής τους στον πόλεμο στη Γάζα
Πιστεύετε ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα;
«Οι Χούθι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις όσο δεν υπάρχει σοβαρή αποτρεπτική δύναμη εναντίον τους, όσο θεωρούν ότι μπορούν να παραμένουν ατιμώρητοι. Οι Χούθι ανθούν με αυτή τη σύγκρουση. Οσο πιο περίπλοκη εξελιχθεί η σύγκρουση τόσο το καλύτερο για αυτούς, διότι τους βοηθά να αποκτήσουν «διαπραγματευτική δύναμη», να ξαναμπούν στο παιχνίδι.
Η εμπειρία μάς διδάσκει πόσο δύσκολο είναι, σε διεθνείς κρίσεις, να αντιμετωπίσουμε δρώντες που δεν είναι κράτη, όπως το ISIS, οι Ταλιμπάν και οι Χούθι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν διεθνείς κανόνες. Αυτό το αντελήφθη η Σαουδική Αραβία όταν προσπάθησε, το 2015, να αντιμετωπίσει τους Χούθι στην Υεμένη και το αντιλαμβάνονται τώρα και οι Αμερικανοί. Είναι σαφές ότι οι Χούθι χρησιμοποιούν τον πόλεμο στη Γάζα για να «νομιμοποιήσουν» την ύπαρξή τους».
Τι επιπτώσεις έχουν στην ισχύ των Χούθι τα πλήγματα των Αμερικανών και των Βρετανών;
«Αυτή τη στιγμή οι Χούθι αναζητούν έναν τρόπο για να αντιδράσουν στη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας και η πρώτη τους, ενστικτώδης αντίδραση είναι η κλιμάκωση. Θεωρούν ότι η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μπλοφάρει διότι γνωρίζουν ότι η Δύση δεν επιδιώκει επέκταση του πολέμου από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή, φοβούμενη, εκτός των άλλων, και ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη.
Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Υεμένης, οι Χούθι επέρριψαν στη Σαουδική Αραβία, η οποία στήριζε την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης, την ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη. Αν οι ΗΠΑ εμπλακούν περισσότερο στην κρίση, οι Χούθι θα κάνουν το ίδιο, θα ρίξουν τις ευθύνες στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι προκαλούν ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ στην πραγματικότητα την προκαλούν οι ίδιοι».
Ποιος είναι ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στην ευρύτερη περιοχή;
«Οι Χούθι αντιλαμβάνονται ότι μακροπρόθεσμα η κλιμάκωση δεν θα είναι προς το συμφέρον τους και ίσως γι’ αυτό να παρατηρούμε μια ελαφρά αλλαγή τόνου στις ανακοινώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινότητα, η οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε «μπλαζέ» έναντι των Χούθι, δεν μπορεί να τους αφήσει να θέτουν όρους. Οφείλει να παράσχει εγγυήσεις για την ασφαλή ναυσιπλοΐα σε έναν τόσο σημαντικό θαλάσσιο δίαυλο όπως είναι η Ερυθρά Θάλασσα. Διαφορετικά, τα ασφάλιστρα των πλοίων θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, όπως και η αναταραχή στη διεθνή ναυσιπλοΐα και στο διεθνές εμπόριο».
Τους σιίτες Χούθι στηρίζει το επίσης σιιτικό Ιράν. Πόσο ισχυρή είναι η σχέση των Χούθι με το Ιράν;
«Καμία επιχείρηση των Χούθι δεν σχεδιάζεται ούτε υλοποιείται χωρίς την ιδεολογική καθοδήγηση και τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Ιράν προς αυτούς. Υπάρχουν ωστόσο αναλυτές, μεταξύ των οποίων και αναλυτές από την Υεμένη, που υποστηρίζουν ότι οι Χούθι δεν λαμβάνουν εντολές από το Ιράν και ότι δρουν αποκλειστικώς για λογαριασμό τους. Από την πλευρά μου, δεν διακρίνω στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την άποψη».
Εχετε υποστηρίξει ότι οι Χούθι είναι πιο επικίνδυνοι από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Γιατί;
«Η Χεζμπολάχ δεν έχει παρέμβει δυναμικά σε αυτή τη σύγκρουση όπως οι Χούθι. Και αυτό γιατί οι Χούθι δεν έχουν πολλά να χάσουν. Οι Χούθι δρουν στην περιοχή από το 2016. Ομως η διεθνής κοινότητα στρέφει την προσοχή της σε αυτούς μόνο όταν υπάρχει κλιμάκωση. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια οι Χούθι προκάλεσαν αρκετές φορές χάος για λογαριασμό του Ιράν θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Οι Χούθι είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν ανά πάσα στιγμή τις επιταγές του Ιράν, είναι ικανοί να βυθίσουν την Υεμένη σε ευρείας κλίμακας σύρραξη και να αναγκάσουν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και όλον τον διεθνή συνασπισμό να πολεμήσει εναντίον τους».
Τι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα κατά των Χούθι; Ποια θα ήταν η εξέλιξη που θα συνέβαλλε στην αποδυνάμωσή τους;
«Το 2018 υπήρξε η ευκαιρία να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι Χούθι από το λιμάνι της Χοντέιντα (σ.σ.: το σημαντικότερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας), όμως η Αμερική και η διεθνής κοινότητα δίστασαν. Σήμερα, ένα σοβαρό πλήγμα κατά των Χούθι θα ήταν αν ο δυτικός συνασπισμός κατόρθωνε να πιάσει έναν από τους ηγέτες τους. Οσο και αν επαίρονται οι Χούθι, η απώλεια ενός εκ των ηγετών τους θα τους αποδυνάμωνε. Και δεν μπορώ να φανταστώ γιατί αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Ομως για να συμβεί, η Ουάσιγκτον (και η διεθνής κοινότητα) πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να παρέμβει ή όχι. Κατορθώσαμε, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, να πιάσουμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, γιατί όχι και έναν ηγέτη των Χούθι;».