Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν εμπιστεύονται τη Χαμάς ούτε υποστηρίζουν την ιδεολογία της, δηλώνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Μάικλ Ρόμπινς, διευθυντής του Arab Barometer, του ερευνητικού δικτύου που πραγματοποιεί έρευνες κοινής γνώμης σε δεκαέξι χώρες του αραβικού κόσμου. Ομως η Ευρώπη, παρότι είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, δεν χαίρει της εμπιστοσύνης τους, σε αντίθεση με την Τουρκία και τον Ερντογάν, τον οποίο ξεχωρίζουν, μας λέει ο κ. Ρόμπινς.
«Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στη Χαμάς ούτε υποστηρίζουν την ιδεολογία της. Η πλειοψηφία είναι κατά της Χαμάς» λέει σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας του Arab Barometer, η οποία ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.
«Πραγματοποιήθηκε από σπίτι σε σπίτι και είναι αντιπροσωπευτική της κοινής γνώμης». Ποιο είναι το δεύτερο συμπέρασμα; «Οτι δεν υπάρχει ευρεία υποστήριξη της επιθυμίας της Χαμάς για την καταστροφή του Ισραήλ. Οι τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι επιθυμούν μια ειρηνική λύση, το 54% υποστήριξε τη λύση των δύο κρατών βάσει των συμφωνιών του Οσλο, ένας στους δέκα θέλει ένα κράτος ή μια συνομοσπονδία, το οποίο είναι μια νέα προσέγγιση όπου θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αλλά ξεχωριστοί θεσμοί για Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Ενοπλη αντίσταση ήθελε γύρω στο 20% και η πλειοψηφία αυτών υποστηρίζει τη Χαμάς».
Ομως ούτε στον Μαχμούντ Αμπάς δείχνουν εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την έρευνα. «Ο Αμπάς δεν είναι δημοφιλής. Ούτε στην Παλαιστινιακή Αρχή έχουν εμπιστοσύνη. Ο πιο δημοφιλής είναι ο Μαρουάν Μπαργούτι, που δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση. Είναι φυλακισμένος στο Ισραήλ».
Η συζήτηση περνά στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. «Ηταν φριχτή και πριν από τον πόλεμο, αφού υπήρχε αποκλεισμός και δύσκολα εισέρχονταν προϊόντα. Επειτα η κατάσταση έγινε χειρότερη. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι πριν τον πόλεμο οι τρεις στους τέσσερις δήλωναν ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα φαγητού. Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται, οι περισσότεροι απαντούσαν ότι οφείλεται πρώτον στην κακή διαχείριση από τη Xαμάς, δεύτερον στον πληθωρισμό και χαμηλότερα στις επιλογές τους ήταν ο αποκλεισμός από το Iσραήλ» λέει ο διευθυντής του Arab Barometer, που ιδρύθηκε από τα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Μίσιγκαν.
Ρωτάμε πώς βλέπουν οι Παλαιστίνιοι την Ευρώπη, που είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Οι Παλαιστίνιοι είναι απογοητευμένοι από τον έξω κόσμο. Παρά τα χρήματα της ΕΕ προς τη Γάζα, βλέπουν ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση που θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες του Οσλο. Η μόνη χώρα που έχει υποστήριξη είναι η Τουρκία. Ο Ερντογάν έκανε πολλά στη διάρκεια του αποκλεισμού, προσπαθώντας να τον σπάσει με φορτία. Είναι συμβολικά πολύ υποστηρικτικός προς τους Παλαιστινίους. Τους έχει στηρίξει δημόσια με τις δηλώσεις του, έχει σκληρή στάση έναντι του Νετανιάχου. Είναι αυτός που ξεχωρίζει, που προωθεί την παλαιστινιακή υπόθεση και ανταμείβεται από την κοινή γνώμη όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία είναι δημοφιλής παντού στην περιοχή, εκτός από την Αίγυπτο και τη Λιβύη».